Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich!Opowiem mój problem,a więc wczoraj stojąc ostro pochylonym samochodem na wzniesieniu miałem problem z odpaleniem...odpalił ale wcale nie reagował na gaz,przepchaliśmy samochód w inne położenie bo dziwnie zaświeciła kontrolka rezerwy mimo że tankowałem wcześniej.Odpalił ale nie na wszystkie cylindry,strasznie zamulał,podjechałem pod kompa i wywaliło błąd 203 2 trybu czy coś takiego,podobno to od sondy lambda.Moje pytanie-czy można sprawdzić która to sonda?dodam że odpiąłem aku na noc,odpaliłem dziś rano,wszystko dobrze ale po krótkim rozgrzaniu to samo...nie mam gazu w aucie,czytałem że może tak się również dziać jak jest uszkodzony separator oleju lub nieszczelność w kolektorze ale raczej przerywanie było by od razu po odpaleniu a nie po zagrzaniu prawda?chyba że się mylę...proszę o pomoc,pozdrawiam i miłego dnia życzę!
Opublikowano
Właśnie był u mnie znajomy,odpaliłem samochód,popracował chwilkę dobrze i zaczął przerywać...podpięliśmy go pod kompa,sondy w ogóle nie reagowały,nawet po przegazowaniu,po chwili jak ręką odjął,auto zaczęło narmalnie pracować,sondy zaczęły żyć,wykazują wahania,przy gazowaniu też...czy może to być spowodowane małą ilością paliwa?rozmawiałem z byłym właścicielem i okazało się że ten samochód nie może stać przechylony prawą stroną do góry,jeśli jest stan bliski rezerwy paliwa,że po zatankowaniu większej ilości nic się nie dzieje a do tego trzeba uważać bo przy zaświeceniu rezerwy od razu trzeba tankować bo jest już zero paliwa w baku...pozdrawiam
Opublikowano

Witam.

Ten błąd, oznacza zepsutą sonde lambdy, najlepiej podmienić jak masz, i sprawdzić.

Coś się dzieje z obrotami ?

Jeżeli jest rezerwa, to paliwo w baku jest ale mało, na ileś tam km starcza.

Pozdrawiam!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Błąd 203, a dokładniej 203 Lambda integrator Bank 2 lub Bank 1 oznacza błąd mieszanki paliwowej odczytany na konkretnej sondzie.

Jeżeli w aucie miałeś na tyle mało paliwa, że w momencie pozostawienia go w nachyleniu zaświeciła się rezerwa to po odpaleniu sonda nr 2 zgłupiała, bo jedna strona silnika "przepalała" powietrze zamiast prawidłowej mieszanki.

To jest z reguły błąd tymczasowy, który kasuje się np. DISem w połączeniu z zalaniem auta odpowiednią ilością paliwa.

Moja rada, jeżeli na wskaźniku paliwa wskazówka będzie wskazywała 20L to jedź tankować. 20L to wg mnie minimum minima jakie trzeba mieć w aucie i to nie tylko w tym aucie.

P.S. na przyszłość wysil się bardziej, bo pisząc

...wywaliło błąd 203 2 trybu czy coś takiego

możesz uzyskać odpowiedź w stylu "jedź do mechanika czy coś takiego".

pzdr

yaz

Opublikowano
W porządku,w przyszłości właśnie wolał bym nie pisać nic :D obroty są w normie,nic dziwnego się nie dzieje,pozdrawiam wszystkich i dziękuję że mogłem dowiedzieć się coś wiecej