Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam E90 i tak sobie czytam na forum i patrze, że niektórzy urzytkownicy sami kodują różne funkcje w samochodzie. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy jest to rzeczywiscie skomplikowane czyli np zmiana różnych komend czy tego typu rzeczy? Czy może wystarczy posiedzieć nad jakimś programem 2-3 dni aby go rozgryźć i można już samemu lecieć z tym koksem? Z informatyki jestem kumaty gdyż jest to mój zawód więc jeżeli nie jest to takei skomplikowane i program jest czytelny myślę, że bym podołał. Szukałem troche informacji na temat tego w googlach ale jakoś tak mi nie dawało to jednakowej odpowiedzi. Widziałem także, że niektórzy kodują auto różnymi programami. Mógłby mi ktoś przybliżyć temat kodowania auta? Jakie narzędzia są potrzebne na co zwrócić uwagę? Osobiście posiadam problem że musiałbym dokodować funkcje AUX w aucie.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Jak jesteś informatykiem to dasz radę. Na początek poczytaj w dziale diagnoza komputerowa, kup kabelek i zainstaluj pakiet INPA. W tym pakiecie masz Inpa i tool32(diagnoza,adaptacje, itp) , ncs(kodowanie, dodawanie wyposażenia,itp) , winkfp i NFS(aktualizacja, programowanie)
Opublikowano
Ok wielkie dzięki za pomoc, zaraz zamawiam kabelek. Jak będę miał jakieś wątpliwości czegoś nie ogarne to będe się pytał :]
Opublikowano
Jak jesteś informatykiem to dasz radę. Na początek poczytaj w dziale diagnoza komputerowa, kup kabelek i zainstaluj pakiet INPA. W tym pakiecie masz Inpa i tool32(diagnoza,adaptacje, itp) , ncs(kodowanie, dodawanie wyposażenia,itp) , winkfp i NFS(aktualizacja, programowanie)

mozna aktualizowac mając zrobionego chipa i wywalony programowo dpf?

Opublikowano

automatyczna skrzynia biegów,zegary, moduł świateł, Rain-Light Sensor,Park Distance Control,klimatyzacja itp itp

Trochę jest tego. No ale chyba najczęściej aktualizowane są silniki,skrzynie,idrive i chyba cas z względu na ELV :D

• 1 rok później...
Opublikowano
Odświeżającym temat potrzebuje kogoś w Łodzi żeby mi dograc funkcje aux do radia, nie chciało mi sie ostatnio w to pierdzielic a ze wyjeżdżam to było miło, ma ktoś jakis kontakt albo cos w Łodzi? Najlepiej w tym tygodniu lub początek nastepnego
  • 11 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...