Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ale z 8k nic nie znajdziesz, badz zostan przy bmw jakis ladny sedanik 2.0 badz 2.5

A po za tym siedzisz w DE tam pelno aut do 1000E ?

• Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Tak sie tylko mowi ze tutaj latwiej trafic. Duzo jest takich co nie maja przegladu i trzeba troche porobic zeby przeszla. Ubezpieczenie auta tutaj w moim przypadku to jest jakies 100 euro miesiecznie za poj powyzej 2.0. Dlatego szukam cos w polsce.

Zobaczymy jeszcze co przyniosa najblizsze dni i jak nie to bedzie is lub 2.0.

Opublikowano

To mój pierwszy post, więc chciałbym się przywitać :)

A teraz do rzeczy. Planuję zakup pierwszego samochodu. Mam bardzo niewielkie doświadczenie w jeździe, niewiele ponad to, czego nauczyłem się podczas kursu i dodatkowych jazd, dlatego motory większe niż 2.0 odpadają. Udało mi się zgromadzić budżet 15000zł i w cenie 10-15k chciałbym zakupić zadbane BMW e36 z możliwie dobrym wyposażeniem i rocznikiem 96+. Od paru tygodni czytam (głównie to forum ;)) i doszedłem do wniosku, że najlepiej sprawdzi się tu model 320i lub 318is (sedan lub coupe). Dlaczego BMW? Po prostu od kiedy zacząłem poszukiwania samochodu, zachorowałem na ten gatunek :)

Przeglądając oferty na różnych serwisach moją uwagę przykuł najbardziej ten egzemplarz: http://otomoto.pl/bmw-320-jak-nowy-zobacz-bezowe-wnetrze-C32055082.html

I teraz pytanie - czy według Was warto tyle dać za tę betę? (pod warunkiem, że oględziny i sprawdzenie przez mechanika potwierdzą prawdziwość opisu). A jeśli nie, to czy warto przy tym budżecie szukać e46? Nie chciałbym spędzić kilku miesięcy na szukaniu samochodu, tylko po prostu nim jeździć (i nie odwiedzać co chwila warsztatu).

Z góry dzięki za odpowiedzi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli opis rzetelny i rzeczywiscie te auto jest takie BDB i ma ten przebieg - to wg mnie warto zapłacić taką cenę.

Sam kupilem niezwykle idealne auto z malutkim przebiegiem w cenie 2 razy wiekszej niz srednia rocznikowa - i jestem bardzo zadowolony.

Dużo lepiej kupić idealne e36 niz słabe czy srednie e46. E46 nie jest żadną suepr rewelacją w porównaniu do e36. Wręcz przeciwnie - niektóre rozwiązania ma gorsze i wiecej w e46 lubi sie zepsuc.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano

Miedzy 10-15k szukalbym, jesli chcesz e36 to z silnikiem 2.8 m52. Twierdze, ze takie pieniadze dac za is'a lub 2.0 to troszke przesada. Jesli nie masz doswiadczenia w jezdzie to i is'em lub dwu litrówką tez mozesz na mokrym sie pozamiatac. Silnik 2.8 to najlepsza jednostka, jest bardzo elastyczny i ciagnie w zakresie calych obrotow (vanos oczywiscie) jesli polaczysz to z gazem lub juz z instalacja zakupisz to bedziesz rowniez w miare tanio jezdzil w zamian za bardzo dobre osiagi, a nikt Ci nie kaze swirowac. Jak kupisz maly silnik to z czasem sie nauczysz obchodzic z autem i bedzie brakowalo mocy, gdzie z 2.5 lub 2.8 tego problemu nie ma.

Co do e46 to odpowiem szczerze jakie jest moje zdanie. Ja wole kupic ladne e36 2.8 w m-paku itp niz zwykle e46. Po prostu e46 do mnie nie przemawia i cala linia w porownaniu ze starsza siostra jest mniej "agresywna". E36 ma dobry sportowy charakter. Mialem okazje jechac sedanem w e36 i e46 i szczerze odczulem wiecej miejsca w starszym modelu.

Wybor nalezy do Ciebie, musisz sobie okreslic jakie auto chcesz i szukac zadbanego egzemplarza. Pozdro

Opublikowano
Nie zawsze wytarty fotel kierowcy oznacza bardzo duży przebieg :) Jak ktoś jeździ w spodniach bez guzików , metalowych wstawek i tym podobnych odstających rzeczy (pół życia spędza w dresach :D) - materiał się mniej zużywa . Nie warto się sugerować fotelami , najważniejszy jest stan blacharsko - lakierniczy i stan mechaniczny
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Szczerze powiedziawszy biorąc pod uwagę, że to kombi, wypas żaden i 2,0 to cena jest....duża.

Najbardziej mi się podoba otoczenie :mrgreen:

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Zacznę od tego, że myślę nad zakupem swojego "pierwszego" BMW. Jest to spowodowane:

- ciekawośćią co do marki;

- klasykiem;

- ceną zakupu takiego "wrażenia" (chciałbym się zmieścić w 7tys, czyli 1200euro + opłaty);

- będe potrzebował samochodu do miasta jak i w trasę (ponad 1000km raz w miesiącu);

Proszę poprostu o rady, o plusy i minusy silników wymienionych w temacie. Na co należy zwrócić uwagę przy zakupie itp.

