Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie proszę o porady związane z moim ostatnim nabytkiem 320i coupe M50b20 rocznik 92. Jest przepiękna, zadbana, oryginalne 100k przebiegu serwisowana do końca w ASO.

Co nie oznacza, że nie ma problemów. Przy moim E39 siedzę dobrze w temacie, tu niestety nie do końca. Mam mały i duży problem. Mały wygląda tak, jak włączam kierunkowskazy zamiast "cyk,cyk,cyk...." mam odgłos skrzypiącej sprężyny, moje pytanie gdzie siedzi ten układ względnie przekaźnik odpowiedzialny za doznania słuchowe, pod budzikiem czy w budziku?

Pytanie z kalibru grubszego czy to normalka, że 6 garów tak wysoko się kręci, przy np 140km/h mam ponad 4 tyś obrotów!? W 4 cylindrowym mietku (E230) mam troszkę ponad 3 tyś. Wiem, na pewno jest różnica w przełożeniach, tylko obawiam się, że obrotomierz mi się skończy zanim dociągnąłbym do 200 km/h, na wolnych pracuje równo w granicach 700rpm. ADS'a jeszcze nie mam więc głębiej nie jestem w stanie tego ogarnąć.

Dzięki z góry za podpowiedzi.

Opublikowano

Co do pierwszego pytania nie wiem ,a co do przełożenia to skoro przy 4k masz 140km/h to przy 6,5k będzie 227km/h

czyli całkiem normalne przełożenie bez nadbiegu,w miętkach 5 to nadbieg , stworzony do turlania a nie przyspieszania na nim ;)

u mnie w isie przy 3 tyś obrotów jest 105km/h czyli przy 6 tyś będzie 210km/h i jeszcze 700 obr zapasu :P ,dzieki temu samochód bardzo żwawo reaguje z 5 przy 100-120 km/h bo ma już w miarę moment obrotowy

a w mietku 124 na innych biegach przyśpiesza ,ale na 5 to można się tylko turlać w trasie :norty:

Opublikowano

Powiem co do prędkości maks..

Ostatnio jak zmieniałem szczęki hamulca ręcznego w swoim M52B20 to na kobyłkach dałem jej do odcinki na 5-tym biegu i budzik pokazał 235 ;)

Wiem że na trasie przy 3k obrotów mam około 110 więc myśle że to w zupełnosci normalne ;)

Z BMW jest jak z seksem.. Po co latać na ręcznym jak można dać w pi*de ^^

http://images75.fotosik.pl/883/2efac5199f97deb3med.jpg

http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=202893

Moja mała :)