Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zauważyłem problem w moim BMW E91 związany ze światłami. Zamknąłem normalnie auto i poszedłem do domu. Nie było żadnego błędu. Po czasie, z balkonu zauważyłem, że pali się jedno światło z tyłu (lewe) pozycyjne. Po odpaleniu auta paliła się kontrolka świateł pozycyjnych - błąd. Przełączyłem ręcznie na pozycyjne i z powrotem na normalne. Po tym zabiegu zamknąłem auto. Teraz wydaje się być wszystko w porządku. Pytanie brzmi co powoduje taką usterkę? nie chcę, żeby któregoś razu paliło się to dzień albo i dłużej i żebym musiał ładować akumulator.

No właśnie, czy to może być związane z akumulatorem? mechanik jakiś czas temu wspomniał, że przydałoby się doładować / wymienić.

Dzięki z góry za pomoc,

pozdrawiam.

Opublikowano
No jak Ci się samoczynnie włączają światła to jest to raczej przyczyna tego że akumulator należy podładować/wymienić a nie skutek. Jeśli tak się dzieje to gdzieś musi być jakieś zwarcie - to wystąpiło raz czy zdarzyło się częściej? Jak raz to proponuję olać temat, jak więcej to warto się zainteresować. A w każdym wypadku warto podpiąć pod INPĘ i zczytać błędy, może coś ciekawego wyskoczy.
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź

Jak dotąd zdarzyło się raz.

Znajomy mówi, że mogłem lewy kierunek zostawić włączony przed zgaszeniem silnika i to może być powód. Autem jeżdżę od niedawna i jeszcze się przyzwyczajam do tych automatycznych kierunkowskazów. Bzdury czy znajomy może mieć rację?

Akumulatorem na pewno się zajmę.

Opublikowano
Może mieć rację, nie pamiętam czy w naszych autach tak to działa ale we wszystkich innych którymi jeździłem był taki mechanizm że pozostawiony kierunkowskaz zapala pozycyjne po jednej lub drugiej stronie po wyłączeniu zapłonu.
Opublikowano

Dźwięku nie słyszałem a na przód akurat nie zwróciłem uwagi. Domyślam się jednak, że to niewyłączony kierunek był powodem.

No to sprawa raczej jest jasna. Wielkie dzięki wszystkim za pomoc i sorry za zaśmiecanie forum takimi pierdołami, uczę się.

P.S. Witam w zacnym gronie BMW :)