Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, proszę mi napisać jak to jest z chiptuningiem 530D w manualu, do jakiej mocy można podnieść standardowe 218ps tak żeby oryginalna skrzynia dawała radę ?? Proszę również podpowiedzieć jak to jest z modelami 535D w przeciwieństwie do 530D - automatycznych skrzynek, one się czymś różnią że 535 ma więcej mocy i to wytrzymuje czy w 535 jest taka sama skrzynia jak w 530, z tego co wiem to mocy się nie podnosi w automatach... Przepraszam jeżeli temat powtarzam jako któryś już użytkownik z rzędu, proszę o ew przeniesienie. Pozdrawiam serdecznie.
Opublikowano
W manualu skrzynia nie jest ograniczeniem. Wystarczy wsadzić sprzeglo Sachs Performance które wg. Producenta przenosi 1200nm i 700km. Co do automatów to sie nie wypowiadam ze względu na moje poglądy ;)
Opublikowano
Bo niewiem co robić ... we wtorek jadę zobaczyć 530D E60 w manualnej skrzyni, automatem jezdziłem kilka razy E39 ale wygodniejszy jest napewno, wiadomo że mocy z czasem będzie brakowało, dlatego to pytanie ...
Opublikowano
W manualu skrzynia nie jest ograniczeniem. Wystarczy wsadzić sprzeglo Sachs Performance które wg. Producenta przenosi 1200nm i 700km. Co do automatów to sie nie wypowiadam ze względu na moje poglądy ;)

Dokładnie - manualna skrzynia biegów nie jest jakąkolwiek przeszkodą w podniesieniu mocy diesel'a....Przeszkodą może być niewłaściwie wykonany program, z dowalonym od samego dołu momentem - wtedy wysra się sprzęgło, które zwyczajnie tego nie przeniesie.

Do niedawna jeszcze nikt nie chciał hamować i chipować automatów, przez wzgląd właśnie na ich mniejszą wytrzymałość - teraz robi się delikatniejszy program i też wszystko jest ok. Kwestią finalną jest zawsze program + konsekwencje idiotycznego używania auta po sofcie (czyli brak wiedzy elementarnej).

Spokojnie możesz robić soft w manualu - jeżdżą po kilkadziesiąt tysięcy km auta zrobione z 218KM wersji na około 270-280KM i nie ma z nimi problemów :wink:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dzięki Panowie za odpowiedzi. W końcu udało mi się kupić dobry egzemplarz 530D, jednak się zdecydowałem na automat, mam nadzieje że samochód posłuży pare lat i będę z niego zadowolony, fotki już w krótce, albo wrzućta mi jakiś dział dla nowicjuszy od e60. Pozdrawiam serdecznie :)