Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przeglądałem forum i nie mogę znaleźć rozwiązania mojego problemu. Otóż od pewnego czasu mam problem z przepływką (tak mi się wydaje); Po odpaleniu przez ok. pół minuty "chodzi jak traktor", później obroty się stabilizują, ale nie ma mocy. Na pedał reaguje ze zwłoką a na dodatek dużo pali. Lepiej chodzi na gazie niż na benzynie. Po odpięciu wtyczki od przepływki (na benzynie) praktycznie nie ma różnicy w pracy silnika (!) a wcześniej, jak ją odłączałem, od razu były nierówne obroty. Nigdy nie miałem żadnego "strzału", sonda wymieniona (NTK), regulator obrotów czyszczony. Szczególnie zastanawia mnie ten brak reakcji na odłączenie wtyczki - czy jest może jakiś bezpiecznik od przepływomierza ? Mam silnik M43, 1.8 z 1997 r.
Opublikowano
Z tego co sie orientuje brak reakcji na odłączenie wtyczki wskazuje na uszkodzenie przepływki.Kiedyś miałem podobne objawy jak ty i pomogła właśnie wymiana tego urządzenia.Kupiłem używany na allegro i działa do dzisiaj.Pozdrawiam
Opublikowano
Dzięki! A może jest jakiś przekaźnik odpowiedzialny za przepływkę, bo tak się zastanawiam, co mogło spowodować taką nagłą awarię bez wyraźnej przyczyny ?
Opublikowano
radze jedz na komputer,zapłacisz 5dych i bedziesz wiedział co sie dzieje,a tak wymienisz fure części a no końcu sie okaze ze jakis wężyk spadł albo klapka gdzieś w dolotowym sie zaciela.pozdro
Opublikowano
Tak bym zrobił, ale najbliższy wolny termin "na komputerze", to połowa marca. Chyba spróbuję sam zajrzeć do przepływki ...
Opublikowano (edytowane)

Może trza przepływkę przedmuchać?

Robią to np w salonie forda i kosztuje to około 100 zeta, ale się można targować.

Edytowane przez sisoko
Opublikowano
Tak bym zrobił, ale najbliższy wolny termin "na komputerze", to połowa marca. ...

Zamość ul. Spadek SpecCar tak chyba się nazywa ta firma, byłem u nich i pytałem kiedy i za ile mogę się wpiąć pod komputer, powiedzieli że mogą mnie podpiąć poniedziałek - wtorek. Koszt 50pln.

Pozdrawiam

http://img228.imageshack.us/img228/3276/tn1ir4.jpg

diamentschwartz metalic

Opublikowano
Dzięki Adamek24, myślałem o Tech Com -ie na Szczebrzeskiej
  • 1 rok później...
Opublikowano
Witam!Odradzam Tech-Com na Szczebrzeskiej, pojechałem tam na diagnostykę jak miałem problem z sondą i powiedziano mi "nie podejmiemy się tego samochodu...wyrzucić gaz" To mówi samo za siebie,fachowcy pierwsza klasa.
Opublikowano

Tylko SPEC na Lwowskiej

godziny otwarcia: poniedziałek-piątek: 9-17

wolne terminy......hmmmm nie

prędko lecz warto poczekać. A co do Tech-Com-u w zależności od tego co chcę sprawdzić, koszt od 60 w górę.

Pozdrawiam

http://img228.imageshack.us/img228/3276/tn1ir4.jpg

diamentschwartz metalic