Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, na wstępie powiem że jestem nowy i wiem że podobne tematy były, nawet czytałem ale nie dowiedziałem się nic szczególnego

A więc problem polega na tym że wymieniłem ostatnio chłodnicę na nową i płyn ubywa w zawrotnej prędkości.

Co dziennie dolewam około 0.5l. Widzę mokrą prawą komorę silnika ale nie mogę zlokalizować wycieku.

Silnik trzyma temp.

Może ktoś miał podobne objawy i wie co moze być nie tak.

Silnik jest zagazowany od przeszło 2 lat

Opublikowano
Na początek dokręć wszystkie opaski zaciskowe oraz sprawdź szczelność przewodów gumowych jak i kroćców silnika,reduktora i trujników.To na początek.Przyczyn może być wiele nieszczelna nagrzewnica,czy sama chłodnica.Dużo można by było wymieniać.

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

Opublikowano

Dziś chyba namierzyłem wyciek. Gdy otworzę maskę to prawa strona błotnika i podłużnicy jest mokra i leci chyba z przewodu co idzie na samym dole do chłodnicy.

Czy ktoś wie gdzie taki przewód można nabyć?

Opublikowano

Nie strasz kolego :P

Uszczelka raczej nie bo zanim ją kupiłem to od 2 tygodni znikał płyn a znajomy 80km do pracy w jedną stronę jeździł i pierdykło by już.

http://allegro.pl/bmw-e36-1-8i-318i-m40-m43-rura-waz-wodny-oryginal-i3068036176.html to ten przewód. znalazłem na allegro ale teraz musze poszukać nowego. Byłem dziś w IC to około 130zł i tylko w serwisie.... ;/

Opublikowano
jesli masz gaz to stawiał bym na kruciec który jest z tylu silnika czyli od przegrody , ostatnio robiłem klijentowy sprzeglo i mowil zebym mu tez zrobil cos z wyciekiem z chlodnicy bo cos mu ubywam, jak skrzynia poszla w dół okazalo sie ze jak montowali gaz nie dokrecili dobrze opasek bo nie mieli dojscia z tylu, to juz 3ci przypadek jaki mialem, po dokreceniu wszystkich opasek wszystko bylo ok :) wiec zobacz jeszcze tam :) a co do weza to jak cos mam taki jak i wiele innych czesci do e36
Opublikowano
Zobacz czy wąż górny od chłodnicy masz cały. Może to śmieszne, ale mi też uciekał płyn, a okazało się, że wąż jest przetarty. Pomogła wymiana.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Podłączę się do tematu, bo mam podobny problem. U mnie jest tak, że po prostu dolewam płynu, pojeździ trochę, płyn spadnie do pewnego poziomu i dalej już nie spada, ale jak się doleje to znów płyn spada do pewnego poziomu i potem już się nie obniża. Mógłbym tak dolewać codziennie i codziennie by znikało, ale nieraz nie dolewam nawet kilka miesięcy i wszystko jest w porządku. Dziwi mnie to, że autko ani się nie gotuje, chodzi dobrze, a spod silnika i chłodnicy w ogóle nie widać żadnych wycieków. Dziwne. Dodam, że mam również silnik M43. Może te silniki tak po prostu już mają i nie ma się co przejmować?
Opublikowano
Jak pojeździsz to wiadomo, że płyn spada, bo leci do chłodnicy. Po jeździe zostaw auto na pare godzin i potem sprawdź poziom płynu ;)
Opublikowano
Podłączę się do tematu, bo mam podobny problem. U mnie jest tak, że po prostu dolewam płynu, pojeździ trochę, płyn spadnie do pewnego poziomu i dalej już nie spada, ale jak się doleje to znów płyn spada do pewnego poziomu i potem już się nie obniża. Mógłbym tak dolewać codziennie i codziennie by znikało, ale nieraz nie dolewam nawet kilka miesięcy i wszystko jest w porządku. Dziwi mnie to, że autko ani się nie gotuje, chodzi dobrze, a spod silnika i chłodnicy w ogóle nie widać żadnych wycieków. Dziwne. Dodam, że mam również silnik M43. Może te silniki tak po prostu już mają i nie ma się co przejmować?

Rozgrzej silnik i sprawdź czy zbiorniczek nie jest pęknięty. Ja tak miałem że jak rozgrzałem silnik i naciskałem górny wąż od chłodnicy to widać było wyciek. Ale mimo tego okazało się że Upg do wymiany.