Skocz do zawartości

330d M57N Regenerowane turbo, pytanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Walczę ze swoją turbiną a właściwie drugą regenerowaną. Bo swojej oryginalnej nie chce oddawać bo jest w dobrym stanie tylko puszcza już sporo oleju do tego łopatki geometrii się przycinają. Ale mniejsza o to. Załatwiłem sobie regenerowaną już 3 z kolei oglądam po dostarczeniu przesyłki i wszystkie podobnie mają popękaną gorącą stronę od środka na wysokości mocowania do kolektora. I moje pytanie brzmi, zakładać czy dalej reklamować ? Jeżdżę spore trasy czasem 3000 km. Do tego jak zrobię program, to nie wiem czy to podoła. A nie chce gdzieś stanąć i bulić w euro za naprawę.

http://img62.imageshack.us/img62/9397/cam00436i.jpg

http://img442.imageshack.us/img442/451/zaznaczone.jpg

Opublikowano
Załatwiłem sobie regenerowaną już 3 z kolei oglądam po dostarczeniu przesyłki i wszystkie podobnie mają popękaną gorącą stronę od środka na wysokości mocowania do kolektora.

hmmm... ciekawa informacja. Czyżby kolejna wada fabryczna E46...

Opublikowano
  • Autor
Nie wiem właśnie, jak wygląda moja bo się nie przyglądałem po wyciągnięciu a na razie siedzi z powrotem. Ale wydaje mi się, że takie pęknięcie może powstać na skutek zbyt wysokiej temperatury ?
Opublikowano

To tak, nie przygladalem sie swojej ale podejrzewam, ze mam tak samo. To nie jest oczywiscie wada E46 tylko garetta, producenta turbiny :).

Jedyny przykry efekt jaki mam to lekkie syczenie delikatne z turbo a poza tym ladnie pompuje. Raczej praktycznie kazda uzywana muszla bedzie tak miala. Oczywiscie mozesz probowac reklamowac. W sumie kiedys z ciekawosci moglbym zajrzec do swojej i zobaczyc jak to wyglada. W 330d temp na pewno wieksze, dlatego tez pekaja tam kolektory wydechowe.

Co do twojej starej, to jakim cudem jest w dobrym stanie, skoro olej puszcza i geometrie ma skopana? Jak dobrze wyrobiona geometria to nawet czyszczenie jej nic nie da.

Opublikowano
  • Autor
Słabo sprecyzowałem, bardziej miałem na myśli stan łopatek. Nie wiem w sumie co robić, zakładać czy nie. Bo nie chce mi się tego dwa razy rozkładać i składać i tak pochłonie pewnie z 8h pracy. Mogę ostatecznie wyjąć swoją starą, rozłożyć gorącą stronę dać do wypiaskowania i złożyć. Chciałbym żeby to było zrobione porządnie. Nie lubię takiej fuszerki, choć idąc tym tokiem rozumowania powinienem kupić nową.
Opublikowano
Reklamuj. Zaznacz o co chodzilo i pros o wyslanie dobrej.
Opublikowano
  • Autor
Z tego co udało się ustalić jak na razie to sam garrett potwierdza że pęknięcia pojawiają się praktycznie w każdej z tych turbin. Wada fabryczna, powstają naprężenia mówią że taki odlew "skomplikowany".
Opublikowano
A co garett z tym robi w takim razie? Jak sie przyznali to powinni za darmoche wymieniac :).