Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
To problem każdego BMW E90. U mnie to samo . Wcześniej skrzypiało w czasie jazdy , ale to była wina tulejek pływających dolnego wahacza . Ja tego nie ruszam mało co używam ręcznego .
Opublikowano
Panowie, czy ktoś wie jak dobrać się do szczęk ręcznego?

Ja robię to tak:

1. Odkręcam koło i zdejmuję je. (Wcześniej dźwigam i zabezpieczam samochód :mrgreen: )

2.Odkręcam zacisk - dwie śruby klucz 16 :?:

3. Odkręcam i zdejmuję tarczę hamulcową. - jeden wkręt klucz torx 40

4. Dobrałem się do szczęk.

:D

Wymiana szczęk jak w maluchu :reading:

Pozdrawiam
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Podepnę sie pod temat.

U mnie oczywiście również piszczy na ręcznym, ale na obecna chwilę mi to nie przeszkadza.

Mam inne pytanie.

Czy u was po zatrzymaniu sie na wzniesieniu, zaciągnięciu ręcznego i puszczeniu hamulca noznego samochód stacza sie do tylu 10-15 cm ? Sam ręczny trzyma mocno. Hamulce działają bez zarztutu. Wygląda to tak, jakby układ ręcznego miał jakiś luz? Przy zaciagnietym ręcznym mogę troche bujac samochodem w przód i tył.

Edytowane przez zetro
Mam angielsko-jezyczny system = brak polskich znakow diakrytycznych - przepraszam :(
Opublikowano

Tak ma być, tak działa ręczny w naszych autach. Ja temat o regulacji ręcznego przerabiałem milion razy ;)

A z piszczeniem też czasami piszczy, ja co prawda ręcznego nie używam, a jak używam to w skrajnych przypadkach. Ot takie przyzwyczajenie zostawianie auta na biegu.

Ręczny w aucie tylnonapędowym nigdy nie będzie taki jak w przednionapędowym, ponieważ jak wiemy zarówno ręczny jak i napęd jest na tył. Więc bez problemu możemy 'zerwać' ręczny.

Pzdr.

Opublikowano

Dzieki za ekspresowa odpowiedz.

Pozdrawiam!

Mam angielsko-jezyczny system = brak polskich znakow diakrytycznych - przepraszam :(