Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, złamała mi się klamka zewnętrzna i muszę ją wymienić, tak więc nie wiem jak zdemontować boczek lewych przednich drzwi. Czy może ktoś zdejmował i nie połamał za bardzo boczka. Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki. Pozdrawiam.
Opublikowano

Ja to przerabiałem ok roku temu podczas podklejenia osłony wygłuszającej.

A więc od początku:

- w nawiewie drzwi masz śrubkę którą musisz wykręcić

- następnie wyciągasz maskownicę śrubki w przedniej wewnętrznej klamce

- odkręcasz ww. śrubkę śrubokrętem krzyżakowym

- wypinasz klipsy z tapicerki najlepiej ściągaczem do tapicerek, jeśli go nie posiadasz to może być plastikowa szpachelka ( żeby nie uszkodzić lakieru )

- jeśli wykonałeś ww. czynności tapicerka jest już lużna, Na dole tapicerki wyciągasz lampkę podświetlenia nóg oraz odpinasz od niej instalację elektryczną

- kolejna czynność to lekkie wyciągnięcie klamki wewnętrznej oraz wypięcie jej z linki lub wciśnięcie do środka między drzwi a tapicerkę ( druga czynność zalecana przeze mnie :) )

- energiczne pociągnięcie tapicerki za uchwyt do góry pod lekkim kątem i już boczek zostaje ci w dłoniach.

- odpinasz kostkę instalacji elektrycznej od panelu sterowania szybami

- odkręcasz głośnik przednich drzwi, wypinasz poduszkę boczną następnie ją odkręcając

- odklejasz wygłuszenie i już masz widoczny środek.

Dalej nie wiem ponieważ koncentrowałem się na wymianie podnośnika.

Pozdrawiam.

Zapomniałem dodać że podczas tych czynności najlepiej rozłączyć klemy na akumulatorze lub w ogóle nie wkładać kluczyka do stacyjki.

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589