Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, auto e38 740il 94r. Mam problem z wentylatorem. Po włączeniu klimatyzacji kompresor startuje, zaczyna chłodzić lecz wentylator się nie włącza. Po podłączeniu go na krótko chodzi. Nie dochodzi natomiast napięcie na kostkę. Wszystkie bezpieczniki, przekaźniki sprawdzone. Kolega mierzył, patrzył, szukał i twierdzi, że to przez czujnik ciśnienia klimatyzacji. Czy to faktycznie będzie winny ten czujnik ?
Opublikowano

hmm czujnik wypadalo by sprawdzic kompem, u mnie prad tez nie dochodzi ale nic nie sprawdzalem...

sprawdz jeszcze profilaktycznie czy wentylator chodzi na wszystkich biegach...

Opublikowano

Nie mam dostępu do komputera więc pytałem czy ten czujnik ma coś wspólnego do załączania wiatraka :P to mnie właśnie interesuje i czy jak on uszkodzony to wiatrak się nie włączy.

A jak sprawdzić te biegi ?. Dzisiaj włączyłem klimę i na włączonej odłączyłem tą wtyczkę to kompresor się wyłączył

Opublikowano

hm dziwne ja jezdze bez wtyczki i chodzi

ale odlaczyles wtyczke od czujnika czy od wentylatora??

co do sprawdzenia biegów to musisz odlączyć wentylator i ma on 4 piny, jeden to masa a pozostałe odpowiadają za biegi, na kazdym z kolei powinien sie coraz szybciej krecic jakos tak to działa

wiec trza dac prund

Opublikowano
hm dziwne ja jezdze bez wtyczki i chodzi

ale odlaczyles wtyczke od czujnika czy od wentylatora??

co do sprawdzenia biegów to musisz odlączyć wentylator i ma on 4 piny, jeden to masa a pozostałe odpowiadają za biegi, na kazdym z kolei powinien sie coraz szybciej krecic jakos tak to działa

wiec trza dac prund

Wtyczkę odłączyłem od czujnika, chciałem zobaczyć jak będzie reakcja i była taka że kompresor się wyłączył.

Mój wentylator ma 3 piny i jest bez tego modułu :mrgreen:

Opublikowano

czyli ma chyba mniej biegów sprawdź to i tak... powinien się kręcić wolniej i szybciej...

co do czujnika to może być tak że klima sie odłączy ...ale i tak musisz gdzies na kompa podjechac

Opublikowano
Coś chyba z tym czujnikiem ciśnienia klimatyzacji może być (taki zielony) bo jak kolega patrzył i kazał mi włączyć zapłon, ja go włączyłem a on przy tym czujniku coś robił i wtedy wentylator się włączał
Opublikowano

Rezystor biegów ,wypadało by sprawdzić.

Lub błąd komputera, odpiąć aku na 30min, ''może'' pomoże.

Opublikowano
Bezpieczniki, przekaźniki sprawdzał i powiedział że to nie przez to. On twierdzi, że czujnik ciśnienia nie działa tak jak powinien ale nie wiem. Zamówiłem drugi, w środę powinien być to zobaczymy.
Opublikowano
Jeśli to będzie czujnik ciśnienia to pierwszy w historii (ale nie wykluczam w 100%,może w 98%),odpinanie klemy jeszcze żadnej BMW nie pomogło. A pan elektryk kostkę z właściwej strony sprawdzał? Bezpiecznik mocy sprawdzony? Masa na nadkolu jest? Ciśnienie robocze sprężarki sprawdzone? To taka mała lista. Temat wentylatora to nie pięć minut u Pana Henia.Wystarczyło,że np. zabrakło dobrej masy i w instalacji zrobiła się taka grzałka,która potopiła kostki i teraz jest jak jest.Wielu elektryków podchodzi do bm-ek jak do większości aut,czyli tu +,a tu- i albo masa albo 12v,a te auta trzeba znać. Posprawdzaj to co opisałem,podeprzyj się WDS-em.
Opublikowano
Jeśli to będzie czujnik ciśnienia to pierwszy w historii (ale nie wykluczam w 100%,może w 98%),odpinanie klemy jeszcze żadnej BMW nie pomogło. A pan elektryk kostkę z właściwej strony sprawdzał? Bezpiecznik mocy sprawdzony? Masa na nadkolu jest? Ciśnienie robocze sprężarki sprawdzone? To taka mała lista. Temat wentylatora to nie pięć minut u Pana Henia.Wystarczyło,że np. zabrakło dobrej masy i w instalacji zrobiła się taka grzałka,która potopiła kostki i teraz jest jak jest.Wielu elektryków podchodzi do bm-ek jak do większości aut,czyli tu +,a tu- i albo masa albo 12v,a te auta trzeba znać. Posprawdzaj to co opisałem,podeprzyj się WDS-em.

Nie pomogło odpinanie klem ? To cię zmartwie, bo jednak potrafi pare rzeczy, tak po przestawiać, że samochód inaczej chodzi.....w niektórych przypadkach, jest to bardzo skuteczne.

Opublikowano

To samu już nie wiem co myśleć, cały czas szukam w necie czegokolwiek i znalazłem coś takiego :

"po włączeniu klimatyzacji powinien właczyć się wentylator. dostaje prąd z czujnika cisnienia klimatyzacji "

"Jezeli po polaczeniu przewodow we wtyczce od czujnika cisnienia wentylator zacznie pracowac to wg. mnie popsuty jest czujnik cisnienia klimatyzacji lub poprostu nie ma cisnienia wiec trzeba nabic klime freonem."

"Mam zerwaną wtyczkę na czujniku ciśnienia przy osuszaczu klimy w E46. - co prawda e46 ale te czujniki są takie same do większośći BMW

Może ktoś się orientuje czy te trzy przewody z tago czujnika można podłączyć dowolnie ,bo teraz klima się nie uruchamia a wentylator chłodnicy pracuje cały czas."

U mnie raczej na 99% jest ciśnienie bo gdy tylko ją odpalę to chwila i już wali zimnym mocno a nawet w drugim aucie tak nie mam gdy jeżdżę w trasie na włączonej klimie.

Opublikowano
Przyszedł mi dzisiaj drugi czujnik więc odkręciłem stary (ciężko szło) czynnik uciekł cały bo coś się z gwintem stało. Teraz nie da rady przykręcić nowego ani starego. Trochę chyba się gwint zjechał na tym czymś w co się wkręca czujnik, I co teraz ? :duh: :cry2: :cry2:
Opublikowano (edytowane)
helicoil ale nie wiem jak z dostepem tam ejst

Możesz jaśniej ? bo nie kumam :mrgreen:

EDIT : już wiem, chodzi o zestaw naprawczy gwintów.

Byłem w serwisie klimatyzacji zapytać co o tym sądzą i stwierdzili że to zrobią tylko dopiero w przyszłym tygodniu mam podjechać i się umówić na jakiś dzień.

Nie rozumiem dlaczego czynnik uciekł cały, przecież zaworek powinien nie wypuścić go :mad2:

Edytowane przez arcade90
Opublikowano
Jeśli chcesz to mam całą instalacje hydrauliczną klimy,rurki,czujnik itp. A gwintu w tym aluminiowym korpusie to raczej nie uratujesz,możesz wbijać tulejki i gwintować,ale myśle,źe jak klima zrobi ciśnienie to będziesz czujnik z maski wyjmował.
Opublikowano
w serwisie klimy powiedzieli, że wstawią jakiś słupek czy jakoś tak ale to dopiero pod koniec przyszłego tygodnia. Jeśli nie zrobią to wtedy trzeba będzie całą rurkę wstawić