Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od ok 2 miesięcy brzęczy mi katalizator dolny. Na początku myślałem, że to tylko osłona termiczna ale niestety... ;/ Objechałem kilka serwisów, które zajmują się układami wydechowymi i praktycznie wszyscy proponowali użycie zamiennika katalizatora za ok 400 zł + ok 200 zł robocizna. Obawiam się tylko, że silnik straci swój piękny dźwięk (teraz zakłócany przez brzęczenie katalizatora) i że będą się pojawiać błędy sond. Może lepiej kupić jakąś używkę z allegro? Jakie wyjście byłoby najlepsze? Pozdro
Opublikowano
Zamówiłem używkę z allegro. Łatwo sie zdejmuje kolektor wydechowy z katalizatorem czy trzeba rozbierac pół samochodu? ;) mechanik powiedział żebym kupił uszczelkę pod kolektor (chyba chodzi o tą blaszaną z osłoną termiczną). Czy nie można użyć starej uszczelki? Ona chyba coś koło 100 zł kosztuje więc sporo.
Opublikowano
Nie, chodzilo mu o uszczelkie pomiedzy silnik i kolektor, dobrze tez kupic uszczelke pomiedzy kat a reszte wydechu.
Opublikowano
Tak, na poczatku zle doczytalem. Mozna kupic zamiennik Victor Reinz za 44 za sztuke. Jak tam po wymianie? Ja sie wlasnie szykuje do wymiany.
Opublikowano
Tobie też sypie się katalizator? Dopiero w przyszłym tygodniu bede mial wymieniany. Chyba wymienie obydwa bo mechanik nie jest pewien na 100% który brzęczy. Wiecie może czy dużo roboty jest z wymianą tych katalizatorow z kolektorami?
Opublikowano
no, nie jest to zajecie na godzinke, trzeba sciagnac uklad wydechowy oraz caly spod, oslona aluminiowa silnika, i pozniej krecic korektor, jeszcze jedno najprawdopodobniej nakretki beda schodzic ze szpilkami z glowicy,warto miec pare nowych poniewaz nie wszystkie bedzie sie dalo uratowac, oczywiscie nowe uszczelki po kolektor i uklad wydechowy, zostalo mi pare srubek i nakretek oczywiscie orginaly z bmw.
Wiele serc,jedno bicie,BMW ponad zycie.
Opublikowano
niestety katalizatory, które zamowiłem przyszły rozsypane, pewnie podczas transportu sie rozleciały ;/ chyba zamontuję jakiś uniwersalny
Opublikowano
Sprawdz na realoem.com nr swojego kata i porownaj. Ja np. w VIN mam napisane ze mam norme euro IV a były z tych samych rocznikow tez euro III.