Skocz do zawartości

dziwny problem z zawieszeniem (felgi? zbierzność?)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Po założeniu stalowych felg od E46 przez pierwsze dwa tygodnie nic nie wzbudzało moich podejrzeń, po dwóch tygodniach (albo wcześniej nie zwracałem uwagi) pojawiło się piszczenie z prawego koła tak jakby coś zaczęło obcierać. Postanowiłem zrobić porządek w zawieszeniu bo autko prowadziło się źle z uwagi na normalne zużycie eksploatacyjne zawieszenia. Po wjeźdzdzie na kanał ukazał się moim oczom straszliwy obraz - opona prawa przetarta od wewnątrz o amortyzator dość znacznie, lewa troszkę. Moje pytanie brzmi - czy to wina felg czy kąty w zawieszeniu puściły i stąd ten problem i pojawi się nawet na felgach letnich?

Tomek

Autoelektronika,

Gorzów Wielkopolski

automotiv.com.pl

• Członkowie klubu
Opublikowano

Moim zdaniem nie takie ET felg stalowych i dlatego obtarły się opony, one za głęboko wpadają w nadkolach - ale mogę się mylić.

ET dla E34 to 20 - sprawdz na swoich felgach.

Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano

Macie rację. ET dla E34 to - tak jak napisał krzysiek 525tds - 20, a na swoich felgach które były poprzednio w e46 mam bodajże ET 42 choć ciężko to odczytać z felg BMW :?

Po zmianie felg różnica w odstępie opony od amortyzatora wzrosła z 0 do jakich 3cm :duh:

Dzięki za podpowiedź :)

Tomek

Autoelektronika,

Gorzów Wielkopolski

automotiv.com.pl