Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam mianowicie taki problem : mechanik stwierdzil ze mam spalone swiece a nic mi na panelu nie wywalilo ani zadna kontrolka sie nie zapalila ... czy tak jest czy ktos tu w kulki leci ?
Opublikowano
Nikt w kulki nie leci na panelu nic ci nie wywali, jak podłączysz inpę pod auto to wyskoczy które świece nie grzeją. Bedzie napisane bodajże GLOW PLUG ZYLINDER i numer spalonej świecy.
Spolszczenie CCC na PW ;)
Opublikowano
u mnie INPA wywala błąd że 2 świece spalone, a są dobre, natomiast sterownik mam uwalony
Opublikowano
Błąd sterownika tak się będzie objawiał, plus będzie trzęsło autem przy odpalaniu/gaszeniu jak będzie zimno. Ja wymieniłem ca 3 miesiące temu wszystkie świece na nówki sztuki a teraz INPA wywala że wszystkie 4 popsute. Zatrzęsło też ze dwa razy ale zrobiło się ciepło i problem zniknął także wymienię sterownik przy okazji. Na forum te sterowniki naprawia zdaje się kolega Roger-Nysa
Opublikowano
No bo jak masz uwalony sterownik to INPA pokazuje błąd świec. Pewnie wymieniłeś świece, a sterownik był dalej uwalony. Może jeszcze nic straconego i świece są dobre to wystarczy wymiana sterownika. Z reguły jak masz uwalony sterownik to wymieniasz świece i sterownik, a jak świece to tylko świece.
Opublikowano
Jeżeli mechanik stwierdził uwalone świece, więc pewnie sprawdzał je na przejście.
Spolszczenie CCC na PW ;)
Opublikowano

Pisałem w odpowiedzi na post ra1406, z którego zrozumiałem, że wymienił świece a INPA dalej wywala błąd, więc uwalony jest sterownik.

Poza tym mogą być uwalone i świece i sterownik prawda? Wtedy wymieni świece, a po jakimś czasie problem wróci.

W każdym razie - na desce rozdzielczej nie wyświetla wszystkich błędów i informacji, bo byś zwariował. To normalne, że co jakiś czas są jakieś błędy, a w dzisiejszych czasach samochody są tak naszpikowane elektroniką i czujnikami, że jakby miał wszystko wyświetlać to miejsca na kontrolki by zabrakło :D

Głupi błąd czujnika i już kontrolka, jedziesz do serwisu, a tak naprawdę po restarcie systemu (zamknięcie i otwarcie auta na przykład) wszystko wraca do normy.

Chociaż dobór rzeczy, które się wyświetlają a które nie to już inna bajka, np. niedogrzanie silnika powinno być jakoś sygnalizowane, podobnie choćby awaria świec. W dłuższym terminie można w niewiedzy doprowadzić do jakiejś usterki (choćby uszkodzenie DPF'a poprzez zbyt niską temp. wypalania).

Opublikowano
No bo jak masz uwalony sterownik to INPA pokazuje błąd świec. Pewnie wymieniłeś świece, a sterownik był dalej uwalony. Może jeszcze nic straconego i świece są dobre to wystarczy wymiana sterownika. Z reguły jak masz uwalony sterownik to wymieniasz świece i sterownik, a jak świece to tylko świece.

sterownik to raczej swieza sprawa i nastapila niezaleznie od swiec, mialem padniete 2 swiece i wymienilem wszystkie na raz. Przez jakis czas bylo bez problemu (brak bledow) i teraz nagle blad ze wszystkie swiece zdechle, wiec wydaje mi sie ze teraz po prostu sterownik powiedzial pa pa i dlatego zaczelo wywalac blad na 4 nowych swiecach

Opublikowano
Witam mam mianowicie taki problem : mechanik stwierdzil ze mam spalone swiece a nic mi na panelu nie wywalilo ani zadna kontrolka sie nie zapalila ... czy tak jest czy ktos tu w kulki leci ?

jedyny który w kulki leci to TY !!! :mad2:

po pierwsze należy się przywitać !

po drugie :search: było o tym pełno!

Reasumując niegrzeczny leń :nienie:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
sterownik to raczej swieza sprawa i nastapila niezaleznie od swiec, mialem padniete 2 swiece i wymienilem wszystkie na raz. Przez jakis czas bylo bez problemu (brak bledow) i teraz nagle blad ze wszystkie swiece zdechle, wiec wydaje mi sie ze teraz po prostu sterownik powiedzial pa pa i dlatego zaczelo wywalac blad na 4 nowych swiecach

Miałem podobnie. U mnie były spalone dwie świece i wymieniłem wszystkie 6 szt. Po roku auto minimalnie gorzej odpalało, sprawdziłem błędy i wyszło że wszystkie świece spalone. Od razu kupiłem nowy sterownik i po problemie.

Na forum gdzieś jest opis / instrukcja naprawy sterownika. Można też wysłać do Roger-Nysa lub kupić nowy sterownik.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

Więc koledzy moje pytanie brzmi ile taki sterownik kosztuje ... bo o ile dobrze zrozumiałem to jeśli mi wymieni świece to nie koniecznie będzie dobrze bo jeszcze mamy sterownik... mam nadzieję że mechanik "magik" sprawdzi i to :)

Ps. Jestem nowy przygodę dopiero rozpoczynam z BMW ! i jestem zielony !

Jeszcze jedno pytanie mam : czy zamiennik może być np NGK ? bo taki mi zaproponował ...?

• Zarejestrowani
Opublikowano
Dokladnie jak kolega wyzej napisal - Zglos sie do Krzyska on jest dobrym fachowcem i nie jednemu juz sterownik swiec reanimowal :cool2:

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano
NGK? :shock: coś nowego, dobrego masz magika, lepiej go szybko zmień. Sterownik produkuje firma BERU, wiec albo kup nowy ok. 200zł. albo wyślij do kolegi ROGERA który Ci naprawi, dziękuję. NGK dobre,dobre :duh:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=sterownik+%C5%9Bwiec+bmw&buyNew=1

Nowy sterownik od 190zł.

Pierwsza oferta (naprawa) od Rogera; 80zł + 2 razy wysyłka. Możesz też kupić od niego naprawiony bez wysyłania swojego, ale cena trochę wzrośnie.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg