Skocz do zawartości

Wymiana licznika m50b25 260km/h - pytanie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem zmuszony wymienić licznik,( ponieważ przy dłuższej jeździe się prędkościomierz i obrotomierz zacina).

Licznik mam wyskalowany do 260km/h z tego co oglądałem na allegro takie liczniki były montowane w 318is oraz 320,323,325i

I tu mam pytanie:

czy z is-a podpasuje, tj. czy nie będzie problemu z oszukiwaniem obrotomierza ???????? (różna liczba cylindrów)

X2 M35i
Opublikowano
witam ja tez wymieniałem już licznik bo się popsuł i z tego co gadałem z kilkoma kumplami to od 4cylindrowca jak założysz to będzie na pewno przekłamywał najlepiej jak sobie poszukasz tak samo wyskalowany od 2.5 l jeżeli masz taki
Opublikowano

Dzięki zychu,właśnie też taką opinię słyszałem.

Zaryzykuje i kupię od 320 m50b20, w końcu to też sześć garków więc powinno być ok.

Dam znać jak wstawię.

X2 M35i
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

sam licznik jak będzie tak samo wyskalowany nie powinien oszukawać. Jeśli wymieniasz cały licznik to na pewno chodzi o to ze obrotomierz od 4 garówki będzie kantowal. W e30 wymienia się kość kodującą na wersje z r6 i jest dobrze. Nie wiem jak to w e36 ale pewnie też jest coś takiego.

PZDR>

Opublikowano
Ja mam w swojej e36 2,5 zegary od 2,0 i mi obrotomierz trochę oszukuje bo niskie obroty mam tak parę milimetrów nad zerem, pod ta pierwszą kreską
Opublikowano
Ja mam w swojej e36 2,5 zegary od 2,0 i mi obrotomierz trochę oszukuje bo niskie obroty mam tak parę milimetrów nad zerem, pod ta pierwszą kreską

ale raczej to wina wskazówek, bo licznik jest z r6 i tu r6 wiec wszystko to samo, wiem ze OBC musi byc pod dany silnik ale licznik tylko zeby sie cylindry zgadzały, moze ktos rozbierał licznik wczesniej i zle zlozyl wskazówkę:)

Opublikowano
Zobaczymy co Gruby325 powie :P Właśnie sam się zastanawiam, ale z logicznego punktu widzenia jeśli miałbym źle zamocowaną wskazówkę to bym odcinkę miał wcześniej na obrotomierzu (tzn troszkę przed 6 tys RPM o tyle co wskazówka jest też przesunięta przy niskich), a mam normalnie tylko na dole tak mi dziwnie pokazuje, dodam że niskie obroty mam pierwsza klasa w silniku
Opublikowano

Zmobilizowaliście mnie i poszedłem do auta wymieniłem licznik:

Oto ten licznik co miałem był firmy VDOhttp://images47.fotosik.pl/1762/5d5aa45b18bf5066med.jpg

założyłem firmy Motometer http://images49.fotosik.pl/1840/a7a750f50fecfb7amed.jpg

Wszystko działa !!!!! Ale wydaje mi się że wolne obroty są o około setke niżej niż na starym, albo dopiero są dobrze :)http://images38.fotosik.pl/1987/5af17988255b8519med.jpg

No i przebieg mam inny, chociaż wolałbym ustawić taki jaki miałem. Wie kto jak?

X2 M35i
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
...No i przebieg mam inny, chociaż wolałbym ustawić taki jaki miałem. Wie kto jak?

A to przebieg idzie z licznikiem :roll: :?:

tak, mam teraz o 110tys. mniejszy :(

X2 M35i