Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , autko e36 316i m43-sekwencja stag300- problem polega na tym że ciężko odpala gdy po nagrzaniu , ostygnie i chce odpalić auto, gdy odpalam rano , nie ma problemów , również gdy jest nagrzany samochód to też elegancko odpala, problem występuje na gazie jak i na benzynie , chodź może na benzynie jest troszkę lepiej , bynajmniej nie muszę tak długo kręcić. Po podłączeniu do kompa nie ma żadnych błędów , jeszcze dodam gdy samochód postoi po nagrzaniu , i chcę go odpalić to wskazówka temperatury przypuszczalnie jest prawie w pionie , a po tym dłuższym kręceniu w oczach spada , powiedzmy że za niebieską kreskę temp. Znajomy mi podpowiedział że może być to czujnik położenia wału , lecz wolę się spytać Was koledzy , może akurat ktoś miał podobny problem. Niżej dodaj filmik z owym problemem ,

sory za jakość. Czekam na Waszą pomoc.

Opublikowano
Wiele może być przyczyn może być i czujnik położenia wału może być czujnik temperatury wysyłający sygnał do ECU może przepływomierz ciężko powiedzieć najlepiej jak być miał od kogo przełożyć z sprawnego samochodu bo tak to loteria... a podczas kręcenia emperaura na wskazniku może spadać bo rozrusznik dużo prądu pobiera i spadek napięcia powoduje błedne wskazania
Opublikowano
prawdę mówiąc nie znam się, dodałem filmik , i mniej więcej słychać , wszystko kręci tylko po prostu długo i ciężko mu to przychodzi jak załapie.
Opublikowano
spróbuj przełożyć czujnik temperatury cieczy ten co wysyła sygnał do ecu ( niebieski) nie wiem jak w 1.6 ale w 1.8 is jest za filtrem oleju w głowice wkręcony
Opublikowano
Mam ten sam problem, czujnik temperatury ( niebieski ) wymieniony a dalej problem tak jak u kolegi. Prosze o pomoc jestem w tym laikiem . BMW e36 1.6 93r.
Opublikowano
chociaż jedna rzecz mi odchodzi do przełożenia ,a powiedz mi czy masz gaz ? jeszcze dodam ze od wczoraj coś nawet i na zimnym mi długo kręci zanim odpali.
Opublikowano
niech ktoś się wypowie kto miał podobny problem, A ty napisz jak udało by ci się rozwiązać co było przyczyną.
Opublikowano
czujnik dla "DME" masz na myśli czujnik temperatury ( niebieski ) ? Mile widziany przykładowy link z allegro.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
wszystko ładnie cyka , autem robię robię co 2 tydzień trasę po 500 km i jeszcze nigdy mnie nie zawiodło , ale coś z tym paleniem jest dziwna sprawa.
Opublikowano
może kable na rozruszniku są nie dokręcone albo zaśniedziałe albo masz szczotki w rozruszniku na wyczerpaniu
Opublikowano
może kable na rozruszniku są nie dokręcone albo zaśniedziałe albo masz szczotki w rozruszniku na wyczerpaniu

jak kable były by nie dokręcone to rano też by palił ciężko gdy jest zimny , a wg dziwi mnie to że ostatnio jak były wysokie temp. to na zegarach temp silnika nie spadała do minimum , tylko była na białej kresce przy niebieskim polu , i wtedy też z trudem pali , a np w zimę po nocy temp. była przed tą białą kreską koło niebieskiego pola i palił bez problemu , dziwna sprawa i już nawet nie wiem w czym szukać...

Opublikowano
mam , tak jak opisałem na początku , myślałem że gaz ucieka , gumą w reduktorze , i wtedy go zalewa gazem , ale wtedy nie było by tego problem na benzynie.
Opublikowano

U mnie wyszedł wałek rozrządu do wymiany popychacze itd dlatego ciężko kreci, zobacz czy dobrze wkreca się na obroty;)

wszystko chodziło dobrze i powoli coraz gorzej, coraz ciężej kręcił, potem max moment obrotowy to 4tys;)

Opublikowano
wydaje mi się że git się wkręca , znajomy ma serwis , i tak wcześniej po kupnie auta zostawiłem mu aby go sprawdził to mówił ze naprawdę zadbany egzemplarz, tylko no już nie mamy głowy z tym dziwnym paleniem , po podłączeniu pod kompa wszystko jest ok .....