Z gory dzięki za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi. Pozdrawiam

Jest do tego specjalny temat.

Przenoszę w odpowiednie miejsce.

Opublikowano
Zacznę od tego, że myślę nad zakupem swojego "pierwszego" BMW. Jest to spowodowane:

- ciekawośćią co do marki;

- klasykiem;

- ceną zakupu takiego "wrażenia" (chciałbym się zmieścić w 7tys, czyli 1200euro + opłaty);

- będe potrzebował samochodu do miasta jak i w trasę (ponad 1000km raz w miesiącu);

Proszę poprostu o rady, o plusy i minusy silników wymienionych w temacie. Na co należy zwrócić uwagę przy zakupie itp.

Z gory dzięki za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi. Pozdrawiam

Ja bym wybral tds'a ze wzgledu na wieksza moc. Tds marozne opinie, najwieksza bolaczka tych silnikow sa ich poprzedni wlasciciele. Ja np uzytkuje tds'a ponad pol roku i mam ciezka noge i nic przy silniku sie nie dzieje. Olej zmieniam i od wymiany do wymiany moze 0,2 litra doleje. Jesli kupisz pewne auto to bedzie dzielnie sluzyl. Przy zakupie zwroc uwage czy dobrze odpala zimny i cieply silnik. Czy dobrze sie zbieratzn. turbo jak chodzi itp. Przejedz sie troche ostrzej i zobacz czy sie plyn nie gotuje (odkrec korek wlewu plynu chlodniczego i zobacz czy nie ma efektu jak w czajniku). Zobacz rowniez czy pompa wtryskowa jak i wtryski nie ciekna i ogolnie czy silnik i reszta bez wyciekow. Najlepiej tds'a ogladac z kims kto mial/ma do czynienia z tym silnikiem i zna jego slabe strony.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szczerze powiedziawszy biorąc pod uwagę, że to kombi, wypas żaden i 2,0 to cena jest....duża.

Najbardziej mi się podoba otoczenie :mrgreen:

Cena duuuzo za wysoka. Za tyle chodzą ładne e46 z początków produkcji. Ładne i zadbane, nie gnioty.

Opublikowano
No cena sporawa ale kurde, wszystko co tak patrze z e36 po ogłoszeniach to wychodzi na to, że tą dyche trzeba dać za dobry egzemplarz z gazem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No cena sporawa ale kurde, wszystko co tak patrze z e36 po ogłoszeniach to wychodzi na to, że tą dyche trzeba dać za dobry egzemplarz z gazem.

jak masz wydac dyche, to szukaj 323i lub 328i... to juz duuuzo silniejsze auta niz 320i.

Zreszta sądze ze lepiej szukac auta bez gazu... i jak juz musisz, to lepiej zagazowac na własną rękę...

Opublikowano

E36 sprzed paru postów wcześniej zakupione :) Dzięki za porady.

Nie żałuję ani złotówki, udało się stargować do 13950 i dostałem dywaniki. Auto sprawia wrażenie, jakby dopiero co wyjechało z salonu, a w trasie wzięło niecałe 8L/100, co przy mojej nieudolnej jeździe uważam za świetny wynik. Pełna satysfakcja.

Opublikowano
witam. mam na wydanie 6000 zł.kupi się coś za tą cenę w dobrym stanie? mowa o benzynie z planami na przerobienie w późniejszym czasie na sekwencje.
Opublikowano
Jedyne co mozesz kupic za ta kwote to e36 1.8 is lub 2.0 w stanie do jazdy i pomalu ogarniac lub e34 2.0 lub zajechane 2.5 i blacha do roboty. Sam mialem miec w granicy 8 tys na auto i szukalem e36 lecz utknalem i max moge miec 6 tys i chyba kupie inna marke a do bmw wroce jak bede mial conajmniej 12tys.
Opublikowano
no mi się też wydaje żeby kupić jakąś inna markę za te pieniądze np audi 80 kupi się już w bardzo dobrym stanie. na porządne bmw trzeba wydać jednak swoje. trzeba więcej kaski odłożyć jeszcze. i poprawiam bo napisane że bmw.chodzi mi coś z serii 3 e36
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
witam. mam na wydanie 6000 zł.kupi się coś za tą cenę w dobrym stanie? mowa o benzynie z planami na przerobienie w późniejszym czasie na sekwencje.

Spokojnie kupisz zadbane e36 compact.

Warto szukac tez sedana 316i lub 318i. Co ciekawe, te wersje najczesciej bywaja w bdb stanie, z mniejszymi przebiegami, niezakatowane.

Opublikowano
Ja jeszcze kolego mysle zeby kupic e36 tds. Mozna juz w miare ladnego za 5-6k dostac. Mam obecnie tds w e34 i z silnika jestem zadowolony bardzo wiec chetnie kupie e36 z tym motorem. I bedzie troche lepiej jezdzil w mniejszej budzie. Ewentualnie jeszcze szukam peugeota 406 2.0 16v z sekwencja lub vectre b 2.0 16v z sekwencja chyba ze sie trafi 2.5 v6 z gazem to tez moze byc. Sam szukam juz cos konkretnego i jak sie trafi to 400-500 km od domu :(