Skocz do zawartości

bmw e46 2.8 dziwny szelest pod kolektorem ssacym(film)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wie ktos moze co to za szelest ktory slychac z pod kolektora ssacego tutaj jest filmik jaki dzwiek sie wydobywa

Z gory dzieki;)

Opublikowano
Czy dzwiek sie zmieni po otwarciu korka wlewu oleju lub wyciagnieciu bagnetu olejowego?? Mozesz na "chwile" zdjac paski napedu pomy wody i alternatora, odpalic silnik i tym sposobem wykluczyc ktorej lozysko.
Opublikowano

Kurde, mi to nie brzmi jakos jak lozysko. Taki dziwny ten dzwiek?

Jak korek albo bagnet cos zmienia, to odma do wymiany, right?

Opublikowano
  • Autor

napewno to nie jest lozysko dlatego ze to slychac z pod kolektora ssacego a nie z okolicy paskow

tutaj jest filmik jak odkrecilem korek i nie zmienilo sie nic

Opublikowano
  • Autor
dodam ze mam problem z bledami od sondy i cewek z czego cewki wymienilem i dalej to samo moze ta odma jest uszkodzona i wydaje takie dzwieki i wywala te bledy??
Opublikowano
No to wyglada na uszkodzona ODME, albo nieszczelny zawor DISA. Masz screeny tych bledow z sond??
Opublikowano
  • Autor

tutaj jest link viewtopic.php?f=69&t=214365 do mojego poprzedniego tematu cewki znikly ale na nowo sie pojawily..;/ jest tam wszystko co moze ci sie przydac

w ktorym miejscu jest zawor disa? to co chwodzi do kolektora nad bagnetem ?

Opublikowano

Z Twoich błędów wynika, że skład mieszanki jest nieprawidłowy. Przydałby się podgląd live data z zakładki LAMBDA, bo tutaj trudno stwierdzić czy w ogóle sondy dążą do osiągania wartość stechiometrycznej = 1, czyli 0,45V napięcia na sondach. Do tego błąd komunikacji ASC/ECU. Tutaj sprawdź czy w module ASC nie ma precyzyjnie określonych błędów, oraz sprawdź czy podczas jazdy czujniki prędkości odczytają identyczną wartość.

Przeczytałem Twój wątek, który tutaj przykleiłeś i wspominałeś, że wymieniłeś pompkę paliwa. Generalnie to z tego co kojarzę były one identyczne w E39, ale nie jestem do końca pewien. Było kilka typów pompek o różnej charakterystyce uzyskiwanego ciśnienia i tutaj może być przyczyna trudnego rozruchu silnika, bo przy zapłonie pompka błyskawicznie musi nabić paliwa i z dotyku odpalić motor. Jeszcze kwestia filtru paliwa, bo u Ciebie jest on z regulatorem ciśnienia, a wiem że po przekroczeniu interwału serwisowego regulatory te po prostu padają i są właśnie problemy z rozruchem silnika.

DISA jest to czarne pudełko za bagnetem olejowym, przymontowane do kolektora ssącego.