Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Można znaleźć sporo informacji o mocniejszej benzynie 328i , jednak mnie ciekawia opinie nt. silnika 320i . Jakie macie średnie spalanie ? Jaka dynamika ? Wszystko w imię odpowiedzi na pytanie w jaki motor zainwestować ... Dwu-litrowa Benzyne czy diesela ? W zakupie to różnica ok 10k. A katalogowo moc i przyspieszenie porównywalne. W benzynie moment dostępny standardowo w większym zakresie, ale co na to "praktyka"...

Opublikowano

ja mam 320d - jestem bardzo zadowolony z auta (dynamika bardzo dobra, silnik ciagnie rowno i nie czuc turbodziury). Najbardziej zszokowalo mnie spalanie, ktore srednio wynosi ok 5l/100km, ale zaznaczam, ze mieszkam w szwajcarii i limity predkosci sa 50/80/120, wiec w praktyce jezdzi sie 52/82/125. Powrot do wawy, 99% po autostradach i wyszlo 5.6l/100km (w DE 150-200kmh)

Nie mam porownania z 320i, bo 1) nawet nie myslalem o benzyniaku, 2) gdy kupowalem byly tylko 328i, a 320i nie widzialem ani jednej. Z reszta nawet teraz ciezko spotkac (czy na ulicy czy w ogloszeniu) 320i.

Opublikowano

Jam jeździł 320i, 320d i 328i.

Polecałbym 320i. Dobra dynamika, elastyczność, przyjemność wkręcania na obroty. Spalanie - trasa 6-8l/100 km. Miasto 10-11.

320d oczywiście będzie mniej paliło, ale kosztuje 10 tys zł więcej, więc ta wersja ma sens tylko wtedy jak ktoś dużo jeździ.

Opublikowano
Cześć,

Można znaleźć sporo informacji o mocniejszej benzynie 328i , jednak mnie ciekawia opinie nt. silnika 320i . Jakie macie średnie spalanie ? Jaka dynamika ? Wszystko w imię odpowiedzi na pytanie w jaki motor zainwestować ... Dwu-litrowa Benzyne czy diesela ? W zakupie to różnica ok 10k. A katalogowo moc i przyspieszenie porównywalne. W benzynie moment dostępny standardowo w większym zakresie, ale co na to "praktyka"...

Od sierpnia mam F30 320i w automacie, wcześniej jeździłem e92 również w dwulitrowej benzynie (ale to był silnik bez turbo). Mam porównanie do aut kolegów - e91 320d, x3 20d, x1 20d, f10 20d - z nich wszystkich dynamika mojego zdecydowanie najlepsza, niezależnie od zakresu prędkości (połączenie doładowanej benzyny i niskiej masy własnej). Spalanie - jak to w benzynie - wprost propocjonalne do prędkości. W-wa - 10-11 L/100, autostrada 140kmh - 6,6-6,8; 170kmh - ok 8,8; 200kmh - 12. Na trasach po krajówkach, jadąc spokojnie można zejść do równych 6,0. Wszystkie liczby oczywiście z klimą, na tempomacie, bez nadmiernej ilości tirów na drogach...

Osobiście w spalanie poniżej 6 w dieslach na drogach szybkiego ruchu nie wierzę :) Jeżdząc z kolegami dieslami wymienionymi wyżej widzę na własne oczy jakie wychodzi średnie/chwilowe spalanie przy stałych prędkościach >150kmh - wychodzi ok litra mniej niż w mojej benzynie. No chyba, że ktoś jeździ po naszych nowiutkich autostradach przepisowo :oops:

Jak skończy się leasing to biorę 4-rkę, też w benzynie (428i lub 420i - zależy od dostępnych funduszy :) ).