Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam zamiar zakupić BMW e39 2.0d 136km/100kw. Chciałbym zasięgnąć opinii na temat czy warto i czy owy silnik i autko się sprawdza? Na co zwrócić uwagę. Oczywiście sedan polift 2002 rok. Czy w miarę autko się zbierze, da radę? Nie mówię o driftach itp ;] chodzi mi o normalną jazdę.

W miarę możliwości proszę o jak dogodne odpowiedzi :)

Opublikowano

Zdecydowana większość napisze Ci, że jest to za słaby silnik do tej budy itd., itp. i generalnie po 3 latach sam często tak uważam jednak w tym momencie jest kilka plusów tego auta, które trzymają mnie przy nim.

Porównując osiągi do np. 1.9tdi z podobnego rocznika gdzie masz też niby 130 koni to piątka wypada mizernie ( jeździłem a4 b6 kombi)...

Zależy czego oczekujesz od auta, chociaż jeśli teraz masz 520 to raczej dużej różnicy in minus nie poczujesz w osiągach. Przejechałem się kiedyś 2-litrówką i w sumie nie podobało mi się to, że musze kręcić silnik dość wysoko żeby jakoś się odpychała. Ktoś inny napisze że właśnie fajnie jest trzymać auto powyżej 3k obr. także to subiektywne odczucie.

Generalnie jeśli szukasz auta do "tatusiowatej" jazdy to ten silnik jest w sam raz :wink: Przy takim stylu jazdy jest szansa osiągnąć średnie spalanie na poziomie 6,5l a nawet około 6 gdy często jeździsz poza miastem.

Wady - nie ma żadnych :lol: A na serio - jak to w dieslu, popsuć się może dużo poczynając od pompy wtryskowej bo o tym słyszałem najczęściej.