Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam...

Mam taka sprawe...

Spękał mi podkład na feldze. Standardowo, stary lakier został zmatowiony 600 na mokro, odtłuszczony i został natrysniety podkład akrylowy. Na drugi dzien zachodze a tam prawie cały podkład spękany, wiec zaczełem przecierac go na mokro i okazało sie ze az stary lakier spekał. Zachodze w głowe czym to jest spowodowane i nie mam zadnej wizji. Ma ktoś może jakieś sugestie ?

http://images48.fotosik.pl/686/2a44f04e45b10248med.jpg

http://images48.fotosik.pl/686/2a44f04e45b10248m.jpg

Programowanie/Obróbka CNC - Fanuc/Sinumerik/Heidenhain
Opublikowano
hmm ciekawa sprawa znajomy tak miał ale to była kwestia starej szpachli możliwe że podkład zaczął się "gryźć" z starą farbą stąd taki efekt
Bayerische Motoren Werke
Opublikowano

Hmmmm...

Mnie to własnie zastanawia i nie wiem skad tak sie stalo...

Stary lakier to jakas baza+klar, bo widac byli zacieki z klaru....

Naprawde nie mam wizji dlaczego tak sie stalo... felgi nie byly szpachlowane, w jednym miejscu na chama ja przetarlem i widac ze jest podklad, baza i klar ...

Na ważenie sie podkladu to nie wyglada...

pytanie czy jak przejade na mokro i zaleje te pekniecia podkladem to czy nie beda odpadac platy ze starym lakierem... :mad2:

Opublikowano
pytanie czy jak przejade na mokro i zaleje te pekniecia podkladem to czy nie beda odpadac platy ze starym lakierem..

będą bo ewidentnie coś nie łączy tak jak powinno chyba że stary klar był jakiś kijowy było już to malowane czy to fabryczna roboto ?? ten podkład co ty masz nie jest tak czasem z nitro ?

Bayerische Motoren Werke
Opublikowano

Widac ze one byly juz malowane...

Ja zakupilem podklad w spreju novol czy jakos tak, niechcialo mi sie rozrabiac w pistolet ...

Opublikowano
wygląda na to iż ten kto to malował albo nie dokładnie oczyścił powierzchnię albo coś jeszcze jeden sposób spróbować przeszlifować w jednym miejscu do gołej felgi i pomalować czy będzie się działo tak samo jak nie to raczej masz odp co robić ;) rozmawiałem z znajomym lakiernikiem co także maluje felgi i teoretycznie jak poprzednie warstwy były położone ok to nie powinno się nić dziać
Bayerische Motoren Werke
Opublikowano

P zmatowieniu przed pierwszym polozeniem podkladu nie bylo widac pekniec, dopiero po polozeniu podkladu i jak wyschly to widac jak podklad spekal, jak przetarlem podklad to widac tez pekniecie na starym lakierze.... tak jakby podklad wchodzil w jakas reakcje ze sarym lakierem... niewiem...

Tak gdzie przetarlem do golej felgi i prylem podkladem to jest ok....

Opublikowano

jestem pewny.. bo zrobilem probe i pryslem zwyklym lakierem srebrnym i jak wyschlo to nic sie nie pokazalo.. dopieo po trysnieciu podkladau....

Felgi juz zjechalem na sucho 180 i na mokro 240 ale nie przetralem jeszcze do czystego alu i snow pryslem na probe podkladem i nadal peka ...

Nie mam zadnej wizji skad tak sie dzieje...

Opublikowano
Może coś nie tak z tym podkładem novola? Skoro już przeszlifowałeś lakier do starego podkładu i nadal pęka to naprawdę dziwne :shock:
Opublikowano
Teraz, normalnie w pistolet rozrobie podkladu i prysne.. zobaczymy....
Opublikowano

Ok.... i wszystko jasne....

Wina chyba był ten podkład w spreju ... Bo rozrobiłem podkład w pistolet... i po pryscieciu na drugi dzien nic sie nie stało... prrzetarłem na mokro i nadal jest git...

Tak więc po temacie..;)