Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich mam w sumie szybkie pytanie . Kupilem 2 tygodnie temu BMW na tym rozmiarze 235/45/17 97Y XL muszę teraz kupić nowy komplet opon. Widziałem na stronach z oponami ze jest to rozmiar widniejący jako "zamiennik" do tego modelu . I pytanie jest takie zostawić auto na tym rozmiaże na jakim jezdził poprzedni wlascicieł? oraz zastanawiam się nad marka opon i modelem.

- Continental sport contact 5 XL

- Dunlop sport maax RT XL

- Michelin primacy 3

- wasza propozycja

Macie jakies doswiadczenia z tymi modelami ? , opinie sa rózne na sieci sczegolnie na zagranicznych forach najbardziej mi zależy aby sie szybko nie zdzieraly i dobrze trzymaly sie drogi .

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam wszystkich mam w sumie szybkie pytanie . Kupilem 2 tygodnie temu BMW na tym rozmiarze 235/45/17 97Y XL muszę teraz kupić nowy komplet opon. Widziałem na stronach z oponami ze jest to rozmiar widniejący jako "zamiennik" do tego modelu . I pytanie jest takie zostawić auto na tym rozmiaże na jakim jezdził poprzedni wlascicieł? oraz zastanawiam się nad marka opon i modelem.

- Continental sport contact 5 XL

- Dunlop sport maax RT XL

- Michelin primacy 3

- wasza propozycja

Macie jakies doswiadczenia z tymi modelami ? , opinie sa rózne na sieci sczegolnie na zagranicznych forach najbardziej mi zależy aby sie szybko nie zdzieraly i dobrze trzymaly sie drogi .

pozdrawiam

Rozmiar mozesz zostawic aczkolwiek proponuje bardziej 225/50/17, apropos tego XL to nie jestem pewien czy to jest potrzebne, sadze ze bez tego oznaczenia mozna sie obejsc... Conti sporty 3 lub 5 chyba są najlepsze, ja mam u siebie pirelli pzero rosso i też dają radę. powodzenia

Opublikowano

Dzieki za odp . pirelli tez spoko . A jak mam 235 to bez problemu moge 225 , A jeszcze pyt o indeks nosnosci w BMW jest 95 ja natomiast mam 97 czy to spora roznica dla prowadzenia ...

pozdrawiam

Opublikowano
Na 17 tylko 225/50/17. Ja w tym sezonie założyłem dunlopy sport maxa rt xl (18") i są naprawdę wypaśne zarówno na mokrym jak i na suchym. Polecam z czystym sumieniem. W zeszłym sezonie latalem na RainSportach XL z indexem 97 i dawały równie dobrze radę.
Why so serious... ?
Opublikowano
Na 17 tylko 225/50/17. Ja w tym sezonie założyłem dunlopy sport maxa rt xl (18") i są naprawdę wypaśne zarówno na mokrym jak i na suchym. Polecam z czystym sumieniem. W zeszłym sezonie latalem na RainSportach XL z indexem 97 i dawały równie dobrze radę.

-Ok , ale czy ktoś by mógłby wytłumaczyć mi "łopatologicznie" jakie będą (+) tego rozmiaru 225/50 a jakie są (-) mojego obecnego rozmiaru .

-A jak mam rozmiar 235 to mogę na tą felge bez problemu założyc 225 ? choolera nie znam się na tym :oops:

Sory że tak marudze ale jak mam wydać +/- 600 euro na oponki to mają być solidne i mam nadzieje na długo a roznica jest spora w cenie.

pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
225/50 to zalecany rozmiar do E60 na felgi R17, natomiast 235/45 są szersze ale mają mniejszą średnicę i auto jest troszkę niżej + są trochę tańsze.
Opublikowano
225/50 to zalecany rozmiar do E60 na felgi R17, natomiast 235/45 są szersze ale mają mniejszą średnicę i auto jest troszkę niżej + są trochę tańsze.

a tak oddalajac sie od ceny i wizualnego wygladu , a skupiajac sie na funkcjonalnosci czyli trzzmanie sie na zakretach , gwaltowne ruchy , deszcz , pewnos w prowadzeniu ..... to bedzie duza roznica miedzy tymi rozmiarami ..... to ze nizej to nawet mi pasuje :P

pozdrawiam

Opublikowano
XL to Extra load, czyli opona o zwiększonej nośnosci, zazwyczaj takie są stosowane w samochodach np. sidmioosobowych, Galaxy, Zafira lub małych dostawczakach. Są odczuwalnie w Twoim samochodzie twardsze.
Opublikowano
Witam , dzieki za zainteresowanie czas na jakies decyzje bylem w serwisie popytalem ttroche, pozostane przy. Wymiarach 235\45\17 gdyz nie odczuje znacznej roznicy albo wogole :) oponki conticontacktsp ort 5 dunlopy ponoc szybciej schodza gorzej radza sobie z woda i wieksze spalanie co do wody i spalania to nie ma przepasci miedzy conti ale zawsze jednak + dla conti , ale zdzieranie to ponoc prawda , trzymanie sie drogi podobno to samo ...polecam rowniez Nokiany zg2 mimo zdarcia daja rade na wodzie i na suchym .Ale wybieram Conti 235\45\17 97y Xl bo mysle ze beda trwalsze... dzieki wszystkim!
  • 1 miesiąc temu...