Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Pytanie moje dotyczy następującej sytuacji: pewnego pięknego dnia najechałem na tył pojazdu poprzedzającego (notabene tez bmw e34:) uszkadzając sobie dosyc poważnie przednią część samochodu. Policja zatrzymała dowód rejestracyjny i po naprawie kazali zrobic przegląd powypadkowy za ok 200zł. I w związku z tym mam pytanie : czy ten przegląd mozna zakwalifikowac jako typowe coroczne badanie techniczne czy nie?? Diagnosta powiedział ze "w zasadzie mozna by było...." ale jakos nie jestem pewien. Dzieuje z góry za informacje!!
Opublikowano
Prawo o ruchu drogowym - tekst jednolity.

Rozdział 2

Zatrzymywanie i zwracanie dowodów rejestracyjnych

Art. 132. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:

1. stwierdzenia lub uzasadnionego przypuszczenia, że pojazd:

zagraża bezpieczeństwu w szczególności po wypadku drogowym, w którym zostały uszkodzone zasadnicze elementy nośne konstrukcji nadwozia, podwozia lub ramy,

zagraża porządkowi ruchu,

narusza wymagania ochrony środowiska;

Rozdział 3

Badania techniczne pojazdów

Art. 81. ust. 8. Niezależnie od badań, o których mowa w ust. 2 i 3, dodatkowemu badaniu technicznemu podlega również pojazd:

skierowany przez organ kontroli ruchu drogowego lub starostę w razie uzasadnionego przypuszczenia, że:

a) zagraża bezpieczeństwu ruchu,

b) narusza wymagania ochrony środowiska,

c) uczestniczył w wypadku drogowym, w którym zostały uszkodzone zasadnicze elementy nośne konstrukcji nadwozia, podwozia lub ramy, z zastrzeżeniem pkt 4;

4. w którym została dokonana naprawa wynikająca ze zdarzenia powodującego odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń z tytułu zawartej umowy ubezpieczenia określonego w grupie 3 i 10 działu II załącznika do ustawy o działalności ubezpieczeniowej na kwotę przekraczającą 2.000 zł.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 16 grudnia 2003 r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach Dz. U. nr 227 poz. 2250 z póżniejszymi zmianami (bez załączników).

§ 2. 1. Badania techniczne dzieli się na:

3) dodatkowe - dotyczące pojazdu, o którym mowa w art. 81 ust.8 pkt 1 ustawy;

10) dodatkowe - dotyczące pojazdu, o którym mowa w art. 81 ust. 8 pkt 4 ustawy;

2. W przypadkach określonych w ust. 1 pkt 3-10, na wniosek właściciela pojazdu, diagnosta wykonuje także badanie okresowe pojazdu z zastrzeżeniem § 3 ust. 2.

§ 3. 1. Zakres badania technicznego obejmuje, w odniesieniu do badania:

7) dodatkowego - dotyczącego pojazdu, o którym mowa w art. 81 ust. 8 pkt 1 litery c ustawy:

a) zakres określony w pkt 1,

b) zakres poszerzony o specjalistyczne badanie, o którym mowa w pkt 11 załącznika nr 1 do rozporządzenia;

11) dodatkowego - dotyczącego pojazdu, o którym mowa w art. 81 ust. 8 pkt 4 ustawy:

a) sprawdzenie i ocenę spełnienia warunków technicznych związanych z dokonaną naprawą, określonych w ustawie, rozporządzeniu o warunkach technicznych i przepisach o przewozie drogowym towarów niebezpiecznych, jeżeli pojazd jest przystosowany do przewozu tych towarów, albo

b) zakres, o którym mowa w pkt 7, w przypadku kiedy dokonana naprawa wymaga specjalistycznego badania, o którym mowa w pkt 11 załącznika nr 1 do rozporządzenia;",

2. Wykonanie dodatkowego badania technicznego nie wpływa na termin następnego badania technicznego, określony w dowodzie rejestracyjnym pojazdu, o ile nie jest on sprzeczny z terminem określonym w ustawie do wykonania tego badania.

3. Sposób obliczenia terminu wykonania następnego badania technicznego ustala się zgodnie

z zasadami określonymi w art. 57 Kodeksu postępowania administracyjnego, z tym że w przypadku pojazdów, o których mowa w § 12 ust. 3, datę terminu następnego badania technicznego pojazdu oblicza się od dnia uzyskania pozytywnego wyniku badania.

Poczytaj i wyciągnij wnioski ;)

Opublikowano
Dziękuję za wyczerpujące informacje na ten temat. Mam tylko jeszcze jedne pytanie: jak długo mozna jezdzic na zaswiadczeniu z policji o zatrzymaniu dowodu rej.? Chodzi mi o to ze przegląd konczy mi sie za dwa miesiace i robiąc teraz przegląd jestem w plecy dwa miechy... I gdybym tak np za dwa tygodnie został zatrzymany przez policje czy dałoby rady wykrecic sie stwierdzeniem " dopiero samochod odebrałem od blacharza i właśnie jade na przegląd..."?? Nie lubie kantowac ludzi,a w szcegolności policji :wink: , ale skoro zapłaciłem za to zeby miec przeglad na 12 mies to chciałbym je w pełni wykorzystac. Druga sprawa ze troche szarpnęła mnie naprawa i kazde 100 zł jest cenne. Pozdrawiam!!