Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam przedziwny problem z kierunkowskazami, a mianowicie działają praktycznie non-stop (a przynajmniej prawy). Cała historia zaczęła się z 1,5 tygodnia temu, już po kilku dniach ciągle padającego deszczu - w pewnym momencie w trakcie jazdy zaczął migać prawy kierunek, którego nie dało się wyłączyć inaczej, jak tylko włączając lewy.

W uproszczeniu wyglądało to tak:

- manetka w pozycji 0 - miga prawy kierunkowskaz

- manetka w pozycji 'prawy' - miga prawy kierunkowskaz

- manetka w pozycji 'lewy' - miga lewy kierunkowskaz

Zgasiłem auto, ale świeciły się prawe postojówki. Pierwsza próba ponownego odpalenia auta o dziwo nie powiodła się - można było przekręcać kluczyk do oporu, a i tak poza włączonym zapłonem silnik nawet nie drgnął. Wyciągnięcie kluczyka, ponowna próba i poszło. Wtedy okazało się, że przestała działać elektryka fotela kierowcy i elektryka kierownicy (przyciśnięcie któregoś z przycisków od pamięci skutkowało tylko przełączaniem się lusterek).

Dojechałem do domu, podpiąłem laptopa pod OBD i w INPIE, o której nie mam praktycznie żadnego pojęcia, wyczytałem, że komputer widzi manetkę w pozycji 'prawy'. Żeby nie rozładować aku, odpiąłem go na noc (bez tego miał bym nonstop włączone postojówki z prawej strony) i na drugi dzień wybrałem się do jakiegoś mechanika. Mechanik odczytał i skasował ewentualne błędy, popukał, postukał, ale nic nie wskurał (twiedził, że błędy już się nie pojawiają).

Pojechałem do elektryka, zostawiłem mu auto i w ten sam dzień było do odbioru. Fotel działał, kierownica działała, kierunki też tak jak trzeba - powodem był podobno jakiś problem z instalacją, który został naprawiony.

Na drugi dzień znowu kierunek zaczął wariować i ma tak do teraz. Elektryka fotela i reszta działa, problemem jest tylko kierunkowskaz.

Najpierw zaczęło się tak:

- manetka w pozycji 0 - miga prawy kierunkowskaz

- manetka w pozycji 'prawy' - miga lewy kierunkowskaz

- manetka w pozycji 'lewy' - cisza

Zadzwoniłem do elektryka, zasugerował odpięcie aku, co też uczyniłem i dzięki temu teraz miga jeszcze inaczej (już nawet nie pamiętam jak).

Zdjąłem kierownicę, zajrzałem do manetki, ale wygląda jak prosto z fabryki, czyli zero brudu, wilgoci itp.

Elektryk sugeruje LCM i tu wreszcie moje pytanie. :) Czy to naprawdę może być wina LCM? Inne światła działają prawidłowo (przynajmniej tak mi się wydaje bo niczego dziwnego nie zaobserwowałem). Rozumiem, że jeśli podmienię moduł i wszystko będzie ok to winowajca jest znaleziony?

W związku z tym wszystkim, czy jest tu ktoś z okolic Rzeszowa, kto byłby na tyle łaskawy, żeby w wolnej chwili na moment do mnie podjechać (Zalesie) w celu testowego przepięcia modułu? Proszę o podjechanie bo jeżdżenie po mieście z szalejącymi kierunkami jest średnio zabawne. :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jestem ze słociny, i mam takowy moduł, dokładnie LCM3, tylko musisz mi powiedzieć jaki jest u ciebie?

Masz xenon czy nie?

Opublikowano

Kolego ja też miałem takie ostatnio przypadek, tutaj masz linka viewtopic.php?f=72&t=217285

A w piątek znów mi zaczął migać kierunkowskaz pod czas jazdy.

Coś mnie podkusiło i podniosłem wykładzinę od strony pasażera i moim oczom ukazała się jedna wielka kałuża wody ( po ostatnim cały tygodniu opadów ).

Więc wykładzina poszła do prania, w aucie sucho, a mi kierunkowskaz sobie migał od czasu do czasu.

Wyciągnąłem moduł LCM i okazało się, że przy jednym gnieździe pojawiły się zimne luty na płytce, wczoraj mój znajomy, mi przylutował te piny, i dziś już miałem spokój z działającym kierunkowskazem w prawo.

Więc sprawdź czy nie masz wody pod wykładziną, ja byłem bardzo zdziwiony, ale już na pewno będę mieć sucho, ktoś mi źle zamknął puszkę, pod filtrem kabinowym i z stamtąd mi się lało do środka, i poszukaj jakiegoś jakiegoś elektryka aby przelutował Ci zimne luty, mi na razie to pomogło.

