Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

BMW E60 525d 03.2005 rok

Chcę założyć elektrycznie sterowane żaluzje które znajdują się za nerkami (grilem przednim) zadaniem ich jest otwieranie i zamykanie nadmuchu zimnego powietrza bezposrednio na chłodnicę, gdy sa zamknięte oczywiście silnik szybciej się nagrzewa itp.

Roleta się otwiera gdy:

•Temperatura płynu chlodniczego jest > 90°C

•Temperatura oleju w skrzyni biegów > 110°C (dotyczy automatu ja mam manual)

•Temperatura oleju silnika > 130°C

•Wiatrak chłodnicy włączony

Roletę mam z modelu 2007rok 3.0 diesel sterowana elektrycznie silniczkiem którego gniazdo posiada 4piny.

Jednyne co udało mi się znaleźć to schemat mojego auta:

2005rok

http://obrazki.elektroda.pl/1356195000_1363427703_thumb.jpg

drugi niby jest z 2007 roku ale widniejący na schemacie DME oznacza chyba silnik benzynowy.

2007rok

http://obrazki.elektroda.pl/5446844300_1363427704_thumb.jpg

Radiator Shutter Drive Unit obrazem przedstawia chyba silniczek który steruje tymi roletami. A co to takim razie jest Solenoid, Radiator Shutter ?

i drugie dość istotne pytanie :) czy da się to założyć do mojego auta, ze schematów wynika, że komputer podaje sygnał masę na 1szy pin i następuje zadziałanie. Skąd wie kiedy podać? pewnie z komputera odczyta parametry które wymieniłem wyżej przy których jest reakcja.

Pozdrawiam

• 5 lat później...
Opublikowano

Witam mam prośbę czy ktoś byłby w stanie pomóc w określeniu temperatury działania żaluzji będę wdzięczny !!!.

Problem polega na tym że doposażyłem moje BMW E60 530d 2006r w roletę - żaluzję chłodnicy w serwisie bmw powiedzieli że według nr. VIN takowa powinna być ale jej nie było więc dołożyłem zrobiłem nową wiązkę do elektromagnesu połączone ściśle z schematem tak jak powinno być a jednak nie działa tak jak powinna a jak powinna nie wiem? dodatkowo została żaluzja zakodowana dodana by komputer ją widział itd...

Ciekawostką jest jak kolega w/w

Roleta się otwiera gdy:

•Temperatura płynu chłodniczego jest > 90°C umnie na elektromagnesie przy takiej nie działa natomiast sprawdzałem przy 96/97°C bo tyle się udało uzyskać i też nic a wentylator już chodził na 1 biegu ponoć będzie działać czyli zwalnia rozłącza elektromagnes komputer masą na Pin 1 a na Pin 2 idzie zasilanie + przy przekroczeniu 98°C i wyżej ale ciężko teraz uzyskać taką temperaturę ( dalej nie wiadoma? ) a po wyłączeniu zapłonu zgaszeniu silnika klapy elektromagnes zwalnia po dłuższej chwili czyli wychodzi na to że komputer zamyka otwiera masą na Pin 1 czyli prawidłowo ale pozostaje zagadką ta temperatura przy jakiej można sprawdzić otwarcie żaluzji ?.

Pozdrawiam

A więc po kodowaniu i prawidłowym podłączeniu Rolety nie otwierały się po osiągnięciu temperatury więc rozwiązałem to w inny sposób a mianowicie dodałem czujnik temperatury 85 stopni dając go na chłodnicę z stykiem zwartym po osiągnięciu tej temperatury styk się rozwiera a tym samym zwalnia elektromagnes i rolety żaluzje są otwarte przed włączeniem się wentylatora na I bieg umnie już działa bez problemu od prawie 3 lat i jest ok. Więc polecam te rozwiązanie jeśli z komputera nadal ktoś niema sterowania jak umnie !.

Nie mam jak umieścić fotek wykonania ale jak by ktoś chciał wiedzieć konkretnie jak to zrobić to służę pomocą wytłumaczę co i jak zrobić wyślę dodatkowo fotki na email czy telefon bez znaczenia tel. 500873084

Pozdrawiam