Skocz do zawartości

BMW E39 530D Luzy na wiatraku od wentylatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie ostatnio usłyszałem dziwny odgłos przy gaszeniu auta.Po małej diagnozie okazało się że wiatrak wentylatora (ten przed chłodnicą ) ma wyczuwalne luzy,sprawdzałem ręką.Czy jest to coś poważnego i jak wygląda naprawa tego?Nowy wiatrak a może wymiana łożyska? Doradzicie coś? Będę wdzięczny ! DZIĘKUJE.
Opublikowano
Nie jeździj tym autem bo stanie Ci się tak jak mi (zobacz u mnie w galerii) i wydatki Ci się zwiększą. Ja jeszcze czekam na graty do swojej :duh:
Opublikowano

Ty i tak miałeś szczęście. Niektórym przez takie coś pęka głowica a nawet blok przy porządniej jeździe w lato. A Ty trochę głowic masz :)

Kiedyś ktoś na forum wstawił fotkę jak zapięte visko na stałe (aż do odcinki) zrobiło plastikowym śmigłem dziurę w masce. Aż nie wierzyłem

Opublikowano
No fart bo było -7 na zewnątrz. A zmarzłem niesamowicie czekając na kolegę z lawetą, a byłem na krótki rękaw bo nie przewidziałem awarii. A co do temperatury to patrzę na wskaźnik częściej niż na obrotomierz po tym jak mi visco siadło i kreska wychyliła się za połowę. A wiem co by się stało jakby na czerwone pole weszło :D
Opublikowano
Ja co kilka dni włączam sobie test nr7. Jak jadę w trasę praktycznie zawsze mam włączony
Opublikowano
Niestety przed kupnem E39 nasłuchałem się o głowicach, uszczelkach, blokach itd. Odpowietrzać swoją umiałem zanim ją kupiłem :mrgreen: Strasznie się bałem w e39 właśnie uszczelki i głowicy. Ale niepotrzebnie bo widzę że to się rzadko zdarza i często jest winą użytkownika, ale zboczenie zostało :)
Opublikowano

Nie od razu pompa! Miałem też luźny wiatrak, który grzechotał, ale przez luz na łożysku w samym wisco.

Kolego poruszaj wiatrakiem (nie kręcąc, tylko na boki i góra, dół) i patrz czy ośka z pompy ma luzy, jeśli nie kupuj sprzęgło.

Opublikowano
Popieram kolegę mecenassa - jeśli hałas był przy gaszeniu to raczej łożysko od viskozy pada. Wymiana w 15 minut, a przy wymianie poluzowałbym pasek i sprawdził luz łożyska od pompy.
Opublikowano
O kolega trafił w punkt! Jak gaśnie silnik to jest grzechot zaj....sty.
Opublikowano
U mnie przy gaszeniu jest taki grzechot. To może być łożysko od wiskozy?
Opublikowano
Najłatwiej będzie jak ktoś inny będzie gasił auto a Ty będziesz nasłuchiwał pod maską. Możesz mieć dwumasę padniętą też :mrgreen: Dlatego nikt Ci nie powie jednoznacznie.
Opublikowano
A przy zmianie biegów odezwie się dwumas? Bo silnikiem telepie na jałowym
Opublikowano
To grzechotanie jest łatwe do wyłapania, bo jest spowodowane obijaniem się wiatraka o obudowę, nie zaś przez same łożysko.
Opublikowano
  • Autor

Panowie dziekuje za szybką pomoc.Sprzegło wiskotyczne do wymiany.Mam pytanko jak długo trwa wymiana i czy są jakieś zamienniki ? A może jest ta część w miare tania i lepiej oryginalną kupuć.

Jeszcze raz dziękuje!!!

Opublikowano

Wymiana to maksimum 30 minut.Ja kupiłem Hellę (w grudniu) za 280 zł, więc dla mnie drogo nie było.

P.S.

Będą Ci potrzebne 2 klucze 32 z czego jeden max 6-5 mm grubości (ja miałem 2 więc jeden odchudziłem szlifierką) bo inaczej będzie ciężko. Gwint jest lewy więc odkręcanie w prawo.

Opublikowano
  • Autor

Dziękuje bardzo. Teraz wiem na czym stoję.

Miłej soboty życze :cool2:

Opublikowano
ja kluczem ostatnio sobie nie poradziłem bo było bardzo zapieczone i chyba nigdy nikt tego nie odkręcał. Odkręciłem uderzając w śrubę tempym przecinakiem oczywiście młotkiem. Śruba jest twarda i się nie uszkodzi. Młotem 2kg więc nie duży i nic sie nie uszkodzi. Pamiętaj by nowe wisko trzymać w pionie bo może się uszkodzić.
Opublikowano
ja kluczem ostatnio sobie nie poradziłem bo było bardzo zapieczone i chyba nigdy nikt tego nie odkręcał. Odkręciłem uderzając w śrubę tempym przecinakiem oczywiście młotkiem. Śruba jest twarda i się nie uszkodzi. Młotem 2kg więc nie duży i nic sie nie uszkodzi. Pamiętaj by nowe wisko trzymać w pionie bo może się uszkodzić.

Klucz do tego grosze kosztuje, a przecinakiem i młotkiem można walić w coś innego. Mi byłoby szkoda łożysk w pompie, a tania nie jest.

Opublikowano
Ja u siebie ściągałem 3 razy visco. Płotkiem mi się udało. Dziwne, ale klucz 32 nie wchodził mi na śrubę. Założony francuz i śrubokręt krzyżowo na śrubki od koła. pasowego pompy wody. Zwykły śrubokręt się wygiął, ale z toptula bez problemu. Uderzając młotkiem i przecinakiem wydawało się, że mocno jest dokręcone, jednak powyższym patentem prawie bez użycia siły. I teraz wyjęcie visco to max 3 minuty.
Opublikowano
..Dziwne, ale klucz 32 nie wchodził mi na śrubę...

Bo to nie śruba jest, tylko ośka. Zasada skontrowanej nakrętki, przy czym ta zaraz przy pompie ma 6 mm szerokości.

Kolego nie wal przecinakiem bo łożyska na pompie można uszkodzić.

Opublikowano

Jak już walić to walić w klucz płaski założony na viso. Walenie w oś pompy przecinakiem to barbarzyństwo :lol:

Klucz do wentylatora kosztuje na prawdę grosze, a jak ktoś ma szlifierkę kontową i jakiś płaskownik w miarę gruby to sobie sam zrobi za bezcen.

A tak przy okazji, to nie wiem czy wiecie ale moment dokręcania wentylatora do pompy to coś około 30NM jak dobrze pamiętam. To bardzo mało jak na śrubę 32.

Opublikowano
Może i w tym brak profesjonalizmu, ale robiłem to dość delikatnie ( niedużym młotkiem) A niestety kluczem i większym młotkiem nie poszło. Zresztą widać po postach że ludzie biorą klucz i walą z dużą siłą jak największym młotkiem i jeszcze nie było problemu z tego powodu z pompą. :)