Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od pewnego momentu pojawił sie problem w mojej buni. Od czasu do czasu zapala mi sie kontrolka poziomu oleju - pomarańczowa.. Szukałem informacji w sieci i głównie pisano że przyczyna może byc czujnik poziomu oleju. Kontrolka zapala sie ok 10 sekund po odpaleniu silnika i świeci przez ok 15-20 sek. Potem gaśnie i już sie nie zapala. Prawie zawsze dzieje sie to na cieplym silniku, prawie w ogóle na zimnym. Przy pierwszym razie dolalem troche oleju bo po sprawdzeniu stan byl troszke ponizej normy. Inpa nie wykazała żadnych błędów związanych z czujnikiem..

Na jednym forum znalazłem posty gdzie autor rozpisywal sie na temat niepoprawnego ciśnienia oleju podczas rozruchu i wykluczał czujnik.

Proszę o opinie uzytkownikow BMW, którzy spotkali sie z tym problemem żeby napisali czy udało im sie rozwiązać usterkę natomiast niezainteresowanych proszę o oszczędzanie sobie komentarzy typu :search: :mrgreen:

Jeśli to czujnik to czy mozna go zdiagnozować oraz czy w przypadku wymiany mozna stosować zamieniki?

Pozdr

Piotrek

Opublikowano

Możesz spróbować powymieniać czujnik.

Możesz spróbować wsadzić zamiennik.

Możesz spróbować kombinować w inny sposób.

Jednak gdybyś użył tej wyszukiwarki... :D :

- wiedziałbyś, że to bardzo popularna przypadłość w tych samochodach :P

- wiedziałbyś, że o zamienniku nie ma mowy, bo w znacznej większości przypadków nawet jak pomógł, to tylko na krótki czas

- wiedziałbyś, że często nawet wymiana czujników na oryginalne nic nie daje

- wiedziałbyś, że bardzo wielu ludzi tak jeździ...

Trochę poważniej: naprawdę jest to popularna przypadłość i naprawdę niewielu dało sobie z tym radę. Ludzie tak jeżdżą i nic się nie dzieje. W tym ja. A mam to od samego początku, gdy kupiłem samochód. Sam próbowałem rozwiązać problem, pytałem znawców, pytałem na forum, wymieniłem czujniki i co tylko było z tym związane... nic nie dało. ;)

Oczywiście proponuję sprawdzić przez kompa czy wszystko ok ! Może akurat u Ciebie coś nieciekawego się znajdzie ;)

Opublikowano
ja to wszystko wiedziałem, mimo to założyłem zamiennik jakiś chyba najtańszy z allegro, max gear czy tam inny :D rok czasu smiga jak zły :cool2: może przyfarciłem akurat :)
szukam
Opublikowano
Ja mam czujnik Meyle nie wiem kiedy byl zmieniany ale swiecila sie kontrolka tak samo jak Tobie...znajomy pogrzebal posprawdzal wymienil bezpiecznik i wszystko lala!!!!!!!!zacznij od najtanszych rzeczy-bezpiecznik.
Opublikowano

Kurcze... nie za bardzo wiem jaki wpływ ma na to bezpiecznik. Bo jeśli jest na nim przerwa to nie zasila danego obwodu(sprawny bezpiecznik jest zasilanie, niesprawny - brak), a to bardziej wygląda mi na czujnik (raz działa raz nie). Pamiętasz który to był bezpiecznik?

Od dłuższego czasu diagnozuje autko i nic negatywnego sie z nim nie dzieje. W sterowniku silnika mam tylko błąd EGR P4501, live data - ok. Ostatnio znajomy zauważył że w okolicach turbiny autko sie troszkę poci wiec pewnie od tego zacznę.. No i może sprawdze ten czujnik na początku..

dzieki wszystkim za wypowiedzi. Co do zamienników to widze ze jednym pomaga innym nie - zależy od farta..

pozdr

Piotrek

Opublikowano
W tej cmhwili nie pamietam, ale mam go w aucie bo kolega "zostawil na pamiatke" t akze zobacze jego kolor i nr:)popoludniu napisze.
Opublikowano

Witam,

Spoko to czekamy na info, aczkolwiek wątpię, żeby to było przyczyną.. Może zapytaj kolegi za co odpowiada ten bezpiecznik? Chyba że on wymienił go na "czuja" i też nie pamięta :twisted: ...

pozdr

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Problem rozwiązany! Kupiłem używany czujnik oleju na allegro i przy okazji wymiany oleju wymieniłem go także. Problem rozwiązany