Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Na poczatku chcialbym wszystkich przywitac i przeprosic bo tematow istnieje milion ale kazdy ma inny problem:).Dostalem po ojcu dziadka e36 Touring 318TDS 97Rok.Posiada Climatronic elektryka grzane fotele i reszta bajerow:).Mam taki problem auto stalo ok. 4 mce.Silnik M41 przebieg spooory 423tys. oryginalny:)Rozrzad zmieniany ok 40tys temu.Gdzies cieknie ropa.Na zimnym zapala po ok. 15 sek. krecenia pierw jakby zaczyna na szarpac jakby nie umiala az wkoncu zapali i chodzi super.Zgasze i odrazu zapala no maks 2sek.Nawet po temperaturze jak jest w pionie.Jak przekrecam kluczyk na zimnym to tak jakby jakies bombelki slychac.Wydaje mi sie ze gdzies sie powietrze zbiera i paliwo cieknie i wraca do baku.Druga rzecz co zauwazylem nie dziala climatronik podejrzewam jeza co jeszcze moze z tym byc wszystkie klawisze podswietlaja jak je nacisne i leci cieple ppowietrze tak jak ustawie z danych wylotow.Zauwazylem tez ze komputer pokazuje ciagle -37 stopni a jest wiecej.Czy po samym nacinieciu klimy powinna sie zaloczyc jezeli jez uszkodzony??Nastepna sprawa czy ktos by posiadal pompe wspomagania do tego modelu bo dziala tylko na ok 5tys obrotach odpowiertzalem nic nie pomaga poprostu juz nie wydala.Hamulce zapowietrzone byly ale juz poradzilem sobie i jeszcze jakby ktos posiadal taka na czesci najlepiej srebrny kolor to jakies elementy blacharskie by mi sie przydaly jak drzwi.Szukam jakis osob z okolic i za normalne pieniadze:)A jeszcze bo bym zapomnial temperatura trzyma pion ale jak czasem trzymam gaz na 4-5tys obrotow to paruje z korka a waz gorny prawy jest powiem twardy ale nie przegrzewa sie i nie kopci:/Prosze o pomoc i rady.Z gory za wszystko dziekuje:)

E36 1.8is 93r ---bylo

E36 1.8tds 96r---bylo

e39 523i 96r---bylo

e36 touring 325tds 1999r---obecnie

Opublikowano
Jeśli chodzi o problemy z odpalaniem to ewidentnie zapowietrza Ci się układ paliwowy. Ciężko stwierdzić gdzie łapie lewe powietrze, trzeba by przejrzeć wszystkie oringi na pompie i przewody, może gdzieś z okolic filtra? Ja wcześniej miałem ten problem w c250 i nie zlokalizowałem niestety miejsca ale założyłem zawór zwrotny za 15zł na przewód główny i problem ustał. Powodzenia
Opublikowano
Wszystko sie okaze na dniach mam pytanie jeszcze co do was czy ktos wlasnie posiada jakies czesci blacharskie w kolorze tym jasnym srebrnym i dwa przednie amortyzatory seryjne ze sprezynami w realnych cenach??

E36 1.8is 93r ---bylo

E36 1.8tds 96r---bylo

e39 523i 96r---bylo

Opublikowano

Co do paliwa-tak jak kolega powyżej pisze-szukaj nieszczelności w ukł.paliwowym. Po przekręceniu stacyjki powinieneś słyszeć el.pompke w zbiorniku.

Climatronic-sprawdź czujnik temp.zewnetrznej,przy uszkodzonym lub rozłączonym klima Ci nie wystartuje.

Układ chłodzenia-nie dolewałeś przypadkiem płynu? Sprawdź czy nie jest zapowietrzony. I czy jest obieg-po odkręceniu korka zb.wyrówn.przy pracującym silniku z boku powinien leciec mały strumyczek pł.chłodniczego.

A części-byłoby łatwiej,gdybyś napisał skąd jesteś.

http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
Opublikowano
O przepraszam jestem z Chorowa okolice katowic bytomia.Czujnik temperatury jest wypiety zauwazylem ze lezy w drzwiach zastanawia mnie jedno bo jak jest on wypiety to swiece grzeja sie ciagle??Kurde jeza dzis wyciaglem juz ktos laka szkrobal i cos tez lutowal niby dzialalo ale przestalo.Ale nie byl niczym zabezpieczony i troche zasniedzialo wyczyscilem wszystko i jeszcze raz przelutowalem tranzystory i zalalem sylikonem wysoko temperaturowym.Zobaczymy jutro co z tego bedzie:).Aha a uklad niby sam sie odpowietrza?Bo nie mam zadnego kapsa na chlodnicy..

E36 1.8is 93r ---bylo

E36 1.8tds 96r---bylo

e39 523i 96r---bylo

Opublikowano

Jeżeli chodzi o zapowietrzanie w TDS to zobacz czy nie leje Ci któryś z wtrysków, w szczególności sterujący. Druga sprawa to wężyki przelewowe- czy któryś nie cieknie. Filtr paliwa czy jest dokręcony. Zapowietrzenie łatwo widać w TDS po przewodzie między filtrem i pompą wtryskową. Po przekręceniu kluczyka pompka w baku zaczyna działać i możesz wtedy zobaczyć jak wygląda przewód- tzn. czy jest w nim powietrze.

