Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, robie swap do e36 hamulców przód z e46 325mm tarcza (3.0i/d) i mam pytanie odnośnie felg, mianowicie jakie parametry muszą mieć alu na lato a jak się ma sprawa z kpl felg na zime, czy 17/8J/et 47 jest ok na kpl letnie do alu, czy może są inne opcje?

bardzo proszę o info, hamulce czekają a swoje 16 właśnie sprzedałem, pzdr! :D

Opublikowano

Rozmiar ktory podales jest typowy dla E46 i sie miesci.

W E46 z rozmiare felg mozna dosc do 8.5 cala szerokosci i ET35 jak w E90, dla felgi 17 cali.

Natomiast zalezy to tez od wielkosci twojego nadkola a wiec sugerowalbym kupienie oryginalnych 17stek od E46 albo w tym samym rozmiarze co ORI.

Ze wzgledu na wielkosc zaciskow, mniej niz 17 cali na przod nie zalozysz.

Opublikowano
tak tez rozeznawałem temat takiego zestawu i definitywnie przekonam się jutro, felgi już namierzone, thx za pomoc :D
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

wszystko pięknie pasuje i w końcu działa jak hamulce!!!, pytanie co z tyłem w e36 compact, mam kilka pomysłów ale nie wiem, czy piasty mnie puszczą? :D

np czy set z 328 podejdzie?

Opublikowano

Pewnie podejdzie, czemu mialby nie podejsc. Zyskalbys pewnie nawet setem od 320d o ile nie masz wentylowanych teraz tarcz.

Mozesz tez od 330d lyknac, tam sa wieksze. Zarowno przody (325mm) jak i tyl.

Opublikowano

rozważam set z 328 e36 ale tarczo - bębny na tył są węższe niż w compact e36, np tarcze nie wentylowane z 318i kab są też węższe w obrębie "bębna" niż u mnie i właśnie tutaj pojawia się dylemat, muszę rozeznać dokładniej temat, co trzeba jeszcze zmienić albo co przerobić:

compact e36, wymiary 271x10

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/34_0568-hamulec-tylnego-kola-czujnik-kloc-ham/vAR31904

inne nadwozie e36 np 328 coupe, wymiary 276x19

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/34_0567-hamulec-tylnego-kola-czujnik-kloc-ham/i47431/kL/sM

Opublikowano

Jak wezsze jak wlasnie sam napisales, ze maja 19mm a nie 10mm, czyli sa wentylowane.

Wychodzi wiec, ze szersze a nie wezsze. To sa chyba dokladnie takie jak w E46 320d tarcze.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
tak masz racje, tylko podałem nie ten wymiar o który mi chodziło, miałem na myśli wymiary bębna, które są inne tylko dla wersji compact, wiem ze trzeba coś przerobić, żeby spasowały hamulce z innej niż compact wersji, optymalnie byłoby założyć 325mm z e46 :D