Skocz do zawartości

Wymiana czy naprawa tapicerki fotela?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Niestety, czas zrobił swoje na fotelu kierownika pojazdu. Jako że są to fotele kubełkowe, pierwsze przetarcie pojawiło się na bocznym trzymaniu. Kicha i wstyd, pierwsza rzecz jaka się rzuca w oczy...

Stąd pytanie, jak to rozwiązać?

1. Kupić inne, jeszcze nieprzetarte - koszt około 1000PLN, materiał oryginalny, ale już i tak ze sporą historią. Do tego nie zrezygnuję z kształtu foteli i grzania, a to bardzo utrudnia znalezienie do Turasa takiego kompletu.

2. Oddać do krawca, ale tu już koszt rzędu 3500PLN za całość, do tego nie znam nikogo godnego takiej sumy i czy to wytrzyma jeszcze parę lat. Na rok, czy dwa żywotności to szkoda zabawy i kasy. Nie zależy mi na skórze.

3. Czy wiecie, żeby ktoś specjalizował się w naprawach takich przetarć, nie myślę tu o łacie :), ale może dysponują całymi materiałami do oryginału i mogą uzupełnić część, bądź całość na jednym fotelu? Mam nadal wydruk pod kanapą wzoru i materiału.

Pozdrawiam.

Patrzcie w lusterka, BMW są wszędzie!
Opublikowano

jedyna trudność to znalezienie materiału i dobranie go kolorystycznie. Sama wymiana kawałka fotela to znikomy koszt. Ja za wymiane tego boczka co trzyma plecy zapłaciłem 50zł ale miałem swój materiał tyle że mam alcantare.

Znajdz hurtownie z materiałami, mają bardzo dużo różnych materiałów i coś powinieneś dobrać. Masz alcantare czy zwykły materiał ?

Inna metoda to znalezienie zwykłego fotela z takim materiałem i wyprucie z niego tapicerki żeby zrobić nowy element do ciebie.

szukam
Opublikowano
Jeśli chcesz zrobić to tanio i żeby nie było śladu to szukać w takim kolorze jakieś przetarte w innym miejscu lub w jakiś inny sposób zniszczone. Kupić taki fotel i dać do tapicera materiał.
Opublikowano

Znajomy miał przetarcie to tapicer jakoś naciągnoł materiał i pozszywał.Pełna profeska,z tym ze zwykłe fotele.

Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
  • Autor

Materiał zwykły, to znaczy szmatka szara ze wzorkiem. Może faktycznie, dobranie z innego fotela i niech tapicer działa... Szkoda wymieniać resztę, zwłaszcza, że nie zniszczona i fabryczna :)

Możecie kogoś polecić w dziedzinie tapicerki w Warszawie?

Opublikowano
Kupujesz tylną kanapę (najmniej zniszczone) i dokonujesz przeszczepu oryginalnego materiału. Nie chodź do żadnych hurtowni bo i tak nie znajdziesz. Możesz oczywiście kupić oryginał w ASO :)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Wiecie, czy matę grzewczą mogę przełożyć ze starej tapicerki pod nową, ewentualnie przełożyć samo grzanie do zupełnie innego fotela, w który oczywiście nie ma grzania? Będzie to na pewno taki sam typ fotela.