Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

No faktycznie awaria elektryki we wtrysku to rzadkość . W sumie pierwsze slyszę o takim przypadku. Dobrze ,że juz wszystko rozkminiłeś i auto niebawem bedzie chodziło.

W sumie po co wymieniac odrazu wszystkie wtryski? szkoda kasy. Dobrze zrobiłeś ,że kupiłes tylko jeden. Pozostałe 5 może jeszcze z 10 lat bez problemu działać.

Moze tamten miał jakąś wadę produkcyjną?

Edytowane przez alduwiel
Opublikowano
czyli na slepo trafilem ze to wtrysk ;) dobrze ze sytuacja sie wyklarowała... ;)

Tak to się zgadza Bartek :) :wink: Dobrze że suytuacja się wyklarowała bo byłem lekko zbity z tropu bo podejrzewałem sterownik silnika DDE a po sprawdzeniu wtryskiwaczy wszystko się wyjaśniło :)

No faktycznie awaria elektryki we wtrysku to rzadkość . W sumie pierwsze slyszę o takim przypadku. Dobrze ,że juz wszystko rozkminiłeś i auto niebawem bedzie chodziło.

W sumie po co wymieniac odrazu wszystkie wtryski? szkoda kasy. Dobrze zrobiłeś ,że kupiłes tylko jeden. Pozostałe 5 może jeszcze z 10 lat bez problemu działać.

Moze tamten miał jakąś wadę produkcyjną?

Tak to prawda że akurat jeżeli chodzi o piezo to naprawdę bardzo rzadki przypadek takiej awarii ale jutro dzwonię do ASO z zapytaniem czy BMW może uznać to za wadę produkyjną i zwróci choć połowę kosztów nowego wtrysku bo to uszkodzenie nie ma nic wspólnego z eksplaatacją samochodu :duh:

Znajomy mechanik radzi wymieniać wtryski parami.

Możesz Damian zapytać o szczegóły takiego myślenia :?:

parami tzn 2 z 5 ?

Na to wychodzi że 2 i 5 :) :wink:

No jest w tym logika. Ale chyba tylko w silnikach w ukladzie v

Dlatego mnie to zastanawia jaki ma wpływ na zasadność tego myślenia wymiana wtryskiwaczy parami bo jeśli jest w tym sens to pomyślę nad zakupem drugiego wtryskiwacza. :?

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wymień ten jeden -to nie c330. Tutaj elektronika nimi steruje w zasadzie niezależnie. Jak będzie za mocny to ster obetnie mu dawkę i na odwrót.

Dzięki za odpowiedź Tom, też tak myślałem ale może mechanik Damiana ma jakieś inne na ten temat zdanie :?

wymieniłeś jeden i ok nie ma potrzeby wymieniać pozostałych, a tak wogule to gratulacje kupę pracy włożyłeś w swój projekt :cool2:

Dziękuję bardzo za uznanie oraz za potwierdzenie że wystarczy wymienić jeden wtrysk bo wiem że masz duże doświadczenie oraz wiedzę w naprawach BMW i dla mnie to ważne by mieć pewność do podjętej decyzji :) :cool2:

Mariusz,a te by nie podeszły? viewtopic.php?f=31&t=272615

Mariusz nie podejdą bo są elektromagnetyczne a ja mam piezoelektryczne :(

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano

Wyczysc uklad paliwowy raz na 50 tys urzadzeniem LM jet clean tronic, w wawie rekomenduje tego goscia robi pelny kontroling systemu paliwa i za 300 zl masz spokoj.

http://www.protronic.com.pl/page1.php.php

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
Kod IMA dopisany?

Tom, kod IMA jeszcze nie dopisany bo wtryskiwacz dopiero w poniedziałek odbieram :( Ale jeżeli miałbyś chwilkę czasu to chętnie skorzystam z twojej pomocy w dopisaniu kodu, choć w Inpie jest taka możliwość dopisania kodu :?:

Wyczysc uklad paliwowy raz na 50 tys urzadzeniem LM jet clean tronic, w wawie rekomenduje tego goscia robi pelny kontroling systemu paliwa i za 300 zl masz spokoj.

