Skocz do zawartości

BMW e46 316i 1.9 brak mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam mały problem z autem. Obroty stoją w miejscu, nawet nie drgną. Natomiast autku brakuje mocy, na zimnym silniku nie potrafi wejsc na wyżej jak 2tys obrotów. Przy ruszaniu i przejechaniu paru metrów jest w stanie nawet zgasnąć. Natomiast na ciepłym jest lepiej. Wymieniłem odme, wyczyściłem przepustnice i silniczek krokowy. Świece są w dobrym stanie. Po odlączeniu przeplywki obroty spadają i po chwili się wyrównują. W inpie brak błędów. Natomiast są dwie wartości ponad miare, "Load mg/as/zyl" - osiąga ponad 100 - 150, a druga wartość to "pulse duty factor i.s. controller 1" - ponad 40. Byłem u kilku mechaników i nikt nie potrafi mi powiedzieć co jest nie tak. Z góry bardzo dziękuje za pomoc...

Pozdrawiam,

Marcin

E30
Opublikowano
  • Autor
Sprawa się rozwiązała, przepływka padnięta
E30
Opublikowano
  • Autor
No właśnie naczytałem się sporo na ten temat i każdy praktycznie narzekał na podróby, także zamówię Boscha
E30
Opublikowano
  • Autor
a w sklepach mówią "po co produkują zamienniki, skoro nie działają? "
E30
Opublikowano
a w sklepach mówią "po co produkują zamienniki, skoro nie działają? "

To nie tak :D włoszczyzna jakaś moze działać pytanie jak długo, Bosch to święty spokój

http://www.autocentrum.pl/gfx/katalog/1787_1.jpg

E46 on board http://directory.e46fanatics.com/

Opublikowano
  • Autor
Właśnie odebrałem przepływke Boscha i idę ją montować :)
E30
Opublikowano
  • Autor
Wszystko cacy, chodzi pięknie :) czasami mu przy falują obroty ale jest to rzadkość :)
E30
Opublikowano
  • Autor
Tylko że wartości które były zawyżone w inpie, o których pisałem na początku tematu, dalej takie są, przejmować się nimi?
E30
Opublikowano
Tylko że wartości które były zawyżone w inpie, o których pisałem na początku tematu, dalej takie są, przejmować się nimi?

tego nie wiem, ale jezeli masz czasem falowanie to moze byc wina jeszcze odmy

http://www.autocentrum.pl/gfx/katalog/1787_1.jpg

E46 on board http://directory.e46fanatics.com/

Opublikowano
  • Autor
Odmę wymieniłem na nową i podciśnienie z silnika zniknęło, a razem z tym wyciskany olej przez uszczelki. Auto chodzi teraz idealnie, chociaż czasami przy faluje.
E30
Opublikowano
  • Autor
Zawyżone wartości, o których pisałem wcześniej, są uzależnione od kończącej się z któryś świec, "rough" w inpie ukazuje to jak na tacy, czym większa wartość tym bardziej uszkodzona świeca. Dlatego też wartości jak "load mg/as/zyl" i "pulse duty factor i.s. controler 1", są zawyżone. Mam rację?
E30
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam, mam BMW e46 316i i podobny problem z brakiem mocy. Różnica mięczy ciepłym, a zimnym silnikiem nie jest duża jednak na ciepłym wydaje się jakby moc była większa. Na początku po zakupie auta myślałem, że to po prostu wynika to z faktu, żę silnik ma tylko 105km jednak ostatnio kuzyn kupił takie samo BMW z tym samym silnikiem i większym przebiegiem, wsiadłem, przejechałem się i jest to zupełnie inny samochód. Płynnie przyspiesza od niskich obrotów, na wyskokich także fajnie "idzie", a ekonomizer tak jakby pokazuje, że mniej pali przy podobnych prędkościach obrotowych na tym samym biegu. Rożnica jest taka jakby u mnie było z 15km mniej. U mnie mocy można doświadczyć między 2,5 do 3,5 tys obrotów, a poza tym zakresem jest bardzo cienko. Co może być przyczyną? Czy to także przepływomierz? Jutro postaram się podjechać do mechanika, żeby podpiął pod kompa to zobaczymy co z tego wyjdzie. Wtedy napiszę coś więcej. Poza tym samochód sprawuję sie bardzo dobrze. Jest to mój pierwszy post, pozdrawiam forumowiczów i liczę na porady. Dzięki :D
Opublikowano
  • Autor
U mnie jak próbowałem go wkręcić na obroty na "luzie", to od początku do 5tys obrotów pierdział warczał, strzelał, obroty mu się cofały, a powyżej nie miał problemów. Jak odłączyłem przepływomierz, to wszystko grało tylko że więcej palił :) skład mieszanki zły czy coś i błąd w kompie się ukazał :) wymieniłem przepływomierz i wszystko grało :) wiadomo 105 KM to nie potwór, ale o wiele lepiej się zbierał jak wcześniej :) Pozdro
E30
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dzięki za odpowiedź, póki co nie miałem czasu odwiedzić mechanika, żeby podpiął do kompa. Muszę jechać jak najszybciej. U mnie nic nie pierdzi, ani nie strzela. Silnik pracuje równo. Tylko, że brak mocy właśnie. :( Jak się z tym uporam to dam znać. Pozdro ;)
Opublikowano
Jutro pojade do mechanika to podepnie auto pod kompa.

Edytowane przez Couto

Opublikowano
Odpiąłęm przepływke. Teraz idzie tak jak kuzyna. Może troszeczkę słabiej, ale poprawa jest znaczna. I pedał od gazu chodzi jakby płynniej. Wczesniej się troche zacinał... :P
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

u mnie problem jest podobny ale tylko na zimnym silniku zanim wskazówka temperatury wyjdzie z niebieskiego pola to samochód nawet przy gazie do oporu nie wkręci się na więcej niż 2tys obrotów (czasem nie daje rady ruszyć z miejsca) pojawiło się jakieś stukanie strzelanie lekkie w okolicach silnika. Po rozgrzaniu się samochodu wszystko robi się ok. Spalanie na 100km jest bardzo niskie odma jest nowa wraz z wężami oraz sonda lambda. Wszystko oryginalne

W inpie nie ma błędów oprócz bardzo wysokich odczytów "Load mg/as/zyl" i "pulse duty factor i.s. controller 1 i mam pytanie czy to mogą być świece czy raczej przepływka??

Świece wyglądają na dość stare przepływka dobrze wyglądała ale tam raczej nie widać usterki

Opublikowano
Skoro świece są stare to zacznij od ich wymiany i zobaczysz jaki będzie efekt. Jak to nie pomoze to przepływomierz.
Opublikowano
Wyczyściłem przepływke i samochód jeździ jak nowy:D nie ma szarpania na zimnym oraz braku mocy. Spalanie trochę wzrosło ale samochód dużo lepiej się zbiera :D