Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po długich poszukiwaniach udało mi się dostać fotele M-Pakiet półskóra z grzaniem i pompowaniem boczków.

Miałem zamiar zmienić swoje "taborety", jednak okazało się, że nie pasują sprzętowo, bo są z preLCI, a moje E90 jest po lifcie. Jest to opinia człowieka, który zrobił mi dość solidne doposażenie samochodu, a na co dzień zajmuje się przekładkami anglików BMW. Jego zdaniem poduszki powietrzne są inaczej wyzwalane (w jednych jednoładunkowe, w drugich dwuładunkowe) i mechanizm podgrzewania jest inny. Wystawiłem fotele na Allegro z dokładnym opisem i dostałem 2 wiadomości z informacją, że głupoty wypisuję, bo fotele przedliftowe bez problemu będą pasowały do poliftowego samochodu. Jak widać zdania są podzielone, wobec tego pozostaje mi zapytać na forum:

Czy da się te fotele zainstalować w moim E90 LCI tak, żeby wszystko działało?

Może ktoś z Was robił tego typu przekładkę i mógłby się tego podjąć lub polecić kogoś?

Wyglądają tak jak te z tą różnicą, że moje mają wszystkie plastikowe dźwignie na miejscu.

http://pics.tinypic.pl/i/00377/wyrihog4zwfm.jpg

Zainwestowałem trochę PLN, pracy i czasu w transport, czyszczenie, regenerację skóry i teraz są jak nowe. Szkoda mi sprzedawać, bo bardzo rzadko trafiają się takie fotele na Allegro. Nasuwa się kolejne pytanie - jeśli miałbym je sprzedać, to ile one są warte?

Opublikowano

To są fotele m- pakiet :D ? w swoim samochodzie właśnie takie mam :D

btw są wygodne :)

PS. Co do poduszek to chyba racja, ale zależy jaki masz typ kierownicy są 2 kształty( trójkątna i bardziej okrągła), nie ? ja posiadam te 2.

Opublikowano
To są fotele m- pakiet :D ? w swoim samochodzie właśnie takie mam :D

btw są wygodne :)

PS. Co do poduszek to chyba racja, ale zależy jaki masz typ kierownicy są 2 kształty( trójkątna i bardziej okrągła), nie ? ja posiadam te 2.

A co ma kształt kierownicy do poduszek powietrznych :duh:

Kolego ja mam fotele u siebie założone po lifcie a auto mam preLCI i wszystko działa a fotele są sterowane elektrycznie i podgrzewane i pompowane boczki, więc się nie zastanawiaj tylko montuj.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
Z tego co widze w katalogu bmw, to boczne poduszki sa te same w lci i pre lci, wiec tu problemu byc nie powinno.
Opublikowano
Problem w tym, że sam tego nie zamontuję. Proszę o kontakt do kogoś kto sobie z tym poradzi. :)

Możesz do mnie wbić i ogarniemy temat :D

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
Problem w tym, że sam tego nie zamontuję. Proszę o kontakt do kogoś kto sobie z tym poradzi. :)

Wymiana jest bardzo prosta.

Odkręcasz fotele (trzymają się na 4 śrubach), wyjmujesz wtyczkę.

Zakładasz w odwrotnej kolejności. :mrgreen:

Ostatnio przekładałem fotele z wersji LCI do wersji przed liftem.

Na czas wymiany odłączyłem akumulator - w ten sposób nawet nie wywaliło błędu air bag.

BTW:

To ja do Ciebie pisałem przez allegro. :mrgreen:

Opublikowano

:!: Chłopaki, trochę się nie zrozumieliśmy! Odkręcić i przykręcić inne fotele, przepiąć kostki to żaden problem. Tak właśnie uczyniłem zaraz po zakupie. Akumulator był odłączony. Wyszły błędy pasów i poduszek. Zaznaczę jeszcze raz, że fabrycznie mam najzwyklejsze fotele w opcji minimum, czyli bez grzania.

Mówiąc, że nie umiem podłączyć miałem na myśli elektronikę. W wiązce z samochodu jest jeden dodatkowy przewód, którego nie ma gdzie podłączyć w przedliftowych fotelach. Należy dodać opcje grzania razem z przyciskami - są 2 wersje. Pierwsza na osobnym panelu przycisków - tam gdzie się włącza PDC, Auto Start-Stop itp, a druga na panelu klimatyzacji. Należy podłączyć pompowanie boczków, poduszki i napinacze pasów, żeby nie wywalało błędów. Gdyby to było takie proste - wsadzić i działa to nie pisałbym na forum.

:?: Czy zatem znajdzie się ktoś kto już wsadzał M-Pakietowe przedliftowe do LCI i wie. że to się da zrobić albo próbował i wie, że nie da rady?

Z jednej strony, skoro fotele z LCI wkładacie do preLCI i Wam działa wszystko pięknie, ładnie i cudownie, to daje mi nadzieję, że w drugą stronę też się da i ktoś mi w tym pomoże. A jak nie to sprzedaję szczęśliwemu posiadaczowi preLCI i szukam foteli poliftowych.

Opublikowano
ten dodatkowy kabel jest do aktywnych zaglowkow ktore sa w fotelu lci, ale nie w pre-lci. poniewaz dzialaja pirotechnicznie, pali sie kontrolka airbagu. Nie wiem jednak jak to ominac. Sam fotel mechanicznie bedzie pasowac p&p.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panowie tak przy okazji, aby wymienić napinacz pasa również trzeba odkręcić fotel ?

Tak

Krzysztof
Opublikowano
ten dodatkowy kabel jest do aktywnych zaglowkow ktore sa w fotelu lci, ale nie w pre-lci. poniewaz dzialaja pirotechnicznie, pali sie kontrolka airbagu. Nie wiem jednak jak to ominac. Sam fotel mechanicznie bedzie pasowac p&p.

To jest nowa informacja i bardzo przydatna. Pojawia się kolejne pytanie do forumowiczów - jak to ominąć? Da się programowo?