Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Szukałem i nie znalazłem dosadnej odpowiedzi na mój problem.

Otóż chodzi o to że podczas jazdy w mieście, w korkach i na światłach temperatura dochodzi na czerwone pole, ale wtedy kiedy już jest normalna jazda to temperatura od razu się stabilizuje, węże oba są gorące więc termostat raczej dobry. Ostatnio było robione w niej uszczelka pod głowicą, pompa wody jest nowa. wentylator na chłodnicy jest sprawny. W zimę tego problemu nie miałem.

Opublikowano

wentylator elektryczny czy wiskoza ? jeśli to pierwsze to czy na postoju się uruchamia ? może tylko padł czujnik wentylatora ?

Bo opisywany objaw wskazuje na nieuruchamianie się wentylatora/wiskozy bądź kończąca się pompę wody

Normalne jest że chłodnica działa tylko podczas jazdy a za przepływ powietrza na postoju odpowiada wentylator/wiskoza

Opublikowano
Wentylator jest elektryczny. Pompa wody jest nowa. Od razu powiedzcie jak sprawdzić ten czujnik wentylatora ?
Opublikowano
Wentylator jest elektryczny. Pompa wody jest nowa. Od razu powiedzcie jak sprawdzić ten czujnik wentylatora ?

najprościej jak temp będzie się niebezpiecznie zwiększała otwórz maskę i zobacz czy wentylator hula

może zawiesił sie jak atari :D

Opublikowano

heh porównanie z atari :D

Dokładnie nie jest to czujnik lecz termo włącznik ,przy odpowiedniej temperaturze zamyka obwód zasilający przekaźnik uruchamiający wentylator

Jeśli nie masz termometra do co najmniej 100 stopni to dokładnie nie sprawdzisz ,a więc tak jak pisze pisze Cordoba rozgrzej silnik postaw auto i obserwuj auto jak temperatura wyjdzie cokolwiek poza pion ,a wentylator sie nie uruchomi to czujnik pewnie padł

Opublikowano
Wentylator nie chodził jak było pod czerwone pole, ale co ciekawe w zimę zdarzyło mi się ulgnąć no i wiadomo że silnik troszku się rozgrzał i wtedy wentylator chodził sporadycznie nawet jak wskazówka niezauważalnie wyszła od pionu. Mówiąc sporadycznie myślę, włączył się na chwile swoje zrobił i się wyłączył i tak parę razy aż się wydostałem z dziury. I powiedzcie ile czasu waszym buniom zajmuje rozgrzanie się bo moja zadziwiająco szybko dochodzi do tego "pionu" i podejrzewam że czujnik temperatury z tablicy zegarów się zmęczył życiem. Płynu mam zalane tak na trochę ponad połowę zbiorniczka, wstyd się przyznać ale ja dotychczas nie znalazłem tego znacznika poziomu na tym zbiorniczku wyrównawczym a mam ją już rok i 9 dni. "Zawiesił się jak Atari" nie rozumiem tego porównania :oops:
Opublikowano
poziom na zboirniczku jest zaznaczony w jego połowie grubszą kreską-jak masz chłodnicę lub zbiorniczek np:made in bangladesh :D to możliwe że tego znacznika nie ma bo wszystkie wschodnioazjatyckie zamienniki robią po kosztach-w orginale i lepszych zamiennikach musowo jest widoczne