Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Ostatnio jechałem w trasę(50km),padał deszcz.Wycieraczki włączone"na czasówkę".Aż nagle przestały działać :( .Nie pomagało przełączanie trybu pracy,nie działały spryskiwacze.Nie mam żadnych czujników deszczu.

Po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu znów zaczęły działać.Ten problem powtórzył się jeszcze kilkukrotnie w drodze powrotnej.

Jak to sprawdzić?Który mouł odpowiada za pracę wycieraczek?

never again N46
Opublikowano
Dziuęki RybaPL.Powiedz cos więcej na temat przekaznika?Rozbieralny jest?
never again N46
Opublikowano

mi również w tamtym roku się zatrzymały i nie była to wina przekaźnika (zatrzymały się w dolnym położeniu - zdążyły wrócić i umarły)

jak się okazało jest tam jakiś czujnik "obciążeniowy/zwarciowy"

u mnie zapiekł się cały mechanizm - i zabezpieczenie je odłączało

po wyłączeniu auta i odczekaniu auta znowu działały

aż pewnego dnia całkowicie się zapiekły i pomogło tylko rozebranie całego podszybia -> wyjęcie mechanizmu wycieraczek -> wybicie swego rodzaju sworzni z tulei (u mnie to na gorąco tylko udało się zrobić - więc grzanie nad palnikiem i tłuczenie z wyczuciem młotkiem) -> po rozebraniu wszystkiego dobrze oczyścić i dać smar najlepiej miedziany -> poskładałem i działa pięknie do dnia dzisiejszego

:)

p.s. ten sam temat przerabiałem dwa lata temu VW Golfie IV mojej dziewczyny

gg5553463
Opublikowano
Dzięki :D .Naprawię to w najbliższym(słonecznym) czasie.Pozdrawiam Aktywnych :cool2:
never again N46