Skocz do zawartości

Bmw e34 M30b35 Nie równa praca silnika podczas jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mój przypadek wygląda nastepująco. Podczas jazdy przy 140km/h na trasie auto nagle straciło moc i jak po zatrzymaniu sie okazało nie pali na któryś cylinder. Wiec po powrocie zaczeła sie walka, kopułka kable 3 komplety swiec, przepływka, czujnik połozenia wału, czujnik temp ecu, sonda walnieta ale była odpieta wiec raczej nie bardzo, cisnienie na cylindrach po 12barów, zawory uatawione. Auto ma gaz sekwencje, sterownik staga i po jego wyjeciu i zmostkowaniu pinów wtryskiwaczy auto odzyło na tyle ze na biegu jałowym wkreca sie oki ale jak juz tylko zaczne jechac zaczyna przerywac szarpac itp około 5tys chyba łapie na wszystkie bo jakies przyrost mocy jest ale po zmianie biegu zaczyna sie dalej to samo :( Nie mam juz pojecia co tam jeszcze sprawdzic wydaje mi sie ze sterownik gazu rozprogramował dme ale pewny nie jestem. Ratujcie!!
Opublikowano

Próbowałeś resetować dme?

Wielu ludzi popełnia ten błąd ,ze odłącza aku na pare chwil i wydaje im się,ze to prawidłowo wykonany reset DME . Niestety , jest to nieco bardziej złożona procedura -

1) odłączamy aku - najpierw minus , potem plus

2) zabezpieczamy aku ,zeby kable w zaden sposób go nie dotkneły wywołujac spiecie

3) przekrecamy stacyjke w pozycje 2

4) teraz musimy połączyc kable aku na przynajmniej 10 minut - to spowoduje zresetowanie kondensatorka ECU/TCU

5) po upływie tych, dajmy na to 15 minut , wyjmujemy kluczyk ze stacyjki, na nowo podłączamy aku :" + "potem " - "

6) uruchamiamy silnik i pozwalamy mu chodzic na biegu jałowym przez 5 minut

7) wyłączamy go na , ponownie, 5 minut

8) teraz uruchamiamy ponownie i ruszamy - na najnizszym mozliwym biegu

( zaleznie od typu skrzyni ) przyspieszamy przez cały zakres obrotów( do przynajmniej 5000 rpm) i potem pozwalamy autu samodzielnie wytracic obroty az do obrotów biegu jalowego - i tak trzykrotnie

9) nastepnie znów zatrzymujemu auto i pozwalamy pracowac na biegu jałowym przez 5 minut

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321

Opublikowano
Próbowałeś resetować dme?

Wielu ludzi popełnia ten błąd ,ze odłącza aku na pare chwil i wydaje im się,ze to prawidłowo wykonany reset DME . Niestety , jest to nieco bardziej złożona procedura -

1) odłączamy aku - najpierw minus , potem plus

2) zabezpieczamy aku ,zeby kable w zaden sposób go nie dotkneły wywołujac spiecie

3) przekrecamy stacyjke w pozycje 2

4) teraz musimy połączyc kable aku na przynajmniej 10 minut - to spowoduje zresetowanie kondensatorka ECU/TCU

5) po upływie tych, dajmy na to 15 minut , wyjmujemy kluczyk ze stacyjki, na nowo podłączamy aku :" + "potem " - "

6) uruchamiamy silnik i pozwalamy mu chodzic na biegu jałowym przez 5 minut

7) wyłączamy go na , ponownie, 5 minut

8) teraz uruchamiamy ponownie i ruszamy - na najnizszym mozliwym biegu

( zaleznie od typu skrzyni ) przyspieszamy przez cały zakres obrotów( do przynajmniej 5000 rpm) i potem pozwalamy autu samodzielnie wytracic obroty az do obrotów biegu jalowego - i tak trzykrotnie

9) nastepnie znów zatrzymujemu auto i pozwalamy pracowac na biegu jałowym przez 5 minut

a powiedz mi "boston" taka procedura to sie tyczy tylko tego silnika o ktorym mowa czy wszystkich :?: tak pytam na wyrost bo jak bym mial kiedys taki dylemat to moze w moim kiedys odpukac beda potrzebna takie czary ja mam M50B25 VANOS. :norty:

Opublikowano
Wszystkich sterowanych, przez DME (czy DDE też, nie wiem). Czyli wszystkie benzynowe w e34.

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321

Opublikowano
Witam. Winną całego zajscia i nerwów była sonda, dziwi mnie to ze auto na odpietej sondzie chodziło jakis czas a pózniej sie odwidziało i przerywała. Nowa sonda boscha i reset DME dały oczekiwany rezultat ale nie do konca bo podczas jazdy ze stałą predkoscią lubi sobie przerwać ale to juz chyba wina wtrysków boscha które konczą swój zywot przynajmniej mi sie tak wydaje i wymienie je na Lucasy i zobacze co sie bedzie działo.