Dziękuję za namiar Rivasi :cool2: Po ostatniej robocie z hamulcami z tyłu, zbiornik paliwa został wymieniony na nowy bo stary miał pęknięty króciec przyłączeniowy do węża odpowietrznika i zawsze po zatankowaniu do pełna ciekło paliwo i nigdy do pełnego czyli pod korek nie tankowałem :( Zbiornik jest nowy i czyściutki jak łza więc na razie nie jest mi potrzebna ta usługa ale dobrze tak jak piszesz co 50 tysięcy zbiornik i cały układ przeczyścić :cool2:

Opublikowano (edytowane)

A mi sie wlaściwie to najbardziej podoba Twoje kombi z zewnątrz tu na forum, a Rivasiego w srodku. (nie licząc sedanów)

Za to ogólnie ze wszystkich e9x moje mi się podoba najbardziej i w środku i na zewnatrz i pod maską :nana: 3:1

Edytowane przez alduwiel
Opublikowano
A mi sie wlaściwie to najbardziej podoba Twoje kombi z zewnątrz tu na forum, a Rivasiego w srodku.

Za to ogólnie ze wszystkich e9x moje mi się podoba najbardziej i w środku i na zewnatrz i pod maską :nana: 3:1

Grzegorz to bardzo mnie cieszy ale jak pewnego dnia odbiję się finansowo od dna to może się to zmienić :P :roll2:

Opublikowano

No nie mow ,ze chcesz przerabiać kombi na sedana :mrgreen: ?

Mi sie tak sedan podoba ,ze musialbym wziąść słownik do rąk , aby to wyrazić bo słow mi braknie. Jak wycyckam moją na igłę to bedzie koniec , cała czarna z czarnym środkiem i swiecące polerowane felgi ahhh

Poza tym nie jestes na dnie finansowym... to ja na nim jestem... Mówiłem ci ,ze zgubiłem wygrany los na loteri? Tzn w przenosni ,ale kasa podobna... :cry2:

Nie gadajmy o kasie bo mi sie pić zachciewa :cry2: A wychodze zaraz ze szpitala to miałem dobry chumor... miałem... :cry2:

Opublikowano

Dziękuję za namiar Rivasi :cool2: Po ostatniej robocie z hamulcami z tyłu, zbiornik paliwa został wymieniony na nowy bo stary miał pęknięty króciec przyłączeniowy do węża odpowietrznika i zawsze po zatankowaniu do pełna ciekło paliwo i nigdy do pełnego czyli pod korek nie tankowałem :( Zbiornik jest nowy i czyściutki jak łza więc na razie nie jest mi potrzebna ta usługa ale dobrze tak jak piszesz co 50 tysięcy zbiornik i cały układ przeczyścić :cool2:

tu raczej chodzi o czyszczenie wtryskow i komory spalania :)

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
Kod IMA dopisany?

Tom, kod IMA jeszcze nie dopisany bo wtryskiwacz dopiero w poniedziałek odbieram :( Ale jeżeli miałbyś chwilkę czasu to chętnie skorzystam z twojej pomocy w dopisaniu kodu, choć w Inpie jest taka możliwość dopisania kodu :?:

Tak. Jest taka możliwość. Zrób zdjęcie wtrysku z numerami na nim lub je spisz.

Pierwszy numer wiekszymi znakami od lewej -przed numerem części to kod ima.

Opublikowano
No nie mow ,ze chcesz przerabiać kombi na sedana :mrgreen: ?

Mi sie tak sedan podoba ,ze musialbym wziąść słownik do rąk , aby to wyrazić bo słow mi braknie. Jak wycyckam moją na igłę to bedzie koniec , cała czarna z czarnym środkiem i swiecące polerowane felgi ahhh

Poza tym nie jestes na dnie finansowym... to ja na nim jestem... Mówiłem ci ,ze zgubiłem wygrany los na loteri? Tzn w przenosni ,ale kasa podobna... :cry2:

Nie gadajmy o kasie bo mi sie pić zachciewa :cry2: A wychodze zaraz ze szpitala to miałem dobry chumor... miałem... :cry2:

Nie, nie, nie sedan jak dla mnie nie jest praktyczny i dlatego kupiłem turasa i zresztą kombi zawsze mi się bardziej podobało niż sedan :P :wink:

Zresztą wiele osób się dziwi jak ten turas idzie :) :wink:

tu raczej chodzi o czyszczenie wtryskow i komory spalania :)

A to jednak by mi się przydało :) :wink:

Kod IMA dopisany?