-37 stopni to jak już ktoś pisał uszkodzony czujnik temp. zewnętrznej/przerwany kabel od niej.

Jeżeli chodzi o części proponuję dział giełda- tam napisz co potrzebujesz a sprzedawcy sami się zgłoszą. Z praktyki wiem niestety, że części blacharskie trzeba odbierać osobiście. Nawet od tych co sprzedają na naszym forum.

I tak na koniec z ciekawości- jak masz przebieg 423tys. to była ruszana w międzyczasie pompa :D ?? Uszczelniana itp.??

Opublikowano
Szczerze pompa jeszcze nie byla ruszana ani razu:)Teraz zaczelo z niej cos cieknac ale nadal nie ma problemu z zapaleniem na cieplym silniku odrazu mowie naprawde odrazu pali a przy niej od czasu jak ojciec ja kupil z przebiegiem 110tys to tak na tej pompie jezdzi do dzis hehe no aktualnie stoi u mechanika:) moze wystarczy ja uszczelnic:).Mam pytanie gdzie znajduje sie ten czujnik temperatury zewnetrznej??

E36 1.8is 93r ---bylo

E36 1.8tds 96r---bylo

e39 523i 96r---bylo

Opublikowano

Czujnik temp masz w zderzaku ( chyba po stronie kierowcy) , co do pompy to jak masz wycieki to najczęściej uszczelka od nastawnikiem ( nowa boscha 9zł) ale po jej wymianie musisz ustawić dawkę paliwa i uważaj bo na nastawniku masz wypust który musi siedzieć w otworku na pierścieniu w pompie jak przy wymianie nie trafisz to na 90% nastawnik będzie do wymiany.

przy ruszaniu nastawnika liczą się dziesiąte części milimetra. Ktoś wyżej ci dobrze napisał, że wstaw zawór zwrotny ( 10 do 15zł ) na przewód między pompa wtryskową a filtrem powietrza. Jak masz możliwość to wymień przewody przelewowe i koreczek na ostatnim wtrysku . Co do klimy to kiedy miałeś nabijaną warto uzupełniać czynnik chłodzący ( lepsza wydajność klimy) przy odpiętym czujniku temp klima się nie powinna załączyć. Jeżeli poleciał by jeż to nadmuch działał by tylko na 4biegu. Zobacz czy wtyczka na pierwszym czujniku od szyby doże siedzi ( element nr 9 ) jest to stycznik temperaturowy

jak będzie odpięty lub uszkodzony to klima się nie uruchomi.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CC51&mospid=47440&btnr=11_1444&hg=11&fg=15&lang=pl

Polecam forum!!!

http://bmw-diesel.pl/forum/index.php

Opublikowano
Co do nastawinika wlasnie dzwonil mi mechanik ze wlasnie spod niego leci i to nawet sporo zamowil juz uszczelke co do jeza to mam klimatronic i nie mam 4 biegu:)a zaworek zwrotny i tak bede wstawial na wszelki wypadek co do dawki to obojetnie kto znajacy sie na elektromechanice da rade ustawic??

E36 1.8is 93r ---bylo

E36 1.8tds 96r---bylo

e39 523i 96r---bylo

Opublikowano
Bez disa nie ma co podchodzić. W przypadku uszczelnienia tylko nastawnika za jakiś na 90% czas zacznie Ci się lać z pompy. Ja uszczelniałem nastawnik kilka miesięcy temu, ale teraz zaczęło ciec z pompy delikatnie....
Opublikowano
Czy ktos z was wie moze czy pan krystian z kce duzo bierze kasy za taki remont czyli wymiana uszczelek w pompie i wymiana pompy wspomagania pompe kupilem wczoraj ale gola bez weza i lapy za 50zl z jezdzacego auta:)

E36 1.8is 93r ---bylo

E36 1.8tds 96r---bylo

e39 523i 96r---bylo

Opublikowano
I jeszcze jedna uwaga-świece żarowe są sterowane czujnikiem temp.silnika a nie temp.zewnetrznej.
http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
Opublikowano
Witam potrzeboje porady wyciagam silnik 318ds mam juz prawie wykrcony pojawił mi sie znak zapytania jak wymontowac rewalek od skrzyni biegow chce wiciagnoc silnik razem z skrzynia?? jesli ktos to robił prosze o wskazowki dziekuje
Opublikowano
Witam potrzeboje porady wyciagam silnik 318ds mam juz prawie wykrcony pojawił mi sie znak zapytania jak wymontowac rewalek od skrzyni biegow chce wiciagnoc silnik razem z skrzynia?? jesli ktos to robił prosze o wskazowki dziekuje

Kolego inny dzial:)Ale rozbierz mieszek i odepnij ciegno od lewarka:)

E36 1.8is 93r ---bylo

E36 1.8tds 96r---bylo

e39 523i 96r---bylo