Skocz do zawartości

e39 Dziwne trzeszczenie z panelu klimatyzacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Od niedawna zauważyłem że nawet gdy moje auto ma wyciągnięty kluczyk i wszystko co tylko się da wyłączone, z panelu klimatyzacji słychać dziwny dźwięk.

http://wyslijto.pl/files/download/6u19pjlwhj

Tu kilku sekundowy plik, odtważajcie śmiało - to nie żaden wirus :P

Proszę o podpowiedź co to może być, boję się że pobiera mi to prąd.

Opublikowano
na początek wyciągnij ten panel i przeczyść ten silniczek ,pewnie pełno różnego rodzaju kurzu i paprochów w nim ,przedmuchaj dobrze też z obu stron te krateczki, ogólnie to powinno przestawać to chodzić po paru min od wyłączenia kluczyka
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dźwięk z klimatronika to wentylatorek, on ma chodzić cały czas gdy auto jest "wybudzone", jego zadanie to dmuchanie powietrzem z wnętrza na czujnik temperatury, żeby klimatronik miał jak najdokładniejszy odczyt temperatury w aucie.

Jeśli buczy, szumi, etc to znaczy że jest mocno zawalony brudem, przez co klimatronik na "AUTO" może nie działać tak jak należy, w dodatku jest ryzyko że się upali wentylatorek.

Możesz próbować odessać część syfu odkurzaczem, ew przedmuchać kompresorem, ale w takim stadium zabrudzenia najlepiej pomaga ręczne czyszczenie po rozebraniu całości.