Skocz do zawartości

320d m47n Zwarcie z minusem przy akumulatorze.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dziś niejako przez głupotę przy zapalonym silniku grzebałem w pobliżu akumulatora, wyskoczył kabelek z bezpiecznika od zasilania wzmacniacza i wpadł na docisk akumulatora (-), poleciały iskry, silnik zgasł i następnie temperatura silnika poszła na czerwone pole, pompy paliwa nie słychać, a rozrusznik kręci normalnie ale nie odpala. Podczas próby podłączenia się komputerem wyświetla się ifh-0009 no response from control unit, nigdy tego nie miałem, zawsze normalnie się podłączał. Bezpieczniki wszystkie ok i nie mam pojęcia co robić dalej.

Opublikowano
Czasem też tak mam jeśli masz automat to przeżuć kilka razy na D i z powrotem na P potem włącz zapłon i wyłącz i tak kilka razy u mnie to przeważnie pomaga
Opublikowano
Problem rozwiązany. Okazało się, że jednak padł bezpiecznik ale ten przy akumulatorze czyli 100 A i nie wiem dlaczego ale wtedy właśnie temperatura leci na maxa, a pompa nie zaskakuje.