Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Panowie.

Pacjent e46 330d 2003r 204km. Wiem, że temat był poruszany x razy. Los chciał, że mam niedziałający wentylator klimatyzacji. Śmigło Bosch 6 922 670.1. Po rozebraniu modułu, sprawdziłem diodę OF4455, jak się okazało walnięta - puszczała w dwie strony. Po długich poszukiwaniach znalazłem odpowiedniki tranzystorów i diody:

dioda: HFA15TB60 lub 20ETR12

tranzystor: IFR3205

Wymieniłem diodę, 2 tranzystory. Udałem się do pojazdu, włączam klimę i nic.. Wentyl stoi. Czy komuś udało się zreanimować wentylator klimatyzacji? Jeszcze jedna prośba do Was koledzy. Czy ktoś znalazłby 3 minuty i mógłby sprawdzić jedną rzecz? Mianowicie jakie jest napięcie na wtyczce do wentylatora na kabelku z sygnałem? Kostka do wentylatora składa się z grubego +, grubego - i jednego cieńszego z sygnałem do załączenia. Interesuje mnie jakie jest napięcie wtedy, kiedy wentyl kręci się na 1 szym i wyższych biegach. U mnie jak załączy się klimę napięcie wynosi na tej linii w zakresie 2,5-2,6V. Gdzieś czytałem, że powinno w granicach 6V - czy może ktoś to potwierdzić? Liczę na pomoc :)

Pozdrawiam,

Plot3kkk

Opublikowano
Tak, sprawdzone. Tak dla formalności zapytam, który odpowiada za wentylator klimatyzacji? Zobaczymy czy moje źródło informacji jest dobre.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
O ile dobrze pamiętam to ten cienki kabelek to sterowanie i napięciem steruje prędkość obrotu. Ale mogę źle pamiętać.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Chciałbym się podłączyć pod temat bo mam, albo miałem podobny problem w swojej 320d automat 2003r. Nie działał mi wentylator klimatyzacji, powodem okazały się prześniedziałe kable. Kable przylutowane, problem jest teraz z przykręceniem. Śruby, do których montuje się wentylator są jakoś wprasowane w blachę znajdującą się przed chłodnicą. Przy odkręcaniu dwie z nich zaczęły się okręcać. Trzeba było odciąć nakrętki. Nie da się ich teraz wybić, zakręcić nowych też za bardzo nie. Może ktoś ten temat już przerobił i mógłby coś podpowiedzieć?

Opublikowano

Witam !

Na na tym cieniutkim przewodzie zwykłym miernikiem nic nie "zobaczysz", wskazany byłby oscyloskop. Komputer steruje modułem wentylatora a sygnał jest cyfrowy ! Przerabiałem temat w poprzedniej e46, nie mogłem dostać nigdzie sprawnej używki, wszystkie miały walniety moduł...wreszcie kupiłem w ASO i po problemie...

Pozdrawiam