Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie wszyskich urzykowników forum.Mój problem z automatem przedstawia się następująco:wszyskie niskie biegi do 4 i wsteczny działają prawidłowo bez szarpnięć i opóżnień problem pojawiasię gdy skrzynia stara się włączyć 5 szczególnie przy stosynkowo niskiej prędkości tzn ok 90km auo zachowuje się tak jakby się ślizgało sprzęgło jeżeli będe operował gwałtowniej pedałem gazu o tego problemu nie ma ale wtedy 5 włącza przy dużo większej prędkości.Do dzisiaj to zjawisko tak bardzo mi nie doskwierało ale doszło do tego zjawisko szrpania tzn.wspomniana wcześniej prędkość ok 90km załączona 5 i wtedy występuje coś jak w manualnej skrzyni włączymy 5 przy prędkości 40km/h i o już mnie zaczęło bardziej niepokoić.Zaznacze jeszcze że wszystkie zjawiska mają miejsce przy minimalnie wciśnięym pedale gazu zw jazda ekonomiczna jeżeli pedał wcisnę w podłogę o jes ok.Chciałbym żeby koś napisał że o wina nie wymienionego oleju ale boje się że to coś smutniejszego.
Budyń 730 E-32 było teraz E-34 tds touring.
Opublikowano

Witam

Mnie sie wydaje,ze wszystkoz skrzynia masz w porzadku,tylko potrzebna jest regulacja .

W skrzyni u mnie biegi sa zmieniane poprzez linke podlaczona do przepustnicy .Jezeli bedzie zle naciagnieta /luzna /to nie wybierze miostatniergo biegu.Sam napisales,ze jak dodasz zdecydowanie gazu to jest ok.Wlasnie w tedy otwiera sie bardziej przepustnica i wyciaga ten bieg a jak linka jest za luzna to go nie wyciaga .

Pisalem juz o tym kilka razy i moim zdaniem ten problem wystepuje bardzo czesto.W przypadku mocno naciagnietej linki wystepuje zjawisko bujania samochodem ,bo przy minimalnym ruchu przepustnicy skrzynka chce wrzucac bieg i wszystko glupieje.

pozdrawiam

Opublikowano

kolega napisal ze ma skrzynie 5-biegowa - wiec nie jest ona sterowana linka a komputerem.....

a sprawdzales poziom oleju ?? wymieniales olej+ filtr - to podstawa - zacznij od tych czynnosci - jak to nie pomoze to czeka cie maly remoncik :duh:

Opublikowano

raczej bardzo rzadko - sterowniki nie padaj czesto - sa bardzo solidne ...

skrzynia sie skonczy 2 razy zanim padnie sterownik .... chociaz nie mozna tego wykluczyc - sprawdz olej , podjedz na kompa - bedziesz wiedzial wiecej ...

Opublikowano
Wiam ponownie estowałem zagadnienie na niższych biegach i wtedy jest ok problem pojawia się tylko na 5 biegu.Wygląda to tak że skrzynia chce przełączyć na 5 bieg ale się wstydzi.Przyznaje że auto kupiłem rok temu i niestety na wymiane oliwy w skrzyni nie było nigdy czasu i środków i teraz się odpłaca.Proszę o dalsze sugestie może to jednak kwestia wymiany oleju :roll:
Opublikowano
jezeli poziom oleju bylby za niski to skrzynia przeciagalaby wszystkie biegi , szarpaly przy zmianie - a jak u ciebie wszystko jest ok tylko 5 szwankuje to moze byc faktycznie walniety kosz.... - wtedy nie ma rady - remont - moge podac ci przyblizony kosz - kosz - liczmy 200-400zl , uszczelki - 500zl , filtr , olej , pewnie przy okazji bedzie trzeba wymienic juz kilka tarczek - w zakladzie wycenia ci to na min 3 tys zl ....
Opublikowano
A to optymistyczna diagnoza a ja głupi miałem nadzieje że to tylko olej ale chyba i tak od tego zacznę .....a może :modlitwa:
Opublikowano

Ja bym na Twoim miejscu sie nie przejmowal :? ,a 3000 pln piechota nie chodzi tym bardziej,ze u nas nie ma naprawde dobrych specow od automatow a wiekszosc to cwaniaczki,czekajace tylko na okazje,zeby sie nie narobic a zarobic.

Wymien lolej i filtr tak jak piszesz.

Kolega xsilwer zjadl :P troche zebow na automacie i na zimne wolichuchac :? >pocieszajace jest to,ze ma w tej chwili manual a ja mu troche zazdroszcze ,ze ma to juz za soba a ja byc moze przed soba..

Xsilwer bez urazy :P

pozdrawiam

Opublikowano

belgus - za co 'bez urazy' - nic tam nie widze obrazliwego ?? :mrgreen:

z automatami jest tak - jak cos sie dzieje to albo malo oleju , ale jest juz za pozno i czeka kapitalny remont .... dopuki chodzi to jest super - a jak sie zacznie pie..... to ciezka sprawa - albo nie ma dobrego fachowcy - albo jak ci zrobia to po 20 tys problemy wracaja ....