Tak. Jest taka możliwość. Zrób zdjęcie wtrysku z numerami na nim lub je spisz.

Pierwszy numer wiekszymi znakami od lewej -przed numerem części to kod ima.

No bo właśnie jak ostatnio bawiłem się Inpą to w zakładce "steuern" znalazłem zakładkę "Ima" i tam wchodząc miałem podane wszystkie kody do każdego cylindra. I tam można zmienić kody Ima?

Opublikowano (edytowane)

Trzeba przyznac ,że jak na kombi to akurat e91 jest fenomenalne pod względem wygladu. Ostatnio i w zasadzie jedynie na takie miano załużyło oplowskie signum (w sumie linie tyłu bardzo podobne) No ale sedan to sedan i nie oszukujmy sie linie sedana w przeważającej wiekszości ogólu ludzkiego bardziej przypadają do gustu niż kombi. Taki sportowy typ, a kombi to rodzinne auto - a to sportowe fury zwykle przyspieszają akcje serca... Pewnie i dlatego , a może i napewno cupe jest zwykle najładniejsze- ja wygrałem kompromis. Cos pomiędzy wyglądem a praktycznością.

pewnie też jestem w mniejszości bo wiekszość powie ,że najładniejsze jest coupe. :D Mi osobiście nie podobają się lampy w coupe- jakoś mi sie te skośne oczęta kojażą z chińczykami ,

Edytowane przez alduwiel
Opublikowano

No bo właśnie jak ostatnio bawiłem się Inpą to w zakładce "steuern" znalazłem zakładkę "Ima" i tam wchodząc miałem podane wszystkie kody do każdego cylindra. I tam można zmienić kody Ima?

Dokładnie. Jak jesteś tam to w eng. Ima change (ttylko jedna zakładka)

I tam jest podpowiedź jaki format ma mieć wpis eg. ima1; xxxxxxx .

Dasz radę bez problemu

Opublikowano

dawno tu nie bylem widze ze sie dzieje oj dzieje :>

czerwony ty powinienes miec swoj zaklad robiacy mega przerobki i naprawy bmw !!!! :cool2: :cool2: jeden na milion .. ale jaja z tym wtryskiem az sie wierzyc nie chce

Opublikowano

Mariusz...druga beta jeździ po PL od wczoraj na komplecie M Performance :8)

ps. u mnie jest sporo inaczej jak u Ciebie :8)

Back to the roots...
Opublikowano

Dokładnie. Jak jesteś tam to w eng. Ima change (ttylko jedna zakładka)

I tam jest podpowiedź jaki format ma mieć wpis eg. ima1; xxxxxxx .

Dasz radę bez problemu

Dokładnie to znalazłem i wpisałem nowy kod Ima :dance: :)

dawno tu nie bylem widze ze sie dzieje oj dzieje :>

czerwony ty powinienes miec swoj zaklad robiacy mega przerobki i naprawy bmw !!!! :cool2: :cool2: jeden na milion .. ale jaja z tym wtryskiem az sie wierzyc nie chce

No dzieje się, dzieje :) :wink:

Dziękuję Mariusz a z tym wtryskiem to faktycznie jakieś nieporozumienie :duh: :mad2:

Mariusz...druga beta jeździ po PL od wczoraj na komplecie M Performance :8)

ps. u mnie jest sporo inaczej jak u Ciebie :8)

Michał to gratki bo to jest rarytas w E9x :) :wink:

Co masz na myśli pisząc że u Ciebie jest sporo inaczej jak u mnie? Rozwiń swoje zdanie na ten temat :?:

Więc trochę się przedłużyło z dostawą wtryskiwacza i będzie jutro i teraz zasadnicze pytanie dla wtajemniczonych bo mam zagwozdkę jak prawidłowo odpowietrzyć układ wtryskowy :?: Bardzo proszę o wskazówki na ten temat :wink: