Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam ostatnio zauwazylem ze mam duze spalanie gazu i brak mocy, spalanie okolo 15-16l na 100km. na benzynie chodzi lepiej dopiero od 3,5tys obr czy to moze byc przeplywka??
Opublikowano

Zrób sobie reset ECU, pojeździj z 50 km na benzynie i zobacz czy objawy znikneły jeżeli na benzynie będzie chodził OK to WINA LEŻY W GAZIE. Nie włączaj potem gazu tylko jedź do gazownika na regulacje.

Sonda lambda niema nic wspólnego z gazem chyba że kolega ma np. staga 300 i włączoną autoadapatacje

Opublikowano

MAWE jak zobaczyłem co piszesz a pod spodem "monter instalacji LPG" to zwątpiłem w ten kraj :duh:

w sekwencyjnym wtrysku gazu sonda ma duuuuuuże znaczenie i nie musi być wcale wpięta do sterownika bo on nie korzysta z jej danych

Ale ustawianie mnożnika polega tylko i wyłącznie na odczytach lambda choć normalny zjadacz chleba nie zawsze to wie

No ale monter instalacji LPG ?

przepuśćmy widzisz mapkę stosunek czasu wtrysku do podciśnienia kolektora -na pb już zebrana ,teraz włączasz LPG i zbierasz mapę i dlaczego się różni ??skąd komputer silnika wie że trzeba zmienić czas wtrysku na większy/mniejszy BO MA SONDE LAMBDA

a ideą ustawiania tych mapek jest dojście do takiego mnożnika żeby mapki na pb i lpg wyglądały tak samo ,bo inaczej na lpg komputer ecu widząc odczyty SONDY LAMBDA będzie wprowadzał korekty w czasie wtrysku ,i potem auto będzie do dupy jeździć na pb

to w takim wielkim skrócie i tak by każdy zrozumiał

• 2 tygodnie później...