Skocz do zawartości

rozsypal sie katalizator, opcje/prosba o porade?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na 99% rozsypal się ceramiczny katalizator, no bo chyba mi nikt nagle nie nasypal kamieni do tłumika. Upłynęła ponad dekada wiec chyba sie nie ma czemu dziwic.

Dotyczy E38 z silnikiem 3.0 z 1994r. który ma 2 katalizatory na początku układu.

Jak ten temat ugryzc? Mam kilka pytan.

(!) Zaznaczam, ze nie rozwazam opcji wyrzucenia katalizatora i wstawieniu atrapy!

1) rozumiem, ze dostępne sa zamienniki typu Bosal, Walker, ktos może cos polecic, zasugerowac, zarekomendowac?

2) rozumiem, ze sa to produkty uniwersalne obliczone na konkretna pojemność; czy lepiej jest wziąć na styk czyli 2 x katalizator do pojemnosci 1,5l czy np. z zapasem 2 x 2l, dlaczego, czy duza może być roznica w cenie?

3) czym rozni się katalizator metalowy od ceramicznego, cena, wytrzymałość?

4) czy sam fakt, ze rozleciały się katalizatory oznacza, ze auto może być wyraźniej głośniejsze czy mam raczej przypuszczac, ze i tłumik dogorywa?

5) przeszukałem "polecane warsztaty", ale znalazłem tylko krytyczna opinie nt tzw. warsztu szybkiej obsługi, a w związku z tym czy ktos moglby polecic solidny, uczciwy warsztat specjalizujący się w tłumikach w Warszawie (lepiej czesc polnocna); taki z odrobina rzemieślniczego podejścia a nie ; najlepiej czynny w sobote, telefon

6) czy sa jakies inne opcje (pomijajac atrape), czy jest sens poszukiwan uzywanego (chyba nie), inne pomysly?

Z gory dziekuje.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Poczytaj tu:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=11936&highlight=katalizator

dodam, że od tego czasu uplyneło sporo tyś. km i wszystko jest ok. Jeśli chodzi o zamienniki czy używki to w zasadzie nadaja się tylko z wkładem metalowym, zwłaszcza w autach z paliwem LPG.

Odnośnie warszawskich warsztatów trudno mi się wypowiedzieć.

UIHZ9556.JPG

Opublikowano
Osobiście polecam speców z ul. Harfowej 5 w Warszawie. Harfowa to boczna od Włodarzewskiej na Ochocie. Mają pojęcie o okręcie więc doradzą, sprawdzą i wymienią stare elementy układu. Dodam tylko, że również dorabiają układy na zamówienie. W moim poprzednim bmw e24 koszt samego tłumika końcowego to koszt ok. 1200PLN, a oni zrobili mojemu znajomemu cały układ wyd. za 500PLN i jak dotej pory wszystko z nim ok. Podjedź i pogadaj.

Pozdrawiam,

James

740iA 93r. - jest

628CSI 83r. - było

Opublikowano
Śmiało polecam metalowe zamienniki. Działają jak trzeba. Wytrzymałość też bardzo dobra. Zmniejszają opór w porównaniu do ceramicznych. Niestety nie polece Ci nic do BMW ani żadnego warsztatu.
Opublikowano

2/-pojemnosc powinna byc jak najbardziej zblizona do orginalnej

3/katalizatory metalowe ( takie jak u ciebie i u mnie ) sa duzo wytrzymalsze szczegolnie na uszkodzenia mechaniczne i zmiany temp

4/katalizatory w tym silniku maja maly wplyw na glosnosc wydechu

6/ - ja zrobilem tak -mam dokladnie ten sam silnik- katalizatory zostaly , ale usunolem ich srodek , co prawie nie powoduje zmiany pojemnosci katalizatora - sondy wskazuja dobre wartosci , dzwiek - zmienil sie minimalnie ( na lepsze ) , praca silnika - lepiej wkreca sie na obroty , troszke lepiej przyspiesza ( zmiany minimalne ) , spalanie - chyba pozostalo na tym samym poziomie ..... - jezeli masz obd nie da rady tak zrobic ( tzn jesli masz sonde za katalizatorem ) - samochod nie bedzie pracował poprawnie

Opublikowano
... jezeli masz obd nie da rady tak zrobic ( tzn jesli masz sonde za katalizatorem ) - samochod nie bedzie pracował poprawnie

W '94 roku samochody nie miały jeszcze OBD (dokładnie to chodzi o OBD2)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
Istna . Odwiedzilem/obdzwonilem dzisiaj 3 warsztaty. I taki i taki . I wszedzie to samo - wymiana obu katalizatorow na uniwersalny ceramiczny 1,5 x 2 rowno tysiac PLN. I w zwiazku z tym jak by to grzechotanie bylo mniej dokuczliwe. :norty:
Opublikowano
Istna . Odwiedzilem/obdzwonilem dzisiaj 3 warsztaty. I taki i taki . I wszedzie to samo - wymiana obu katalizatorow na uniwersalny ceramiczny 1,5 x 2 rowno tysiac PLN. I w zwiazku z tym jak by to grzechotanie bylo mniej dokuczliwe. :norty:

Witam,

Poszukaj numeru w informacji do zakładu przy ul. Nowej Huty w Warszwie.

Jeździłem do nich z innymi samochodami i z tego co pamiętam, nie są zdziercami. Jeżeli sobie dobrze przypominam, nie pracują w soboty.

Pzdr,

Opublikowano
jezeli nie masz obd2 ( a sebast pisal ze nie masz ) - wiec wywal wklady katalizatorow - koszt kilkadziesiat zł i masz z glowy ( przynajmniej do czasu az spokojnie uzbierasz kase na zamienniki , ale mozesz tez tak jezdzic - ja tak jezdze ) ....
Opublikowano
Znalazlem firme - daaaleko za Warszawa, ktora montuje nowe katalizatory za 600 zlotych (2x1,5+robocizna). Czy ktos slyszal o firme AWG - polskie przedsiebiorstwo produkujace katalizatory "na niemieckiej technologii"?