Skocz do zawartości

[e46] Blaszana osłona na przedniej osi (osłona tarczy hamul)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Chciałbym się dowiedzieć, czy w waszych e46 również znajduje się taka blaszana osłona trzymająca się na elemencie nr 2 (zwrotnica) na zdjęciu poniżej:

http://realoem.com/bmw/diagrams/p/y/12.png

Znajduje się dokładnie między zwrotnicą, a piastą. U mnie trzyma się od góry na jednej śrubie i reszta całkowicie lata. Szpilki koła czasem ocierają mi o tą blachę lub nawet sama tarcza, nie wiem zbytnio czy mogę to wymontować żeby syf nie leciał na resztę zawieszenia, a nawet jeśli to jak to wymontować, czy trzeba demontować całe łożysko koła (piaste), tarcze, zaciski? Próbowałem odginać tą blaszaną osłonę, nawet łapać na plastikowe strapy, ale efekt był tylko chwilowy do pierwszej dziury na drodze...

Strasznie irytuje podczas jazdy, taki metaliczny dzwięk ocierania metalu o metal... :mad2:

Edytowane przez Shaft28
Opublikowano
osłona tarczy hamulcowej :) odegnij raz a dobrze. Albo weź zdejmij koło i zobacz czy nie brakuje śrubki i po prostu dokręć ją.
szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Trzyma się chyba na dwóch śrubkach, widać nawet otwory w piaście na obrazku. Żeby to zdjąć/wymienić trzeba zdjąć piastę, w E36 które miałem w jednym miejscu przegryzła ją ruda i dzwoniła więc dałem blaszkę i złapałem nitami. Po pomalowaniu nawet nie było widać za bardzo. Po zdjęciu tarczy albo nawet bez da się dojść do śrubek. Jedna jest u góry druga po skosie na dole. Edytowane przez BaX
  • 5 lat później...
Opublikowano

Witam.

Mam do wymiany tylne osłony tarczy hamulcowej, gdyż ruda swoje zrobiła i wyskakują szczęki hamulca ręcznego.

Mam dylemat gdyż do takiej zabawy potrzebuję o ile się nie mylę:

1. osłona kotwiąca lewa i prawa

2. łożyska komplet

3. zestaw sprężynek itp do ręcznego

Dylemat dotyczy punktu 1. Na rynku są takie tarcze kotwiące albo ( jak inni je nazywają) osłony tarczy hamulcowej oryginalne i zamienniki. Ori kosztuje około 150-170 za sztukę, natomiast zamienniki na alledrogo są za komplet w cenie np. 70 zł.

Nie potrafię ocenić czy zamienniki są ze stali grubości papieru a Ori z właściwej grubości czy zarówno zamiennik jak i Ori jest porównywalnej jakości.

Niby się z takiej osłony nie strzela, niby pierdoła ale jednak różnica w cenie jest i nie chce niepotrzebnie przepłacić.

Z drugiej strony jednak nie chciałbym aby się okazało, że taki zamienniki zardzewieje po roku czy dwóch.

Poradzicie coś?

Opublikowano
Kupujesz osłony i je nacinasz tak żeby weszły bez demontażu łożysk. Ja tak mam zrobione i jest ok i nie traci taka osłona swoich właściwości. Mam jakiś zamiennik i po roku jest bez rdzy. Wybór należy do Ciebie.