Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Od jakiegoś czasu mam problem ze swoja betą 93' 1.8 benz gaz, objawia się to tak, że kiedy mam podłączony silniczek krokowy obroty skaczą zarówno na gazie jak i na benzynie od blisko zera do 1000. Samochód potrafi wtedy nawet zgasnąć natomiast kiedy odepnę krokowca wszystko się uspokaja samochód pracuje w miarę równo. Pierwsza myśl to walnięty krokowiec ale podmieniłem go i bez rezultatu. Wymieniłem również przepływomierz, świece, filtr powietrza wraz z obudową i co niektóre gumy te które wyglądały na sparciałe, wszystko bez pożądanego efektu.Być może będzie jakąś wskazówką to że jak samochód dłużej postoi to podczas jazdy na początku nie ma mocy na pierwszych biegach tak jakby coś go blokuje dopiero po kilku sekundach po przełączeniu biegu prawidłowo przyspiesza. Dziwi też fakt że jak zgaśnie i chce go szybko odpalić jest problem z odpaleniem trzeba trzymać na gazie żeby zaskoczył a jak już odpali wszędzie wkoło śmierdzi przepalonym gazem bądź benzyna. Spalanie również wzrosło z jakichś 11 l gazu do 13. Trochę głośniej chodzi ale to najpewniej jest wina tłumika który muszę jechać zobaczyć na kanał. Pomóżcie bo już ręce opadają wkładam co chwile kasę i nic z tego, niby jeździ się okej ale osobiście drażni mnie świadomość że coś jest w aucie nie tak.
Opublikowano
mam to samo kolego.... świece nowe, kable nowe , palec nowy, kopułka nowa i dalej to samo .... przepływka też druga na 100% sprawna i także faluja... bawiłem się kiedyś linką od gau ( podkręciłem ja lekko i falowanie ucichło) ale nie wiem czy to jakiś sposób ;p aaa i dobrze uszczelniłem węże od krokowego :)
Opublikowano

Ze swoją bmw tylko 92 rok mam niemalże identyczny problem.

I rownież nie wiem jak go rozwiązać. Kable nowe, swiece nowe, przepływka kupiona poł roku temu ale działa chyba dobrze bo jak sie odepnie to gaśnie silnik. Krokowiec chodzi, nie wiem co moze byc nie tak.. :(

PONIŻEJ MOJE BMW E 36 318 - 1992 / PB + LPG

http://img41.imageshack.us/img41/3555/dlabig012kopia.jpg

Opublikowano
nie wiem czy ma to coś do falowania lecz u mnie zauważyłem,że po wymianie NIEBIESKIEGO czujnika w bloku (2pinowy) bmw zaczęło ładnie chodzić na benzynie i gazie :)) niech ktoś się wypowie czy to możliwe
Opublikowano
mozesz zapodac zdjęcie mniej wiecej gdzie to się znajduje?

Opublikowano
Chodzi chyba o czujnik temp cieczy chłodzącej :D

Opublikowano
chyba tak :) jest niebieski co daje sygnał na komputer a obok niego czarny(u mnie taki jest 2 pinowy) co znów daje sygnał na temperature na liczniku
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
problem okazał się być w sondzie lambdzie i w nieszczelnym wydechu teraz na pozór wszystko jest ok przynajmniej na benzynie bo na gazie sa objawy takie ze jak przejedzie kawałek to traci moc jakby konczyl sie gaz i trzeba przezucic na benzyne bo zgasnie pomocy od czego to tym razem moze być pierwsza myśl może filtr paliwa z tym tylko ze na benzynie wszystko jest ok takze nie wiem czy to dobry trop
Opublikowano
problem okazał się być w sondzie lambdzie i w nieszczelnym wydechu teraz na pozór wszystko jest ok przynajmniej na benzynie bo na gazie sa objawy takie ze jak przejedzie kawałek to traci moc jakby konczyl sie gaz i trzeba przezucic na benzyne bo zgasnie pomocy od czego to tym razem moze być pierwsza myśl może filtr paliwa z tym tylko ze na benzynie wszystko jest ok takze nie wiem czy to dobry trop

sprawdź wężyki podciśnienia od gazu -może jakiś pękł-bo objaw ma typowy do tej usterki

Opublikowano
sonda lambda do wymiany były zle połaczone przewody bo one jakos tam łacza sie z tymi od sterownika gazu przy wydechu jak wpiete teraz juz ok to na kompie sonda nie aktywna choc jazda sie troche poprawiła. nie dusi go juz tak na gazie mozna normalnie jezdzic. jak ktośma do sprzedania sonde z modelu 1.8 bmw e36 93' to chetnie odkupie