Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko.

Czy jest możliwa wymiana nawigacji CIC Bussines na Profesional a konkretnie mam kombiaka e91 z navi bussines a chciałbym wstawić profesional z e90. Czy nie ma jakchś ku temu ograniczeń? Teraz jak wchodzę w menu mam widok auta przy np. sprawdzaniu ciśnienia lub w chwili działania PDC w wersji kombi. Co będzie jak wstawie navigacje z sedana?

• Członkowie klubu
Opublikowano
Mam pytanko.

Czy jest możliwa wymiana nawigacji CIC Bussines na Profesional a konkretnie mam kombiaka e91 z navi bussines a chciałbym wstawić profesional z e90. Czy nie ma jakchś ku temu ograniczeń? Teraz jak wchodzę w menu mam widok auta przy np. sprawdzaniu ciśnienia lub w chwili działania PDC w wersji kombi. Co będzie jak wstawie navigacje z sedana?

Jest możliwość i jest to dość prosty zabieg od strony montażu.

Ale musisz pamiętać, że jeżeli zależy Ci aby nawigacja CIC Professional miała VIN zgodny z Twoim autem, to musisz liczyć się z dodatkowym kosztem zakupu kodów FSC pod VIN Twojego auta.

Inaczej pozostaje Ci użycie emulatora. Wtedy VIN w CIC, nie będzie zgodny z Twoim autem tylko z autem tzw. dawcy ale funkcja nawigacji będzie działać.

Co do wyświetlania PDC i innych elementów – wystarczy zakodować CIC pod Twoje auto i wszystko będzie tak jak należy.

Nawigacja CIC do wersji sedan jak i touring jest taka sama.

Pozdrawiam :cool2:

• Członkowie klubu
Opublikowano
orientujecie się jaki może być koszt samej navi proff + wymiana w ASO?

Nowa, mam na myśli CIC (ekran+jednostka) ok. 25.000 pln. Używana ok. 3.000. ASO nie zamontuje CIC do auta z serii Ex, które fabrycznie nie posiadało takiej nawigacji.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Witam!

Czy przy zmianie zwykłej navi business na CCC również trzeba kupić kody?

Do uruchomienia funkcji nawigacji w CCC, kody FSC nie są wymagane.

Natomiast jeśli chciałbyś uruchomić funkcję sterowania głosem (SA620), to wtedy kod FSC jest konieczny.

• Zarejestrowani
Opublikowano
a jaki byłby koszt kodowania i kodu FSC?

To zalezy czy chcesz kupic w ASO czy u "sprzedawcow". Samo kodowanie drogie jakos strasznie nie bedzie :cool2:

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano

navi CIC profesional mam (nie z serwisu) z e90 320d u mnie jest navi CIC mid bussines. Załazmy że przełoże sam z tego co piszecie to prosty zabieg ile kosztowałoby by programowanie i kody FSC jeśli są potrzebne żeby to wszystko jak należy działało

Dzięki z góry za podpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Kody FSC aktywujące funkcję nawigacji, generowane są przez BMW AG na podstawie VINu pojazdu w którym mam być uruchomiona nawigacja. Koszt kodów to 2.000 brutto (do nabycia w ASO).

Samo kodowanie nawigacji pod wyposażenie auta to grosze...bo to zrobi Ci każdy kto ma pojęcie o kodowaniu. Ale aby funkcja nawigacji była aktywna, konieczny jest import certyfikatów oraz kodów FSC i następnie ich aktywacja. Tego nie wykona już każdy :norty: i ten proces jest już kosztowny... (taniej wyjdzie emulator jeśli nie przeszkadza Ci fakt niezgodności VINu)...

W ASO także nie aktywują Ci kodów w nawigacji pochodzącej z innego auta, ponieważ mają ograniczenia w oprogramowaniu, którego używają. Mogą zrobić import oraz aktywację ale tylko i wyłącznie w CIC z tzw. dziewiczym softem.

To zalezy czy chcesz kupic w ASO czy u "sprzedawcow". Samo kodowanie drogie jakos strasznie nie bedzie :cool2:

Nie ma kodów aktywujących funkcję nawigacji, generowanych przez tzw. "sprzedawców"... Na chwilę obecną tylko BMW AG jest w stanie wygenerować certy i FSC do aktywacji CIC i pozostałych...

Sprzedawcy oferują tylko kody FSC do aktualizacji mapy a to zupełnie co innego...

Opublikowano

Kody FSC aktywujące funkcję nawigacji, generowane są przez BMW AG na podstawie VINu pojazdu w którym mam być uruchomiona nawigacja. Koszt kodów to 2.000 brutto (do nabycia w ASO).

Samo kodowanie nawigacji pod wyposażenie auta to grosze...bo to zrobi Ci każdy kto ma pojęcie o kodowaniu. Ale aby funkcja nawigacji była aktywna, konieczny jest import certyfikatów oraz kodów FSC i następnie ich aktywacja. Tego nie wykona już każdy :norty: i ten proces jest już kosztowny... (taniej wyjdzie emulator jeśli nie przeszkadza Ci fakt niezgodności VINu)...

W ASO także nie aktywują Ci kodów w nawigacji pochodzącej z innego auta, ponieważ mają ograniczenia w oprogramowaniu, którego używają. Mogą zrobić import oraz aktywację ale tylko i wyłącznie w CIC z tzw. dziewiczym softem.

Nie ma kodów aktywujących funkcję nawigacji, generowanych przez tzw. "sprzedawców"... Na chwilę obecną tylko BMW AG jest w stanie wygenerować certy i FSC do aktywacji CIC i pozostałych...

Sprzedawcy oferują tylko kody FSC do aktualizacji mapy a to zupełnie co innego...

No ale jak pisałem ja mam E91 CIC mid Bussines i mogę być w posiadaniu CIC Proffesional wyciągnięte z e90 więc co musiałbym zrobić oprócz fizycznego montażu żeby wszystko było ok i ile za to musiałbym zapłacić

• Członkowie klubu
Opublikowano

No ale jak pisałem ja mam E91 CIC mid Bussines i mogę być w posiadaniu CIC Proffesional wyciągnięte z e90 więc co musiałbym zrobić oprócz fizycznego montażu żeby wszystko było ok i ile za to musiałbym zapłacić

Chyba kolego nie za bardzo się rozumiemy... :-|

Tak jak pisałem wyżej masz 2 możliwości...

1. Aktywacja tzw. OEM czyli przez kody FSC (kody 2.000 pln ASO). Nie będzie problemów z programowaniem auta przez ISSS oraz BMW OSS. Pełna zgodność VINów w CIC pro z Twoim autem. Po koszt importu i aktywacji zestawu FSC zapraszam na priv.

2. Aktywacja nie OEM, przez tzw. emulator. Odpada koszt zakupu FSC w ASO. Płacisz tylko za emulator oraz jego montaż. Brak zgodności VIN w CIC z autem. Brak możliwości programowania auta przez ISSS oraz BMW OSS. (po ceny zapraszam na priv)

Sam montaż nawigacji do auta i jej zakodowanie, nie uruchomi Ci funkcji nawigacji.