Skocz do zawartości

Wymiana katalizatora e46 330i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od ok 2 miesięcy brzęczy mi katalizator dolny. Na początku myślałem, że to tylko osłona termiczna ale niestety... ;/ Objechałem kilka serwisów, które zajmują się układami wydechowymi i praktycznie wszyscy proponowali użycie zamiennika katalizatora za ok 400 zł + ok 200 zł robocizna. Obawiam się tylko, że silnik straci swój piękny dźwięk (teraz zakłócany przez brzęczenie katalizatora) i że będą się pojawiać błędy sond. Może lepiej kupić jakąś używkę z allegro? Jakie wyjście byłoby najlepsze? Pozdro
Opublikowano
  • Autor
Zamówiłem używkę z allegro. Łatwo sie zdejmuje kolektor wydechowy z katalizatorem czy trzeba rozbierac pół samochodu? ;) mechanik powiedział żebym kupił uszczelkę pod kolektor (chyba chodzi o tą blaszaną z osłoną termiczną). Czy nie można użyć starej uszczelki? Ona chyba coś koło 100 zł kosztuje więc sporo.
Opublikowano
Nie, chodzilo mu o uszczelkie pomiedzy silnik i kolektor, dobrze tez kupic uszczelke pomiedzy kat a reszte wydechu.
Opublikowano
Tak, na poczatku zle doczytalem. Mozna kupic zamiennik Victor Reinz za 44 za sztuke. Jak tam po wymianie? Ja sie wlasnie szykuje do wymiany.
Opublikowano
  • Autor
Tobie też sypie się katalizator? Dopiero w przyszłym tygodniu bede mial wymieniany. Chyba wymienie obydwa bo mechanik nie jest pewien na 100% który brzęczy. Wiecie może czy dużo roboty jest z wymianą tych katalizatorow z kolektorami?
Opublikowano
no, nie jest to zajecie na godzinke, trzeba sciagnac uklad wydechowy oraz caly spod, oslona aluminiowa silnika, i pozniej krecic korektor, jeszcze jedno najprawdopodobniej nakretki beda schodzic ze szpilkami z glowicy,warto miec pare nowych poniewaz nie wszystkie bedzie sie dalo uratowac, oczywiscie nowe uszczelki po kolektor i uklad wydechowy, zostalo mi pare srubek i nakretek oczywiscie orginaly z bmw.
Wiele serc,jedno bicie,BMW ponad zycie.
Opublikowano
  • Autor
niestety katalizatory, które zamowiłem przyszły rozsypane, pewnie podczas transportu sie rozleciały ;/ chyba zamontuję jakiś uniwersalny
Opublikowano
  • Autor

Prawdopodobnie mam katalizatory u siebie w BMW takie jak na tej aukcji http://allegro.pl/bmw-e46-330-328-320-325-katalizator-m54-europa-i3324329590.html i rozsypany mam ten z krótszą rurą. Czy podejdzie mi taki katalizator z tej aukcji? http://allegro.pl/katalizator-bmw-e46-330i-m54-oryginal-i3293124278.html

Czym one się różnią? Teoretycznie oba pasują do m54b30.

Opublikowano
Sprawdz na realoem.com nr swojego kata i porownaj. Ja np. w VIN mam napisane ze mam norme euro IV a były z tych samych rocznikow tez euro III.