W module LCM też jest ważny rok, po z tego co wyczytałem to po 99r zmienili kable od kierunkowskazów, z dwóch kabli na jeden na jedną stronę, więc wcześniejsze LCMy nie zadziałają.

Ja montowałem do siebie moduł z 98r i kierunkowskazy nie działały.

Opublikowano

MacFly, googlowałem, szukałem, przeglądałem wątki na różnych forach, ale ten Twój przeoczyłem. Dzięki wielkie za odpowiedź, na pewno w wolnej chwili to sprawdzę i spróbuję się do tego dokopać. Opis wydłubania LCM z auta już gdzieś widziałem, więc pewnie sobie poradzę.

Shadow69, nie mam bladego pojęcia, jaki mam LCM, ale w aucie xenon jest. Jeśli koło modułu będzie sucho i nie będzie zimnych lutów, które znajdę od razu (jestem raczej technicznie upośledzony :]), to na pewno będę się z Tobą kontaktował, więc również wielkie dzięki za zaoferowanie pomocnej dłoni. A nawet jeśli nie w tej sprawie, to pewnie i tak prędzej czy później się odezwę bo auto mam od niedawna i ogólnie średnio jeszcze ogarniam tematykę BMW, a z Ciebie widzę dobry szpec i pewnie kilku przydatnych rzeczy się od Ciebie dowiem. ;]

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ok, czas na wykopanie tematu. Przepraszam Was za tak długą zwłokę, ale kilka dni po Waszych odpowiedziach urodziła mi się córka i praktycznie cały swój czas poświęcam właśnie jej, a auta nie mogłem za bardzo rozgrzebywać bo mogło być potrzebne w każdej chwili.

Na prawie 2 tygodnie sytuacja unormowała się na tyle, że przy odrobinie wprawy dało się tym jeździć po ulicach (manetka w lewo - nic nie miga, manetka na 0 - miga prawy kierunek, manetka w prawo - miga lewy kierunek :]), ale wczoraj nagle się naprawiło, po czym w nocy znowu całkiem się wysypało samo z siebie. :duh:

Porozkręcałem to wszystko w końcu i wyszło, że manetka jest ok - podpiąłem u kumpla w e46 i działa bez zarzutu, a u mnie kierunek wariuje nawet bez manetki. Wyciągnąłem moduł LCM i na płytce przy jednym ze scalaków jest przebarwienie. Chyba się biedaczek przegrzał i wychodzi na to, że znalazłem winowajcę.

Jak znam życie, jest to nie do ruszenia i trzeba będzie poszukać nowego modułu. Problem w tym, że oczywiście naklejka na obudowie musi być zatarta w najważniejszym miejscu i wygląda tak:

http://img833.imageshack.us/img833/7613/qr4e.jpg

Ja tu widzę 6 908, ale trzech ostatnich cyfr już brak. :mad2: Co ciekawe, w ETK nie znalazłem takiego numeru modułu dla mojego auta.

Na alledrogo znalazłem coś takiego: http://img02.allegroimg.pl/photos/oryginal/33/27/58/45/3327584564

Chodzi oczywiście o moduł numer 2. Wydaje się być bardzo zbliżony do mojego bo różni się tylko tym środkowym numerem pod kodem kreskowym i tym małym numerkiem po prawej stronie. Czy jest szansa, że ten moduł będzie u mnie działać bezproblemowo, czy może wszystkie możliwe cyfry, litery i inne oznaczenia muszą być w 100% identyczne?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Witam,mam to samo od dzisiaj rana kierunek prawy w pozycji 0 mruga cał czas,w pozycji w prawo mruga lewy i w pozycji lewo tez mruga lewy.Moze mi ktos pod powiedziec gdzie jest ten moduł?
  • 1 rok później...
Opublikowano
Podłączę się pod temat. Mój problem polega na tym, że od razu po kupnie ringi w lampie od strony kierowcy świeciły słabiej niż od pasażera. Po ok 1,5 tyg postoju gdy odpaliłem auto okazało się, że mam komunikat na desce CHECK PARK LIGHTS. Zobaczyłem wtedy, że lewy kierunek świeci cały czas po włączeniu postojówek razem z ringami, ale nie z taką siłą jak podczas migania. Po poruszaniu oprawką żarówki od oświetlenia ringów gaśnie i wszystko jest tak jak było. Zwarcie na przewodach idących do lampy, czy coś bardziej poważnego?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Raczej zaśniedziała wtyczka czy coś podobnego.

Jak przepala się postojówka przednia, to właśnie kierunek świeci na ok 50% swojej mocy (powiedzmy że udaje pozycyjne).

Sprawdź kostkę ringów, ew wymień spaloną żarówkę i powinno wszystko wrócić do normy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zapomnij, żarówka 20W stopi oprawkę.

Jak chcesz więcej światła to tylko LED marker, mocniejsza żarówka odpada.