Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Słuchajcie mam taki problem dostalem dzisiaj pismo z UC na ogledziny auta. Fakt ze jest zarejestrowane jako ciężarowe, ale kupiłem je od gościa który zarejestrował je w Polsce i użytkował przez rok. Czyli jestem 2 właścicielem w kraju. Auto ma oczywiście siedzenia z tylu pasy itp czyli ewidentnie sprowadzający chciał zaoszczedzic na cle, jako że ja głupi się nie znam zawierzyłem że to żaden problem wezmę zaświadczenie od mechanika i po sprawie. Fakt procedura przerobienia na os jest w miare latwa . Zarejestrowałem je jako cięzarowe i chcialem juz zmienić na osobowe ale teraz dostałem pismo i boje się ze mi dowalą cło. Pomóżcie co robić i jak to wygląda ze sprawy prawnej .
Opublikowano
Niestety pewnie tak będzie jak masz siedzenia z tylu .Karę zawsze ponosi aktualny właściciel auta :mad2: :mad2:
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
no włąsnie wszedzie piszą ze to importer ponosi odpowiedzialnosc i teraz nie wiem co robic
  • 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co wy koledzy za głupoty opowiadacie? Wystarczy, że przed wizytą w UC przerobi auto na osobowe. Przecież oficjalnie miał ciągle ciężarówkę, więc nikt mu nie udowodni, że przed przeróbką na osobowe miał tylną kanapę. A jak auto jest dawno zarejestrowane jako ciężarówka w Polsce i teraz przerobi je na osobowe to celnicy mogą go cmoknąć w pompkę, bo nawet jak obejrzą auto z tylna kanapą to jest ono już osobowe formalnie. :)