Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, bede rozgladal sie za nowym bmw, mysle nad e34(moze jakies e30) z silnikiem 2.0 ten 150km, lub 2.5 ten 193km(2.5 raczej z podtlenkiem) i tu moje pytania za jaka cene wg was warto szukac takich bmw, i chcial bym sie dowiedziec czy spalanie np 2.0 jest duzo nizsze od 2.5, fajnie by bylo zeby wypowiedzial sie ktos kto takowe autka posiada. No i ogolnie jakie sa u was wyniki w spalaniu w takich autkach? Dzieki.
Opublikowano
a jak z tymi Vanosami, jedni kaza unikach jak ognia inny wrecz przeciwnie, wiadomo ze jak bd zajechany to i problem, ale jak sprawdzic i wgl czy jest ok, czy one naprawde sa az tak bardziej awaryjne w porownaniu do zwyklych?
Opublikowano

Raz że silniki vanosowe (M50TU/M52) są mniej wytrzymałe na przeciążenia (aluminiowy blok), to jeszcze dochodzi szereg dodatkowych elementów które mogą się popsuć. Ale te dodatkowe koszty nie są takie duże, a obniżenie spalania dzięki vanosowi nie pozostaje bez znaczenia gdy cena benzyny przekracza 5,50

Ja osobiście gdybym miał wybierać to brałbym M50B25 bez vanosa - świetna baza gdybyś w przyszłości planował turbo.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja zawsze myślałem, że M50 mają klasyczne bloki a M52 aluminiowe. Jeżeli tak nie jest to czym się różni M50B20 Vanos od M52B20 ?

Jeżeli teraz bym kupował e34 to kupiłbym właśnie M50B25 na Vanosie a jeżeli kupowałbym e30 to brałbym z silnikiem R4, no chyba że jesteś gniewny. Mam E34 z M50B20 Vanos oraz E30 M42B18 i powiem, że jeżeli chodzi o komfort to piątka jest niezastąpiona a jeżeli chodzi o zryw to trójka wygrywa.

Opublikowano
Nie znam niemieckiego. Jednak w linku zauważyłem, że są podane masy silnika i tam M50 z Vanosem jest cięższy o 5kg niż jego porzednik oraz 30kg niż następca czyli głowica będzie żeliwna a nie aluminiowa.