Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam nastepujacy problem w swojej e46 316i 1.9 kat rok 2001.http://www.iv.pl/images/80755326335581074085_thumb.jpg

Na bagnecie mam kisiel podobny kolorem do kawy z mlekiem i pod korkiem oleju to samo.

Byłem u mechanika ogladal i patrzyl stwierdzil ze to nie uszczelka pod glowica , przykładal probowke z plynem do korka plynu chlodzacego, plyn nie zmienil koloru i stwierdzil ze to nie uszczelka.

Był drobny wyciek na termostacie to wymienil termostat zmienil plyny i nic nie pomogło.Bemka nie ma zadnych nie pokojacych objawow: nie kopci, ma moc, nie grzeje sie.

Płyn chłodniczy ubywa okolo 200 ml na bak paliwa.Na bagnecie widze ze zwiekszyl sie poziom oleju i to mnie nie pokoi.

Jedyny wyciek jaki zauwazylem to obok pompy wody lub z pompy wody niewiem dokladnie nie znam sie , zamieszczam linki z zdjeciem

http://www.iv.pl/images/73750056406116653635.jpg

http://www.iv.pl/images/29864724723626900060.jpg

http://www.iv.pl/images/87783742980652084747.jpg

Co moze byc przyczyna plynu w oleju???

Prosze o pomoc

Opublikowano
A właśnie po mojemu to uszczelka pod głowicą w najgorszym wypadku ..Jest jedna też opcja mało prawdopodobna ale jest że olej jest jakiś felerny .. Kiedyś kolega zmieniał uszczelkę pod głowica i oczywiście samą głowice dam do wyrównania zalał mobila z beczki pół-syntetyka i zrobiła mi mię taka kawa o której piszesz ..Zmienił olej na castrola i objaw przeszedł
Opublikowano
Jeśli to uszczelka to czemu silnik jest suchy i niema oleju w plynie chlodzacym. niemam zadnych objawow uszczelki nie grzeje sie , nie kopci ,ma moc.Jest jeszcze jakas moziliwosc ???Czy ten wyciek który jest na zdjeciach moze miec cos wspolnego z tymi objawami???
Opublikowano
Co mi da wymiana oleju jasli widze na bagnecie ze plyn chlodzacy ktory doleje idzie w olej.Stan oleju zwieksza sie na bagnecie.
Opublikowano
Z tego co opisujesz prawdopodobnie to będzie uszczelka pod głowicą. W jednym przypadku będziesz miał olej w płynie chłodniczym a w drugim przypadku płyn w oleju. I nie sugeruj się że nie masz wycieków na zewnątrz spod uszczelki. Mógł jeden z kanałów chłodniczych puścić na uszczelce i w ten sposób dostaje się płyn z chłodnicy do oleju. Nie jeździć bo możesz silnik uszkodzić.
Opublikowano
jeszcze dla świętego spokoju zerknij na pompę wodną czy przypadkiem nie przedostaje się płyn do silnika. Może jakiś simering przepuszcza...
Opublikowano
jeszcze dla świętego spokoju zerknij na pompę wodną czy przypadkiem nie przedostaje się płyn do silnika. Może jakiś simering przepuszcza...

Jak mam sprawdzic pompe wodna czy jest sprawna?? Na zdjeciach ktore umiescilem cieknie olej ale czy to wlasnie z pompy??Jesli to uszczelka to dlaczego niemam zadnych objawow??

Co proponujecie?? Wymienic najpierw pompe wody ??

Opublikowano
Pompa i tak cieknie, więc wymień pierw pompę i wtedy będziesz wiedział co jest grane. Jeszcze napisz jak zachowuje się temperatura silnika czy trzyma się pionu
Opublikowano
Boże, czytajcie ze zrozumieniem. :roll: Kolego! Jeżeli pójdzie uszczelka pod glowicą to wcale nie powiedziane ze auto zacznie mulić i kopcić, zależy w którym miejscu pęknie. Jeżeli to glowica jest pęknieta, w co wątpię, no to juz wiekszy problem bo dodatkowe koszty. Skoro masz takie objawy a nie inne ze kawa z mlekiem z oleju no to raczej pewne że uszczelka. skoro auto ma moc to sprawdzenie kompresji za wiele nie da, tak więc pozostaje jedynie zwalić głowicę i zobaczyć, innej rady nie ma. Przerabialem ten temat u siebie i tak: planowanie głowicy 50 zł, sprawdzenie szczelności głowicy 100 zł, wymiana uszczelniaczy 50zł(ponoć powinno sie wymieniać przy każdym ściągnięciu głowicy tak jak i śruby głowicy), dotarcie zaworów 100zł- w zalezności gdzie robisz oczywiście :8) . Uszczelka kosztuje w granicach 100 zł + dobry silikon do obudowy rozrządu i pokrywy zaworów. uszczelke pokrywy zaworów też można wymienić, dla zasady i uwaga zeby nie przekręcić śrub. Pozdrawiam :twisted: