Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Niestety, czas zrobił swoje na fotelu kierownika pojazdu. Jako że są to fotele kubełkowe, pierwsze przetarcie pojawiło się na bocznym trzymaniu. Kicha i wstyd, pierwsza rzecz jaka się rzuca w oczy...

Stąd pytanie, jak to rozwiązać?

1. Kupić inne, jeszcze nieprzetarte - koszt około 1000PLN, materiał oryginalny, ale już i tak ze sporą historią. Do tego nie zrezygnuję z kształtu foteli i grzania, a to bardzo utrudnia znalezienie do Turasa takiego kompletu.

2. Oddać do krawca, ale tu już koszt rzędu 3500PLN za całość, do tego nie znam nikogo godnego takiej sumy i czy to wytrzyma jeszcze parę lat. Na rok, czy dwa żywotności to szkoda zabawy i kasy. Nie zależy mi na skórze.

3. Czy wiecie, żeby ktoś specjalizował się w naprawach takich przetarć, nie myślę tu o łacie :), ale może dysponują całymi materiałami do oryginału i mogą uzupełnić część, bądź całość na jednym fotelu? Mam nadal wydruk pod kanapą wzoru i materiału.

Pozdrawiam.

Patrzcie w lusterka, BMW są wszędzie!
Opublikowano

jedyna trudność to znalezienie materiału i dobranie go kolorystycznie. Sama wymiana kawałka fotela to znikomy koszt. Ja za wymiane tego boczka co trzyma plecy zapłaciłem 50zł ale miałem swój materiał tyle że mam alcantare.

Znajdz hurtownie z materiałami, mają bardzo dużo różnych materiałów i coś powinieneś dobrać. Masz alcantare czy zwykły materiał ?

Inna metoda to znalezienie zwykłego fotela z takim materiałem i wyprucie z niego tapicerki żeby zrobić nowy element do ciebie.

szukam
Opublikowano
Jeśli chcesz zrobić to tanio i żeby nie było śladu to szukać w takim kolorze jakieś przetarte w innym miejscu lub w jakiś inny sposób zniszczone. Kupić taki fotel i dać do tapicera materiał.
Opublikowano

Znajomy miał przetarcie to tapicer jakoś naciągnoł materiał i pozszywał.Pełna profeska,z tym ze zwykłe fotele.

Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Materiał zwykły, to znaczy szmatka szara ze wzorkiem. Może faktycznie, dobranie z innego fotela i niech tapicer działa... Szkoda wymieniać resztę, zwłaszcza, że nie zniszczona i fabryczna :)

Możecie kogoś polecić w dziedzinie tapicerki w Warszawie?

Opublikowano
Kupujesz tylną kanapę (najmniej zniszczone) i dokonujesz przeszczepu oryginalnego materiału. Nie chodź do żadnych hurtowni bo i tak nie znajdziesz. Możesz oczywiście kupić oryginał w ASO :)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wiecie, czy matę grzewczą mogę przełożyć ze starej tapicerki pod nową, ewentualnie przełożyć samo grzanie do zupełnie innego fotela, w który oczywiście nie ma grzania? Będzie to na pewno taki sam typ fotela.